«Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα»: Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας

Η ταινία «Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα» έρχεται στους κινηματογράφους στις 23 Φεβρουαρίου από την Tanweer.

Η ευφάνταστη ταινία κινουμένων σχεδίων «Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα» μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε με την Πάτι, ένα ευφυέστατο και περιπετειώδες θηλυκό ποντικάκι, και τον κολλητό της γάτο Σαμ στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας. Με συνοδοιπόρο τον τώρα πια ηλικιωμένο Ιάσονα, οι χαριτωμένοι ήρωες θα ζήσουν μία επική περιπέτεια αντιμέτωποι με τα πιο αλλόκοτα και επικίνδυνα πλάσματα της μυθολογίας. Μία ξεκαρδιστική και σπαρταριστή ταινία για όλη την οικογένεια από τη θεότρελη ομάδα της Ζουγκλοπαρέας και της Πριγκίπισσας Αλάνι.

Σύνοψη

Η ζωή κυλάει ήρεμα στην Ιωλκό, το πανέμορφο και ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας. Μέχρι που ο Ποσειδώνας οργίζεται και απειλεί να το εξαφανίσει. Ένα πανέξυπνο και περιπετειώδες νεαρό ποντίκι μαζί με τον γάτο που παίζει τον ρόλο του θετού του πατέρα σπεύδουν να βοηθήσουν τον γερασμένο πια Ιάσονα και τους Αργοναύτες στην αποστολή διάσωσης της πόλης. Η εκστρατεία αυτή θα τους οδηγήσει σε μέρη μακρινά, όπου ζουν μυθικά πλάσματα και μερικά από τα πιο επικίνδυνα τέρατα της μυθολογίας.

Ένα εισαγωγικό σημείωμα από τον σκηνοθέτη Νταβίντ Αλό

Όλα ξεκίνησαν με την κυκλοφορία της Ζουγκλοπαρέας και τα πολλά χρόνια που πέρασα στο σύμπαν των ηρώων της. Κοιτώντας πίσω, η ανίχνευση της αρχαίας Ελλάδας ήταν μία προφανής επιλογή. Γιατί αν έπρεπε να κατονομάσω το πιο συναρπαστικό σύμπαν, που έχει μείνει στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα, αυτό θα ήταν η ελληνική μυθολογία.

Ποιος δεν έχει φανταστεί τον Θησέα χαμένο σε έναν λαβύρινθο με ένα τέρας έτοιμο να τον κατασπαράξει στην επόμενη γωνία; Ποιος δεν έχει φανταστεί να πετάξει κοντά στον ήλιο με τα δικά του φτερά, όπως ο Ιάσονας; Ή να ζήσει μία τρελή περιπέτεια από το ένα νησί στο άλλο αντιμέτωπος με τα πιο καθηλωτικά τέρατα, όπως ο Οδυσσέας, κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με τα τερτίπια των θεών;

Οι άνθρωποι είναι μαγεμένοι από την ελληνική μυθολογία χιλιάδες χρόνια τώρα. Η επίδραση της είναι ακόμα ζωντανή στη φαντασία των εφήβων και των παιδιών. Ταινίες όπως ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες του Ντον Τσάφεϊ του 1963 ή η Σύγκρουση των Τιτάνων του Ντέσμοντ Ντέιβις του 1981, με τα ειδικά εφέ του Ρέι Χαριχάουζεν, με κατεύθυναν στο κινούμενο σχέδιο. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο για να ακολουθήσω τα χνάρια αυτών των σπουδαίων σκηνοθετών που με έχουν εμπνεύσει πολύ. Σε αντίθεση με αυτό που υπονοεί ο τίτλος, η ταινία δεν παρουσιάζει την εκστρατεία για το Χρυσόμαλλο Δέρας. Η ιστορία μας διαδραματίζεται ακριβώς 80 χρόνια μετά από αυτά τα γεγονότα, στην ακμάζουσα πόλη όπου ο Ιάσονας ζει σαν ήρωας. Το μέρος αυτό είναι η αφετηρία για την περιπέτειας της Πάτι, ενός απίστευτα έξυπνου θηλυκού ποντικιού, και των φίλων της.

Οπότε, οι Αργοναύτες είναι μία κωμική περιπέτεια με φόντο τον κόσμο των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα, αλλά μέσα από τα μάτια ενός τρωκτικού. Το κοινό της ταινίας θα πλεύσει με το θρυλικό πλοίο Αργώ σε άγνωστες περιοχές, όπου θα συναντήσει τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της μυθολογίας, αλλά και τα πιο φιλικά.

Το κωμικό στοιχείο εκφράζεται μέσα από μία σειρά χαρακτήρων. Ένας από αυτούς είναι ο Σαμ, ένα γάτος ποιητής, που ξεκινάει εντελώς απρόθυμα αυτό το ταξίδι. Ένας άλλος είναι ο Τσίκος, ένας γέρικος γλάρος σε πλήρη άγνοια για τον κίνδυνο που θυμίζει έναν συνδυασμο Μπαζ Λαϊτγίαρ, Ομήρου και Κάπτεν Χάντοκ.

Ο Ιάσονας, που είναι πια 100 χρονών, είναι σχεδόν κουφός και τυφλός, αλλά πολύ τυχερός όπως ο κύριος Μαγκού. Οι Αργοναύτες έχουν όλοι πεθάνει από βαθιά γεράματα εδώ και καιρό, αλλά έχουν επιστρέψει στη ζωή χάρη στο δόντι του δράκοντα του Κάδμου. Αυτοί οι γέρικοι σκελετοί, που μόνο κροταλίζουν, εμπνέουν πολλά οπτικά αστεία. Όπως και ένα θαλάσσιο τέρας στη νηπιακή ηλικία, οι Κύκλωπες που είναι και γκουρμέ μάγειρες με ειδικότητα σε συνταγές για ανθρώπινη σάρκα, οι θεοί που συμπεριφέρονται σαν ανόητοι έφηβοι που παίζουν video games… Κάναμε τα πάντα για να φύγουν οι μικροί και οι μεγάλοι από το σινεμά με ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο τους.

Εκτός από το χιούμορ, οι περιπέτειες και το προσωπικό ταξίδι της Πάτι είναι στην καρδιά της ιστορίας. Χαρισματική και υπερβολικά προστατευμένη από τον θετό της πατέρα, η Πάτι μεγάλωσε πεπεισμένη ότι ποτέ δεν θα έχει ένα πεπρωμένο σαν του Ιάσονα, που είναι το ίνδαλμα της. Έχει πια μία τακτοποιημένη ζωή, αλλά το ξαφνικό ξέσπασμα του Ποσειδώνα που απειλεί την πόλη με καταστροφή, την κινητοποιεί να αναθεωρήσει και να σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι ένα «ασήμαντο» θηλυκό ποντίκι μπορεί να γίνει ηρωίδα.

Φυσικά, πριν βρει τον εαυτό της, η Πάτι θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σωρό προκλήσεις. Πρέπει να χειριστεί τον φόβο, την προδοσία, τη χαρά, την ενοχή και την απόγνωση. Κάνει νέους φίλους, μαθαίνει για τη συγχώρεση, συνειδητοποιεί την πραγματική αξία των αγαπημένων της, αποκτά σιγουριά στις ικανότητες της και τελικά καταλήγει να οδηγεί το πλήρωμα της, τους δικούς της Αργοναύτες.

Η αισθητική της ταινίας είναι προφανώς εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα, με τις αποικίες της που απλώνονταν από τη Σικελία μέχρι την Οξιτανία. Αντλώντας από τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, δεν θα έχουμε λευκούς ναούς και λευκά αγάλματα, αλλά εκτυφλωτικά και χρωματιστά, όπως όταν δημιουργήθηκαν. Η Αργώ, το πλοίο χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η νέα εκστρατεία, θα είναι μία γαλέρα εκείνης της εποχής. Όπως είναι φυσικό, θα δώσουμε το περιθώριο στην ποιητική αδεία, ειδικά σε ό,τι αφορά στο νησί Τρίνακτο, το νησί των Κυκλώπων και των μυθολογικών πλασμάτων, με το δικό του οικοσύστημα και τη δική του κυκλώπεια αρχιτεκτονική.

Με όχημα ένα μικρό ποντικάκι που βιώνει ένα μεταμορφωτικό ταξίδι αυτογνωσίας, οι Αργοναύτες μας είναι μία επική περιπέτεια για όλη την οικογένεια με ένα σωρό αστείους και οικείους χαρακτήρες, μία περιπέτεια που αποδεικνύει ότι ένας σπουδαίος ήρωας μπορεί να κρύβεται σε ένα μικροσκοπικό πλασματάκι.

Ταυτότητα ταινίας
Αργοναύτες | Argonuts

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Νταβίντ Αλό, Έρικ Τοστί, Ζαν-Φρανσουά Τοστί

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Αλεξάνδρα Λέρτα, Άγγελος Λιάγκος
Γιάννης Στεφόπουλος, Χρήστος Θάνος, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Σοφία Παναηλίδου, Βασίλης Μήλιος, Σταύρος Σιούλης, Γιάννης Τσούτσιας

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ