Το έργο ανεβαίνει ως ένας θεατρικά δομημένος εσωτερικός μονόλογος του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 Γρηγόρη Αυξεντίου, στην κρύπτη του, λίγο πριν τον θάνατο του.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Αποχαιρετισμό» δύο μόλις μέρες μετά τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου που προκάλεσε το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η θυσία του Αυξεντίου στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, συντελέστηκε στις 3 του Μάρτη 1957. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.
Στο ποίημα και στην παράσταση που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νεοκλή Νεοκλέους και υπό τις μελωδικές συνθέσεις του Γιώργου Καλογήρου, ο ήρωας αποχαιρετά τον κόσμο, τη ζωή, τον τόπο του. Μόνος με την Ιστορία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θάνατο που έρχεται με βεβαιότητα. Χωρίς εξάρσεις και μεγαλοστομίες, ο ήρωας αναπολεί τη ζωή του και αποφασίζει το πέρασμα απ’ τη ζωή στο θάνατο.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Λευκωσία (Θέατρο ΘΟΚ) στις αρχές Μαρτίου του 2016, παρουσία της αδερφής του ήρωα. Την παραγωγή έκανε ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην Αθήνα ο «Αποχαιρετισμός» παρουσιάστηκε για πρώτη και ίσως μοναδική φορά αμέσως μετά τη χούντα, τη σεζόν 1974/75, από το θέατρο «Κάβα» του Νίκου Χατζίσκου και της Τιτίκας Νικηφοράκη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζίσκου και σκηνικά-κουστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Στην παράσταση προβλήθηκαν κινηματογραφικές σκηνές –με σπάνια ντοκουμέντα- από το φιλμ «Ένας ήρως με μνημοσκόπιο» του Γιώργου Φιλή, που είχε αποσπάσει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (παραγωγής και μουσικής) το 1973.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νεοκλής Νεοκλέους
Μουσική: Γιώργος Καλογήρου
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Καλογήρου: λαούτο – τραγούδι
Νεφέλη Καραγιώργη: βιολοντσέλο
Εύα Σταύρου: φλάουτο
Διάρκεια: 45’