Απάντηση στην Πυραμίδα 67 & η Δίνη – Ρένος Αποστολίδης

Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου Απάντηση στην Πυραμίδα 67 & η Δίνη* του Ρένου Αποστολίδη

Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου Απάντηση στην Πυραμίδα 67 & η Δίνη* του Ρένου Αποστολίδη.

Απάντηση στην «Πυραμίδα ‘67»

Αποσταγμένη απ’ τα 498 σωζόμενα γράμματα της μάνας του Ρένου στο στρατιώτη γιό της (μαζί και με τις σημειώσεις του ιδίου του Ρένου ανάμεσα στις γραμμές τους) αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία πως νοιώθαν οι άνθρωποι των μετόπισθεν, μα και μια δεύτερη ανάγνωση, στην ουσία, του σημαντικώτερου βιβλίου του Εμφυλίου απ’ τον ίδιο τον συγγραφέα του, με ταυτόχρονη επαναξιολόγηση πλείστων προσδιοριστικών γεγονότων, που απέκτησαν για κεινον όλως άλλη σημασία στα χρόνια που πέρασαν.

Φλογερή ποίηση καρδιάς, άμεσα εκφραζόμενη στην πιο κοντινή της καρδιά που κινδυνεύει θανάσιμα, στο παιδί της, μιλάει ολόισα στις καρδιές και των πιο απλών, και των αγραμμάτων.

Η Δίνη

Μιά αφήγηση δρόμου απ’ τη Γερμανία ίσαμε την Ελλάδα μες στα χιονισμένα Βαλκάνια γίνεται αφορμή γι’ αλλεπάλληλες χρονικές μετατοπίσεις μιας μονόλιθης συνείδησης απ’ το χτες του Εμφυλίου στο σήμερα της «ειρήνης», που λειτουργεί αδιάσπαστη, πυρετικά, και τούτο, αντί να’ ναι φορτικό είν’ αποφορτιστικό του δέκτη, σαν ξανάσασμα, πώς: «αχ, ναί! Πράγματι  έτσι  είναι! Πες τα καρδιά μου να ξεθυμάνεις, χωρίς να νοιάζεσαι που δεν υπάρχει κανείς και τίποτε που τιμωρεί και νοιάζεται για μας από ψηλά, δεν υπάρχουμε παρά εμείς,  ο καθένας, κ’ η αλήθεια μας! Όποιοι είμαστε, όχι άλλοι! Αυθεντικοί!»

Γιος του Ηρακλή Αποστολίδη, δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη της Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού και ιδρυτή της Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας, ο Ρένος γεννήθηκε το 1924, αντίκρυσε έφηβος τους Γερμανούς να μπαίνουν στα Χαφτεία, εκ τύχης γλύτωσε απ’ τις εκκαθαρίσεις των αριστερών τον Δεκέμβρη του ’44, όταν οι αναρχικοί Αποστολίδηδες δεν κούνησαν απ’ τη «μπλε πολυκατοικία» των Εξαρχείων, και στρατεύτηκε υποχρεωτικά στον Εμφύλιο. Ωρκίστηκε να μη ρίξη σφαίρα και να καταγράψη  ό,τι ζούσε επί δυόμισυ χρόνια στο Γράμο, στο Βίτσι και στις εκκαθαριστικές Ρούμελης και Πελοποννήσου. Μόλις απολύθηκε τύπωσε την Πυραμίδα 67 – το βιβλίο της αλήθειας του Εμφυλίου.

Δίδαξε ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση. Απ’ τις στήλες των Νέων Ελληνικών άσκησε καταλυτική κριτική εναντίον του πολιτικού και λογοτεχνικού κατεστημένου, Δεξιάς και Αριστεράς, κατά τις γενιάς του ’30 ιδιαίτερα, καταλογίζοντάς τους πνευματική και ηθική ανεπάρκεια. Έβγαλε πάνω από 20 βιβλία διηγημάτων, δοκιμίων και κριτικές, ορίζοντας με το χαρακτηριστικό του γράψιμο το νέο Λόγο στο Μεταπόλεμο. Επιμελήθηκε με τ’ αυστηρότερα κριτήρια την κλασσική επτάτομη Ανθολογία, μετάφρασε και σχολίασε με τους γιούς του Ήρκο και Στάντη, την εξάτομη Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διαδόχων και Επιγόνων του Droysen, και μαζί δούλεψαν τη μοναδική σχολιασμένη έκδοση Καβάφη.

Το αρχείο του με δημοσιεύματα, επιστολές κι ανέκδοτα κείμενα ξεπερνάει τις 40.000 σελίδες. Σε 2 DVD κυκλοφορούν τα καλύτερα αποσπάσματα του ντοκυμανταίρ Ο Εμφύλιος μέσα μας, με σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ