Πέρσι η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, κατά την Α’ τελετή Θεατρικών Βραβείων που διοργάνωσε, απένειμε Τιμητικό Έπαινο στο Θεατρικό Εργαστήρι των Φυλακών Κορυδαλλού που, ήδη από το 2016, οπότε και ιδρύθηκε, τελούσε υπό το συντονισμό της κοινωνιολόγου κας Γιολάντας Κωνσταντινίδου και την καλλιτεχνική διεύθυνση του ηθοποιού και σκηνοθέτη κου Στρατή Πανούριου.

Σκοπός αυτής της διάκρισης ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος της θεατρικής, και εν γένει καλλιτεχνικής αγωγής, σε ετεροτοπικά περιβάλλοντα, επεκτείνοντας τον συμπεριληπτικό χαρακτήρα της δημιουργίας και ενδυναμώνοντας την επίδρασή της στην ψυχολογία, στην προοπτική, στη διαδικασία αποκατάστασης δοκιμαζόμενων κοινωνικών ομάδων.

Έχοντας από φέτος αναλάβει τα ηνία της πρωτοβουλίας η σκηνοθέτρια Αικατερίνη Παπαγεωργίου, με τη σύμπραξη του ηθοποιού Γιώργου Πατεράκη, το αποτέλεσμα δικαίωσε την μέχρι τώρα ευδόκιμη πορεία του εγχειρήματος. Η «Αντιγόνη» που παρουσίασαν οι είκοσι έξι (26) κρατούμενοι των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού χαρακτηρίστηκε από ενθουσιώδη συμμετοχικότητα, πειθαρχημένη αντίληψη της καλλιτεχνίας, καθώς και μια αίσθηση εκ μέρους των ηθοποιών (ιδίως των ερασιτεχνών-κρατουμένων) περισυλλογής και αναστοχαστικού επανακαθορισμού, ως απόρροια του τρόπου με το οποίο επιδρά η διασύνδεση της καλλιτεχνικής εμπειρίας με την πραγματική ζωή. 

Συγκινητική και συγχρόνως αισιόδοξη η ατμόσφαιρα στο χώρο του προαυλίου των ανδρικών φυλακών το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου 2024, μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στους παρευρισκόμενους ότι κανείς, όποιος και αν είναι, όπου και αν βρίσκεται, δεν μπορεί να εξαιρείται από τις κοινωνικές διεργασίες, από την αναμορφωτική επίδραση του Πολιτισμού, από το δικαίωμα διατράνωσης μιας ατομικής και ομαδικής παρουσίας ευεργετήριας, υποσχόμενης και συνενωτικής με το σύνολο της κοινωνίας, στοιχεία ικανά να δώσουν οντότητα στη συνοχή, στην αλληλεγγύη, στην ενσυναίσθηση, στην ανθρωπιά. 

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, όπως επίσης και ο ζήλος και η ένθερμη διαθεσιμότητα από όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές. Σημείο αιχμής η επιλογή της εμβληματικής σοφόκλειας τραγωδίας που φέρνει στο προσκήνιο εκείνα που καμία συνθήκη γραπτού νόμου δεν μπορεί να ακυρώσει: την ελευθερία να σκέπτεσαι, να αισθάνεσαι, να αλλάζεις και να οραματίζεσαι ένα καλύτερο αύριο.

Είναι προς τιμήν του Γραφείου Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Διευθύντριας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι κας Μαρίας Στέφη, των ευγενών χορηγών και των εθελοντών που συνέβαλαν συντεταγμένα και με αγαθή προαίρεση προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης αυτής της τόσο σημαντικής πολιτιστικής δράσης. Είναι, επίσης, θετικό το γεγονός ότι παρευρέθη στην εκδήλωση της 11/6 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, εκπέμποντας τη βούληση της Πολιτείας για μια διεύρυνση  και εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής. Και είναι αλήθεια ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την υποστηρικτική στάση όλων των βαθμίδων της Διοίκησης και του προσωπικού των Φυλακών κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη δράση. Ταυτόχρονα όμως εκφράστηκαν και σοβαρές ανησυχίες για τις επισφαλείς δυνατότητες χρηματοδότησης του Θεατρικού Εργαστηρίου, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έθεσαν σε κίνδυνο την πραγματοποίηση της φετινής παράστασης. Τέλος, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κα Μαρίκα Αρβανιτοπούλου για τη δύσκολη αποστολή της, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ευαίσθητη είναι η γεφύρωση, σε επίπεδο επικοινωνίας, ενός περίκλειστου και κωδικοποιημένου χώρου, όπως είναι οι φυλακές, με τον εξωτερικό κόσμο. 

Διαβάστε επίσης:

Αντιγόνη: Μια παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι