Ένα ταξίδι που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Πώς θα δρούσαν οι ήρωες της «Αντιγόνης» αν έρχονταν στο σήμερα και έβλεπαν ειδήσεις; Τι θα μας έλεγαν και τι θα θέλαμε εμείς να μάθουμε από αυτούς; Εξουσία, φόβος, υποταγή, ελευθερία, αγάπη, φρόνηση, αντίσταση, ύβρις, θάνατος. Τότε, Τώρα και Μετά.
Στο κέντρο μίας σκηνικής εγκατάστασης με έντονη την παρουσία οπτικοακουστικών μέσων, τρεις γυναίκες ερμηνεύτριες μοιράζονται όλους τους ρόλους, παρεμβάλουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες και επεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Σ’ αυτόν τον κλειστό κύκλο ενός σάπιου οικονομικού κέντρου εξουσίας τα δεκαπέντε πρόσωπα του χορού μπορούν να φτάσουν μόνο διαμεσολαβημένα, μέσα από μια οθόνη, για να διαπραγματευτούν, να διεκδικήσουν ή να αρνηθούν τη δική τους ατομική ευθύνη.
Με όχημα τη σοφόκλεια τραγωδία, τις σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη και υλικά του θεάτρου της επινόησης, η Ομάδα7 ξαναδιαβάζει ένα κλασσικό έργο. Συνδιαλέγεται με την διαχρονική τραγικότητα αυτού του «δεινότερου» απ’ όλα τα πλάσματα, του Ανθρώπου και θέτει ερωτήματα: Είναι ηθικό χρέος του ανθρώπου να αντιστέκεται στην Ύβρη της εξουσίας; Η αντίσταση μπορεί να γίνει ύβρις; Μπορούμε να αντισταθούμε σ’ αυτό; Είμαστε σε θέση να ακούσουμε πραγματικά την διαφορετική γνώμη, τον διαφορετικό άνθρωπο; Τι υπάρχει πριν τις αμετάκλητες αποφάσεις; Έχουμε δίκιο μόνο εμείς;
«…η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι μια κορυφή της δημοκρατικής πολιτικής σκέψης και στάσης, που αποκλείει και καταδικάζει το μόνος φρονείν, το οποίο αναγνωρίζει την έμφυτη ύβρη των ανθρώπων, και απαντά σε τούτη με τη φρόνηση» Κ. Καστοριάδης
Λίγα λόγια για την Ομάδα7
Η Ομάδα7 αποτελεί μια καλλιτεχνική ένωση που σχηματίστηκε το 2003. Δεν διαθέτει θεατρική στέγη και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού ή άλλο δημόσιο φορέα. Έχει στόχο, την διερεύνηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας σ’ ένα διάλογο με τις φόρμες και τις μεθόδους του μεταμοντέρνου θεάτρου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η δουλειά της ομάδας βασίζεται στην έρευνα και τον πειραματισμό, με άξονες:
-Την χρήση και διερεύνηση του δημοσίου και ιδιωτικού χώρου (από τις site specific installations στις γειτονιές της Κυψέλης ως την Cairo Opera House, από το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στην περιήγηση στον Ελαιώνα και το Site-specific στο Βυρσοδεψείο, από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα μέχρι την αυλή του Palace Colloredo στην Πράγα).
-Την αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής («Yapi, A very nice place, Project 2013-2014»,«Ενώ το πλοίο ταξιδεύει», «Chronοs/Topos»).
-Την επεξεργασία κειμένων ως μέρος ενός διαλόγου με τη σύγχρονη δραματουργία, από επινοημένα κείμενα μέχρι την διασκευή και σύνθεση υπαρχόντων, («Από την αρχή» , «Οίκοι Ανοχής» κ.α).
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη
Μετάφραση/Διασκευή: Βίκυ Μαστρογιάννη-Ομάδα7
Δραματουργία/Επιμέλεια κειμένου: Ευδοκία Δεληπέτρου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιάννης Τζέμης, Γιώργος Ανδράκης ,Νάντια Σιώκου
Σχεδιασμός φωτισμού/Φωτογραφία/Video: Γιώργος Ζαφειρίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης
Ηθοποιοί: Μαίρη Λούση, Βίκυ Μαστρογιάννη, Δανάη Σπηλιώτη
Χορός: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Δάφνη Αηδόνη, Γιώργος Ανδράκης, Μυρσίνη Γεωργάκη, Ευδοκία Δεληπέτρου, Γιώργος Ζαφειρίου, Αλκιβιάδης Ζούπας, Σοφία Λιάκου, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Τζέμης, Μάριος Τσάγκαρης, Ραφαήλ-Ανάργυρος Τσάντες.