Αντι-κουλτούρα, η ανάδυση ενός νέου κοινωνικού υποκειμένου 1983-2012, στο Camp

Σε συνέχεια της έκθεσης «το Αθηναϊκό Underground», παρουσιάζεται στο Camp η έκθεση με τίτλο «Αντι-κουλτούρα: Η ανάδυση ενός νέου κοινωνικο

Σε συνέχεια της έκθεσης «το Αθηναϊκό Underground», παρουσιάζεται στο Camp η έκθεση με τίτλο «Αντι-κουλτούρα: Η ανάδυση ενός νέου κοινωνικού υποκειμένου»…

… με χρονικό προσδιορισμό από το 1983 στο 2012, που θα διαρκέσει από την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012.

Η έκθεση φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει και να δώσει αφορμές ερμηνείας του φαινομένου σε όσον το δυνατόν περισσότερες εκφάνσεις του. Από το Convoy, το τελευταίο περιοδικό της ελευθεριακής κουλτούρας της πρώτης περιόδου και ταυτόχρονα το πρώτο της δεύτερης, έως τα fanzines, τις αφίσσες των punk συναυλιών, τις μαθητικές καταλήψεις, το squatting, τα κόμικς και από τα έντυπα συμπαράστασης στους εγκλείστους στα ψυχιατρεία και τους ποινικούς κρατουμένους, έως τα περιοδικά που αναδεικνύουν τις έμφυλες ταυτότητες.

Η έκθεση παρουσιάζει με ιδιαίτερη έμφαση το αντισυστημικό έργο των εικαστικών καλλιτεχνών, είτε πρόκειται για φορητά έργα, είτε για street art, αφίσσες και αυτοσχέδιες εκδόσεις. Προσεγγίζεται η σταδιακή άνοδος και ριζοσπαστικοποίηση του φαινομένου  της αντι-κουλτούρας την δεκαετία του ’80 έως την έκρηξη, που το καθιστά βασική παράμετρο της συγκρότησης των νεανικών συνειδήσεων κατά την δεκαετία του 2000. Επιχειρεί να ψηλαφίσει την σχέση του punk και του hip hop με την αυτόνομη πράξη, το νέο κοινοτικό πνεύμα, τις καταλήψεις των σχολών καλών τεχνών, τον ποινικό ως ρομαντικό αρχέτυπο, την πολιτική διάσταση της κουλτούρας των γηπέδων και προσεγγίζει την πλατφόρμα που δημιούργησε το Cheap Art στα Εξάρχεια. Αντιμετωπίζοντας συνολικά το φαινόμενο της αντι-κουλτούρας η έκθεση φιλοδοξεί να έρθει σε διάλογο με την ιστορική συγκυρία της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Κατά την διάρκειά της, η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις και συζητήσεις επί των βασικών θεματικών της.

Συνοδεύεται από την έκδοση ενός πλούσια εικονογραφημένου βιβλίου με αναλυτικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο της αντι-κουλτούρας από ερευνητές και μελετητές.
Καλλιτέχνες της έκθεσης Αντι-κουλτούρα: 1983-2012
Steven Harvey, Mephisto Me Studio, shit happens-αντιφασίστες/στριες, Αλέξανδρος Αλιέας, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Τάκης Γερμενής, Steve Γιανάκος, Γίγας, Τζίμης Ευθυμίου, Μαρία-Ηλέκτρα Ζογλοπίτου, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ζαφείρης Ιωσηφείδης, Ηλίας Καφούρος, Δημήτρης Μιχαλάκης, Θάνος Παναγιώτου, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σκλαβενίτης, Φίλοι του Ανθρώπου, Πάρις Χαβιάρας.

Συντονισμός: Παντελής Αραπίνης
Επιμέλεια: Παντελής Αραπίνης, Νίκος Ξυδάκης
Επιμέλεια-Έκδοση βιβλίου: Γιώργος Κώτσου (Convoy)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ