Μέσα στη ζωγραφική της η Άννα Φιλίνη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με την ποίηση του Καβάφη. Για την εμβάθυνση στην καβαφική ποίηση έχει βασιστεί στις πολύχρονες εργασίες μελετητών του. Παρουσίασε βασικές ενότητες της δουλειάς της το 2005 και το 2014, ενώ εδώ και τρία χρόνια εργάζεται πάνω σε μια καινούργια ενότητα. Πριν ένα χρόνο συμμετείχε στην Αλεξάνδρεια με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στα «Καβάφεια 2017», στη διάρκεια των οποίων έδειξε μέσα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη την έκθεσή της «Δράματα εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη». Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς της πάνω στην καβαφική ποίηση.
Ο Καβάφης φέρνει μέσα στην ποίησή του έναν ολόκληρο κόσμο που απαρτίζεται τόσο από ιστορικά πρόσωπα όσο και από σύγχρονούς του ανθρώπους, που δρουν μέσα σε πόλεις, δημόσια κτίρια, σπίτια ιδιωτικά και απλά δωμάτια. Ακόμη και όταν αναφέρεται στο παρελθόν, μιλά για την πραγματική ζωή, όπως τη βιώνει στις μέρες του, και συνεχίζει το ίδιο να μιλά σε εμάς μέσα στην εποχή μας. Από αυτόν τον κόσμο αντλεί ερεθίσματα και δίνει τις εικόνες της η Άννα Φιλίνη. Ήδη το 2005, όταν παρουσίασε 12 έργα με λάδια σε ξύλο πάνω στην «Ιθάκη» του Καβάφη, έδωσε εικόνες από τόπους που βίωσε ο Καβάφης και κοντινά του πρόσωπα. Το 2014 παρουσίασε έργα με πενάκι και ακουαρέλες πάνω σε 24 ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, όπου εστίασε σε προσωπογραφίες των ηρώων του και σε λιτά σχέδια σχετικά με το δράμα που εξελίσσεται στο κάθε ποίημα: οι ανθρώπινοι πόθοι, οι 2 φιλοδοξίες και οι απογοητεύσεις, οι κρυφές συνωμοσίες της εξουσίας και οι φόνοι, η μάχη για την ελευθερία είτε η προδοσία και η υποταγή.
Η τελευταία δουλειά της Άννας Φιλίνη συνεχίζει πάνω στο πνεύμα των 24 ιστορικών ποιημάτων. Τα πρόσωπα δίνονται σε μεγάλα πορτρέτα με σύγχρονα ρούχα και πλαισιώνονται από σύμβολα και εικόνες που δίνουν το περιεχόμενο του δράματος. Κάθε έργο προτίθεται να αποκαλύπτει μαζί με τη μορφή του ήρωα τα συναισθήματα και μαζί τη γύρω ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.