Τo Αποκριάτικο όνειρο είναι ένα μοναδικής αισθητικής έργο το οποίο πηγάζει από την πλούσια παράδοση της αποκριάτικης επιθεώρησης και παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.
Γράφηκε από έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες και μαέστρους του είδους, τον Κερκυραίο Ιωσήφ Ριτσιάρδη (1896-1979), σύζυγος του οποίου υπήρξε μία από τις μεγάλες ντίβες του χώρου, η Ολυμπία Καντιώτη-Ριτσιάρδη.
Το ποιητικό κείμενο του Τίμου Μωραϊτίνη τοποθετεί την ιστορία την περίοδο της Αποκριάς, παρουσιάζοντας με γλαφυρότητα τις διαφορετικές όψεις της λαϊκής Αθήνας του μεσοπολέμου, όπως επίσης και τις έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο παραδοσιακό αθηναϊκό καρναβάλι με την καμήλα και το γαϊτανάκι και στο νέο ξενόφερτο τρόπο διασκέδασης, ενώ παράλληλα υμνεί τον έρωτα.
Τους βασικούς ερμηνευτικούς ρόλους ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Μίνα Πολυχρόνου (Ρόζα), Φίλιππος Δελλατόλας (Μπιμπής), Ζαφείρης Κουτελιέρης (Τζερεμές), Νίκος Συρόπουλος (Κλαπαδόρας), Ζωή Απειρανθίτου (Αφροδίτη).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στη μουσική διδασκαλία και στο πιάνο, ο Αλέξανδρος Διαμαντής.
Ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης υπήρξε ένας σπουδαίος συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1896. Σε ηλικία 6 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και αρμονίας και συνέχισε σπουδές στο Κίεβο και το Μόναχο. Πρωτοεμφανίστηκε με ένα μικρό ιταλικό θίασο όπερας στον Βόλο και αργότερα στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Το διάστημα 1912/9 περιόδευσε στη Ρωσία με θιάσους οπερέτας και αργότερα στη Γερμανία ως βοηθός διευθυντή ορχήστρας.
Έγραψε πολυάριθμες επιθεωρήσεις και τραγούδια και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της αθηναϊκής οπερέτας. Συνέθεσε περισσότερες από πενήντα οπερέτες όπως Το αποκριάτικο όνειρο, Η πριγκίπισσα της ταβέρνας, Αρλεκίνος, Φρύνη η εταίρα, Η Δούκισσα των Αθηνών, Η Κλο-κλο, Μοντέρνα Αφροδίτη.
Επιπλέον, έγραψε ελαφρά τραγούδια με ευφάνταστες ενορχηστρώσεις τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες από δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής όπως η Κούλα Νικολαΐδου, η Σοφία Βέμπο, η Ρένα Βλαχοπούλου. Ανάμεσα στα πιο διάσημα τραγούδια που συνέθεσε, περιλαμβάνονται τα: «Ο άνθρωπός μου», «Η ταμπακιέρα», «Κορίτσι μου για σένα πολεμώ», «Στην ακρογιαλιά», «Χειμώνας», «Περνώ κάθε βράδυ» («Σφυρίζω… σφυρίζω»), «Ελληνοπούλα», «Θα τελειώσει ο πόλεμος», «Να ‘ταν, Θεέ μου, να μην έφευγα ξανά», «Θα βρω καινούργια αγάπη», «Μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά», «Μη με ζηλεύεις» κ.λπ.
Η υπόθεση του έργου
Αθήνα του μεσοπολέμου, σε μια σειρά σπιτιών με κοινή αυλή, κάτι συνηθισμένο για εκείνη την εποχή. Η κυρά Αφροδίτη, η σπιτονοικοκυρά, απορρίπτει το φλερτ του Κλαπαδόρα, ο οποίος υπήρξε αρχιμουσικός στα χρόνια του Όθωνα. Ο Μπιμπής, φοιτητής ιατρικής, γνωρίζει και ερωτεύεται στο «Καπρίς» μια πλούσια κοντέσα από τον Καναδά, τη Ρόζα. Με τη βοήθεια του Κλαπαδόρα και ενός ακόμη φίλου του, του Τζερεμέ, σχεδιάζει να κλεφτεί με τη Ρόζα στον αποκριάτικο χορό.
Όμως η Ρόζα μεθά στο χορό και φεύγει αφήνοντας μονάχα ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στον Μπιμπή, ο οποίος πιστεύει ότι την έχασε για πάντα. Η κοντέσα επιστρέφει για να αποκαλύψει στο Μπιμπή ότι είναι μια απλή περιβολάρισσα. Παρόλα αυτά, τα αισθήματα του Μπιμπή αποδεικνύονται ειλικρινή και οι δυο τους είναι και πάλι μαζί!
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής οπερέτας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Ευκλείδη.