Η αναδρομική έκθεση «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19:00 στη Sianti Gallery και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σπουδαίου καλλιτέχνη, κατά την διάρκεια των οποίων εμπνέεται ακαταπόνητος νέες εικαστικές προσεγγίσεις του κόσμου, έχοντας παρουσιάσει μέχρι σήμερα 88 ατομικές εκθέσεις και αναρίθμητες ομαδικές παγκοσμίως, τα ζωγραφικά, γλυπτικά και χαρακτικά του έργα. Η χρωματική μαεστρία, η σχεδιαστική λεπτομέρεια, οι απρόβλεπτες γλυπτικές συνθέσεις και οι περιπετειώδεις ζωγραφικές μεταμορφώσεις, είναι μερικές από τις αρετές που καθιέρωσαν τον Απόστολο Γιαγιάννο στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Πώς να συνοψίσει κανείς τον χείμαρρο μιας καλλιτεχνικής παραγωγής τέτοιας αδιάπτωτης ποιότητας και ποικιλίας; Η παρούσα έκθεση, σε επιμέλεια της κόρης του Μαρίας Γιαγιάννου, εστιάζει στα είκοσι πιο πρόσφατα έτη της δουλειάς του Απόστολου Γιαγιάννου, παρουσιάζοντας δείγματα από δέκα εικαστικές ενότητες σε μια περιεκτική αναδρομή που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και επιτρέπει μια ματιά στην Ιστορία του δημιουργού, όχι ως ένα ήσυχο κομμάτι κάποιου Αρχείου, αλλά ως ενεργή παρακαταθήκη για το Μέλλον.
Ο επισκέπτης θα συνομιλήσει με 50 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων και με γλυπτά. Οι ενότητες που τιτλοφορούνται Ε.Δ.Ε.Μ., Εικοστός Αιών, Τοπία, Άνθη. Μόνο, Σημείο Φυγής, Το Αυγό του Ανθρώπου, Κροκόδειλοι, Ποδόσφαιρο, Δοξαστικά, Η Νύχτα των Σκαραβαίων, αναπτύσσονται στις αίθουσες ενώ κείμενα αναρτημένα στους τοίχους δίνουν πρόσβαση στην ιστορική συνέχεια και τη θεματική της κάθε ενότητας. Τα λογοτεχνικά τολμήματα του Απόστολου Γιαγιάννου θα βρίσκονται επίσης στον χώρο, συμπληρώνοντας τον ευρύτατο κόσμο του καλλιτέχνη που πάντα ορίζεται από τις συντεταγμένες των δημιουργικών εμμονών του, οι οποίες τον οδηγούν σε συναρπαστικές εμπνεύσεις.
Απόστολος Γιαγιάννος:
Ο Απόστολος Γιαγιάννος γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1965-67 σπούδασε γραφικές τέχνες στο A.T.I. με δασκάλους τους A. Tάσσο, H. Δεκουλάκο, Δ. Mυταρά και το 1971-73 σπούδασε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Η. Δεκουλάκου. Το 1968 ίδρυσε και διηύθυνε το εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών Mορφή. Το 1974 εγκατέλειψε τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει 88 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Iσπανία, Ιταλία, Κύπρο. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 500 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Iσπανία, Ισλανδία, Βουλγαρία. Έργα του έχουν κοσμήσει εξώφυλλα βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και πρωτοσέλιδα περιοδικών. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και τα εικαστικά του θεάτρου σκιών (Ο Κόσμος του Καραγκιόζη Ι & ΙΙ, συλλεκτικοί τόμοι Φιγούρες και Σκηνικά, εκδόσεις Ερμής, 1975 -1976, ανατύπωση Φιγούρες: εκδόσεις 24 γράμματα, 2021). Έχει εκδοθεί το μυθιστόρημά του Γκουντ Μπάι Φορέβερ (Κάκτος 2003) και από τις εκδόσεις 24 γράμματα οι συλλογές σατιρικών ποιημάτων: Δακρύγελα (2018), Άκρον Άωτον (χαϊκού, 2019), Έρως (2019), Ένθεν και Ένθεν (2020), Εμβοές στη Σιωπή (χαϊκού, 2022). Έργα του βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Αιγαίου, στο Μουσείο Bορρέ, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σε Πρεσβείες της Ελλάδας στην Ευρώπη, σε δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν καταχωριστεί στους καταλόγους των οίκων “Sotheby’s” και “Christie’s”. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Fashion Victim, ορείχαλκος, 2010