Μπορεί η αρχαία ιστορία της Αντιγόνης να αναδυθεί μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει τις αμέτρητες ιστορίες που εκτυλίσσονται τώρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο; Μπορεί το μνημειώδες θάρρος που επέδειξε η ηρωίδα του Σοφοκλή για να διεκδικήσει το δίκαιο, να γίνει έμπνευση μιας χορωδίας Gospel, που τραγουδά για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις μέρες μας;
Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης με αφετηρία και επίκεντρο την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη», από τις 13 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2016, εγκαινιάζει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο δημιουργώντας ένα σύγχρονο και δυναμικό Φεστιβάλ, το «Antigone Now», με στόχο να αναδείξει τη διαχρονικότητα των συμβολισμών και των μηνυμάτων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Σκηνοθέτες, εικαστικοί, βραβευμένοι αμερικανοί ηθοποιοί και συνολικά πάνω από 90 συμμετέχοντες, συνθέτουν ένα αιχμηρό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω από 30 δρώμενα, με ελεύθερη είσοδο. Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου (ΝΥ) θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι: Reg E. Cathey (House of Cards, The Wire), Gloria Reuben (ER), Glenn Davis (24, The Unit), Samira Wiley (Orange Is the New Black), Bryan Doerries, Céline Cousteau, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Θέμης Πάνου, Μαρία Παπαδημητρίου, Στέφανος Τσιβόπουλος και πολλοί άλλοι.
Το «AntigoneNow» συνθέτουν αποκλειστικές αναθέσεις, πρωτότυπες συνεργασίες, εικαστικές και παραστατικές τέχνες και προγράμματα για όλη την οικογένεια, Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα δρώμενα του Φεστιβάλ: Η καταξιωμένη αφροαμερικανίδα καλλιτέχνις Carrie Mae Weems δημιουργεί ένα καινούριο έργο-περφόρμανς με τίτλο «Past Tense», οι Banda Magda πραγματοποιούν μια δυναμική συναυλία με τίτλο «Global Rhythms: Be Drummers!» αντλώντας έμπνευση από ποικίλες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, ενώ η Λένα Κιτσοπούλου παρουσιάζει το νέο θεατρικό της έργο γραμμένο ειδικά για το φεστιβάλ Antigone Now.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ξεχωριστή στιγμή αναμένεται να αποτελέσει η παγκόσμια πρώτη προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Antigonein Ferguson», στο ομώνυμο event που θα πραγματοποιηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο (15/10). Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πρεμιέρα του δρώμενου στο Fergusonτου Μιζούρι, όπου το 2014 έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού ο 18χρονος αφροαμερικανός Michael Brown, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στην πόλη μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Αποτελεί μια ρηξικέλευθη συμπαραγωγή του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, με θέμα την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον δημοφιλή συγγραφέα και σκηνοθέτη Bryan Doerries.
Το 2015, ήταν ο μύθος του Νάρκισσου που είχε εμπνεύσει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο (ΝΥ), για να ξεκινήσει την καλλιτεχνική σεζόν διοργανώνοντας το Φεστιβάλ «Narcissus Now: The Myth Reimagined» (Ο Νάρκισσος σήμερα: Μια ανάπλαση του μύθου). Τη φετινή σεζόν, το σημαντικό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας διαδέχεται στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας, μια ηρωική μορφή από την ελληνική τραγωδία, η Αντιγόνη. Η ιστορία της είναι η ιστορία μιας έφηβης που αψηφά την εξουσία του νόμου δηλώνοντας την αφοσίωσή της σε έναν ανώτερο νόμο, τον θείο. Κόρη του Οιδίποδα, η Αντιγόνη επιθυμεί να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα βάναυσο εμφύλιο πόλεμο εναντίον του ίδιου του αδερφού του Ετεοκλή. Ο Κρέων, θείος τους και νέος, αδοκίμαστος βασιλιάς, έχοντας μόλις αναλάβει το θρόνο, μετά το θάνατο των δύο αδερφών, διατάζει να μείνει άταφο το σώμα του Πολυνείκη για να το κατασπαράξουν τα όρνια, επειδή ηγήθηκε στρατού εναντίον της πατρίδας του Θήβας. Όποιος παραβεί το νόμο, σύμφωνα με τη διαταγή του Κρέοντα, θα θανατωθεί. Η Αντιγόνη τον αψηφά ανοιχτά, τιμώντας το σώμα του αδερφού της με νεκρικές τελετές, ακολουθώντας έναν ανώτερο νόμο που υπερβαίνει αυτόν της πολιτείας -το θεϊκό νόμο. Ο Κρέων αναγκάζεται, λόγω της δικής του πολιτικής εμμονής και της εύθραυστης εξουσίας που έχει μόλις αρχίσει να εγκαθιδρύει, να τιμωρήσει την ανιψιά του για παραδειγματισμό καταδικάζοντάς την σε θάνατο. Πραγματοποιώντας την εντολή του, ο Κρέων χάνει τα πάντα: το γιο του – που ήταν αρραβωνιασμένος με την Αντιγόνη – τη γυναίκα του, το θρόνο του και την τάξη που προσπάθησε τόσο πολύ να προασπίσει. Στον πυρήνα της, η Αντιγόνη είναι ένα έργο για τη σύγκρουση ανάμεσα στα «πιστεύω» του ατόμου και το νόμο του κράτους, θέτοντας έτσι το ερώτημα: Όταν όλοι έχουν δίκιο (ή αισθάνονται ότι έχουν δίκιο), πώς αποτρέπουμε τη βία που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει;
«Εστιάζοντας στην ιστορία της Αντιγόνης για τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει διαμορφώσει και εμπλουτίσει τις σύγχρονες αξίες και τα ήθη, το Φεστιβάλ θα τροφοδοτήσει ένα παγκόσμιο διάλογο για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η αγάπη της Αντιγόνης για τον αδερφό της, το αίσθημα του καθήκοντος και το θάρρος της να αντισταθεί σε ισχυρές δυνάμεις, ιδιαίτερα ως γυναίκα, την καθιστούν ένα αξιοθαύμαστο πρόσωπο. Η ηρωική ιστορία της αντιστοιχεί σε πολλά από τα σύγχρονα κρίσιμα θέματα, όπως οι διαμάχες γύρω από την εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών, οι κοινωνικοί κανόνες και η μετανάστευση – για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα», σημειώνει οπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Αντώνης Παπαδημητρίου.
Από την πλευρα της η Αμάλια Κοσμετάτου, Εκτελεστική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ επισημαίνει: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αγγίζει τις αξίες και τους κινδύνους που διατρέχει ο δημοκρατικός μας πολιτισμός. Για την προετοιμασία αυτού του Φεστιβάλ, το πάθος με το οποίο οι καλλιτέχνες και οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν ανταποκριθεί εμπνεόμενοι από αυτήν την ελληνική τραγωδία, δημιουργώντας έργα που καλούν σε θετική δράση και ενότητα, είναι συγκινητικό και αξιοσημείωτο».
Εξίσου σημαντικό κομμάτι στο «Antigone Now» αποτελεί και η πρωτότυπη ψηφιακή πλατφόρμα #iSTANDfor μέσα από την οποία καλούνται νέοι από όλο τον κόσμο να μοιραστούν ιστορίες έμπνευσης και αλλαγής. Τόσο στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.istandfor.net ), γυναίκες και άντρες ανά την υφήλιο μπορούν να μοιραστούν ατομικές και συλλογικές δράσεις «ηρωισμού» και γενναιότητας σε μια προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο.
Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και η ολοκληρωμένη λίστα των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα onassisfestivalny.org
Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό. Για ορισμένες από τις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της ιστοσελίδας onassisfestivalny.org.
ΩΝΑΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (Onassis Cultural Center New York), που εγκαινιάστηκε το 2000, στοχεύει στην προβολή του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, μέσω ενός πολύ δυναμικού προγράμματος εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαδικτυακής παρουσίας. Στεγάζεται στην καρδιά του Μανχάταν, στον Ολυμπιακό Πύργο (Olympic Tower). Αυτός ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος δημιουργίας προσφέρει εμπειρίες που εμπνέουν και υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού, καλλιτεχνών και στοχαστών σε όλα τα πεδία του πολιτισμού, από τις εικαστικές τέχνες, το χορό, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία , τη μουσική και το θέατρο έως τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα προγράμματα και οι εκθέσεις -από ακαδημαϊκού επιπέδου πρωτοβουλίες έως αυτές που σχεδιάζονται για οικογένειες και αρχαρίους- παρουσιάζονται δωρεάν στο κοινό, έτσι ώστε να είναι προσιτά σε όλους.
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ είναι αφοσιωμένο στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Αμερικής, προάγει τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Η αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μέσα από δύο μείζονες πρωτοβουλίες: μία πολιτιστική και εκπαιδευτική για το κοινό, μέσα από το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης, και μία ακαδημαϊκή, το Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σεμιναρίων, μέσα από το οποίο καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, υλοποιούν σεμινάρια σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό σε πανεπιστήμια στη Βόρεια και Λατινική Αμερική.
Onassis Cultural Center New York
Olympic Tower, 645 Fifth Avenue, NY, NY 10022
www.onassisusa.org
Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.