Μια αφήγηση ενός ονείρου, ενός ταξιδιού στον Άδη, τον Άδη των δημοτικών τραγουδιών, όπου ο αφηγητής συναντά δύο νεκρούς και συνομιλεί μαζί τους.

Ένας ύμνος στις απλές καθημερινές χαρές της ζωής. Ένα παιχνίδι αφηγηματικής δράσης που κινείται ανάμεσα στο τότε και το τώρα, τον θάνατο και τη ζωή, το άχρονο και το σύγχρονο.

Ο «Απόκοπος» γράφτηκε από τον Ενετοκρητικό Μπεργαδή το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα. Εκδόθηκε το 1509 και είναι η πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση ελληνικού βιβλίου σε δημοτική γλώσσα.

Είναι ένα ποίημα γραμμένο σε μεσαιωνικά ελληνικά, γλώσσα κοινή της δημώδους βυζαντινής λογοτεχνίας, με πολλούς αρχαϊσμούς και στοιχεία του κρητικού ιδιώματος.

Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2017 στο Θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Στα μέσα Ιουνίου ανέβηκε στο Αλατζά Ιμαρέτ, ένα ιστορικό μνημείο της πόλης, σύγχρονο του Απόκοπου. Τον Ιούλιο συμμετείχε σε δύο φεστιβάλ στην Αθήνα, το Athens Fringe Live και το Reborn in Athens, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στην Κρήτη για πέντε παραστάσεις. Τον Νοέμβριο, ξανά στην Κρήτη, παρουσιάστηκε στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης στο Ρέθυμνο και στο Θέατρο Κρήτης στο Ηράκλειο και τον Δεκέμβριο φιλοξενήθηκε για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Φούρνος στην Αθήνα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Κακουλλή
Ερμηνεία – Σύλληψη – Δραματουργία: Γεωργία Πολοπετράκη
Σχεδιασμός αφίσας & φωτογραφίες: Ηλίας Τσιρίδης