Κάθε τόπος είναι οι άνθρωποι που τον κατοικούν στις μικρές και καθημερινές στιγμές τους, με τα μικρά ή μεγάλα όνειρά τους.
Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει η φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου. Στους ανθρώπους είναι το βλέμμα της, η ζωή τους με τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα της αποτελεί τη διαρκής έμπνευσή της.
Στο νέο της φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Άνθρωποι και Τοπία» αιχμαλωτίζει τις στιγμές των ανθρώπων στους τόπους που ζουν μέσα από τη δική της ματιά. Ταξιδεύει στη Βόρεια Αφρική, στις Δαλματικές ακτές, στην Πράγα, στη Βουλγαρία, στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στο Σεράγεβο, στο Μαυροβούνιο. Αλλά και στην Ελλάδα, Βόλος Καβάλα, Πλαταμώνας, Πρόχωμα.
Απαθανατίζει τα παιδιά στη Σαχάρα που πουλάνε τα πέτρινα ρόδα -το σύμβολο της ερήμου – που σχηματίστηκαν από κρυστάλλους στα υπόγεια νερά της ερήμου, τους νομάδες του Μαγκρέμπ, τα τοπία της Βρετάνης και της Βουλγαρίας, τους δρόμους της Πράγας… Και παντού παιδιά, παιδιά που παίζουν, που δουλεύουν, που καλωσορίζουν το αύριο κρατώντας σημαίες…
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Πάντα μού άρεσαν τα ταξίδια και με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μου έβλεπα μακρινούς τόπους και γνώριζα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους», λέει η ίδια. «Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει μια στιγμή, ένα ενσταντανέ της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων. Η φωτογραφία δουλεύει με το στιγμιότυπο και την επικαιρότητα. Και το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας και να χαιρόμαστε τα απλά πράγματα της ζωής».
Από τις εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορούν επίσης τα φωτογραφικά λευκώματα της Κατερίνας Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου «Βερολίνο / Berlin» (2017) και «Αθήνα / Athen» (2020).
Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου
Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ίδιας πόλης έκανε σπουδές Κινηματογράφου και Φωτογραφίας.
Από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης αποφοίτησε το 1965 με έπαινο και Βραβείο Φωτογραφίας. Στη Γερμανία παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα δουλεύοντας ως μοντέρ στην τηλεόραση και σε πολλές παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους, ταινίες Multivision, κασέτες με προγράμματα ήχου, ομιλίας και μουσικής.
Το 1978 τοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος για το μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε ειδικά μαθήματα για την ιστορία, το δίκαιο και την κοινωνιολογία του κινηματογράφου. Επίσης, εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό και ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας (Γαλλία και Φιλανδία).
Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την καλλιτεχνική φωτογραφία, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τις μεταφράσεις έργων της κλασικής γερμανικής λογοτεχνίας, τη συγγραφή σεναρίων και την επιμέλεια εκδόσεων.
Άρθρα της και ανταποκρίσεις έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Βόλου (Γυναίκα, Ριζοσπάστης, Ταχυδρόμος Βόλου) με ρεπορτάζ για τους μετανάστες, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα, ταξιδιωτικές περιγραφές κ.ά.
Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως μοντέρ σε δικό της εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών (μοντάζ) καθώς και σε διάφορες εξωτερικές παραγωγές της ΕΤ1, ΕΤ2, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Γεωργίας κ.λ.π.