Σημείο εκκίνησης της έκθεσης “April is the cruellest month” αποτελούν οι πρώτοι στίχοι ενός από τα πιο διαδεδομένα και διαχρονικά ποιήματα του 20ού αιώνα, αυτό της Έρημης Χώρας του Έλιοτ. Ο ίδιος δημιουργεί την δική του άνυδρη χώρα, μέσα στην οποία έρχεται αντιμέτωπος με υπαρξιακές αναζητήσεις, εκφράζοντας την ψυχολογική και συναισθηματική αλληλουχία των ιδεών του και των εικόνων του με ελεγειακές περιγραφές και καθαρότητα σε λεπτομέρειες. Η Έρημη Χώρα του Έλιοτ, θα μπορούσε να πει κανείς πως, είναι μια συναρμολόγηση των θραυσμάτων που συλλέγει γύρω του με αποτέλεσμα να διαμορφώνει μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχής. Ένας χώρος – ένα παράλληλο φάσμα – μέσα στο οποίο πραγματεύονται ζητήματα ενάντια στη φθορά και στη σήψη της κοινωνίας και των ατόμων.
Στην δίμηνη παραμονή τους στην Αθήνα, οι καλλιτέχνες Paige Davis, Elsa Henderson και Jingbo Zou επιχειρούν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – να αναζητήσουν εικαστικά, μέσω της επιρροής του υποσυνείδητου, την εμπειρία της σύγχρονης ευαισθησίας του ανθρώπου. Μαζί με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ο Θάνος Μακρής θα παρουσιάσει έργο του, το οποίο συνδιαλέγεται με τα έργα της έκθεσης.
Σύντομα Βιογραφικά:
Jingbo Zou
Ο Jingbo Zou, αποφοίτησε από το University of the Arts του Λονδίνου και το London College of Communication. Στο έργο του συναντάται η παραδοσιακή κινεζική φιλοσοφία με τη σύγχρονη τέχνη της δύσης μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας. Το έργο χαρακτηρίζεται από την διερεύνηση της ισορροπίας ανάμεσα στην παράδοση και τη συγχρονικότητα καθώς και ανάμεσα στην πολυπλοκότητα και την αγνότητα.
Paige Davis
Η Paige Davis ζει και εργάζεται στην Santa Cruz της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ τον Δεκέμβριο του 2017, όπου σπούδασε Art Practice και American Studies. Αυτά τα δύο μονοπάτια της μελέτης της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια ευρεία πρακτική να βλέπει – ή να παρατηρεί, να ακούει – και να ερευνά. Η Paige θεωρεί το έργο της μια φυσική και ενεργή σκέψη – ένα πολυδιάστατο και συχνά αρθρωτό κολάζ – ένα είδος απτής έρευνας που βασίζεται σε διαδικασίες/επεξεργασίες και καθημερινές, ήσυχες στιγμές. Το έργο της τροφοδοτείται από μια ερώτηση ή μια προτροπή και συνεχίζει να παίρνει μορφή, ή να γίνεται λιγότερο από ένα σχήμα, καθώς κινείται γύρω από την προτροπή. Η πρόσφατη δουλειά της κινείται γύρω από τη σκιά- κυριολεκτικά και εννοιολογικά – όπως φαίνεται στην ικανότητα της σκιάς να αντιπροσωπεύει τόσο το αόρατο/σκιασμένο όσο και τον τόπο γέννησης μετασχηματισμού του αόρατου/σκιασμένου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Elsa Henderson
Η Elsa Henderson αποφοίτησε από το Occidental College, Los Angeles, CA και το San Francisco Art Institute. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, Γερμανία. Το έργο της εξετάζει τον συναισθηματισμό στην καθημερινότητα, την αφύπνιση των συναισθημάτων που έχουν ‘θαφτεί’ μέσα στην καθημερινή μας ύπαρξη και την κατασκευή μιας οπτικής εικονογραφίας με θέμα τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν μετατρέποντάς τα σε σύμβολα άμεσα συνδεόμενα με τη μνήμη.
Θάνος Μακρής
Ο Θάνος Μακρής είναι Visual Artist, Art Mediator και Συντηρητής Έργων Τέχνης. Αυτό τη περίοδο εργάζεται πάνω στη Διπλωματική του εργασία, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η καλλιτεχνική του πρακτική εστιάζει στη μεταμόρφωση και την επανερμηνεία “found objects”, όπως διακοσμητικά μοτίβα, πορσελάνες και λίθους, των οποίων η ερμηνευτική προσέγγιση συνθέτει ένα νέο εύρημα / παλίμψηστο. Επιπροσθέτως, η φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιείται αφενός ως μέσο και αφετέρου ως προέκταση του χεριού του.
Φαίδρα Βασιλειάδου
Η Φαίδρα Βασιλειάδου είναι μουσειολόγος και επιμελήτρια τέχνης, με έδρα την πόλη της Αθήνας. Οι βασικές της σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών και οι μεταπτυχιακές στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού» στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ολοκληρώνοντας την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την συνεργασία της με τον ΝΕΟΝ, ως art mediator. Επιπροσθέτως, η επιμελητική υποτροφία που έλαβε το 2016 από το Schwarz Foundation, σε συνεργασία με την Κατερίνα Γρέγου ως επιμελήτρια και την Κατερίνα Ζαχαροπούλου ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαμόρφωσε τις επιμελητικές της γνώσεις και εξέλιξε τις οργανωτικές της δεξιότητες. Ολοκληρώνοντας την επιμελητική υποτροφία, μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έως και σήμερα ως ανεξάρτητη επιμελήτρια. Παράλληλα με τις εκθέσεις του ΝΕΟΝ που συμμετείχε, συνεργάζεται σε σταθερή βάση με τον Κωστή Βελώνη ως βοηθός επιμελήτρια. Τη στιγμή αυτή, εργάζεται στο ΜΟΜus –Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
Επιπλέον, συμμετέχει στην έκθεση του Schwarz Foundation στο Ωδείο Αθηνών σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, ως art mediator. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει ένα έργο με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τέλος Απριλίου οργανώνει μια έκθεση στην Βιέννη με τον Κωστή Βελώνη.
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Paige Davis