Αποχαιρετισμός, του Γιάννη Ρίτσου στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Το Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν το μεγαλειώδες ποίημα «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου.

Το έργο ανεβαίνει ως ένας θεατρικά δομημένος εσωτερικός μονόλογος του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 Γρηγόρη Αυξεντίου, στην κρύπτη του, λίγο πριν τον θάνατο του.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Αποχαιρετισμό» δύο μόλις μέρες μετά τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου που προκάλεσε το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η θυσία του Αυξεντίου στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, συντελέστηκε στις 3 του Μάρτη 1957. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

Στο ποίημα και στην παράσταση που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νεοκλή Νεοκλέους και υπό τις μελωδικές συνθέσεις του Γιώργου Καλογήρου, ο ήρωας αποχαιρετά τον κόσμο, τη ζωή, τον τόπο του. Μόνος με την Ιστορία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θάνατο που έρχεται με βεβαιότητα. Χωρίς εξάρσεις και μεγαλοστομίες, ο ήρωας αναπολεί τη ζωή του και αποφασίζει το πέρασμα απ’ τη ζωή στο θάνατο.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Λευκωσία (Θέατρο ΘΟΚ) στις αρχές Μαρτίου του 2016, παρουσία της αδερφής του ήρωα. Την παραγωγή έκανε ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου.

Στην Αθήνα ο «Αποχαιρετισμός» παρουσιάστηκε για πρώτη και ίσως μοναδική φορά αμέσως μετά τη χούντα, τη σεζόν 1974/75, από το θέατρο «Κάβα» του Νίκου Χατζίσκου και της Τιτίκας Νικηφοράκη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζίσκου και σκηνικά-κουστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Στην παράσταση προβλήθηκαν κινηματογραφικές σκηνές –με σπάνια ντοκουμέντα- από το φιλμ «Ένας ήρως με μνημοσκόπιο» του Γιώργου Φιλή, που είχε αποσπάσει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (παραγωγής και μουσικής) το 1973.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νεοκλής Νεοκλέους
Μουσική: Γιώργος Καλογήρου

Παίζουν οι μουσικοί:

Γιώργος Καλογήρου: λαούτο – τραγούδι
Νεφέλη Καραγιώργη: βιολοντσέλο
Εύα Σταύρου: φλάουτο

Διάρκεια: 45’

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ