Η πλατφόρμα Create an Accident παρουσιάζει στο θέατρο Φούρνος την καινούρια της θεατρική παραγωγή…
… με τίτλο «Άργος», στις 14 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2013, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Σύντομη περιγραφή
Άργος, ήταν ο σκύλος του Οδυσσέα.
Με αφορμή την ιστορία του η πλατφόρμα Create an Accident παρουσιάζει μία παράσταση για την ανεστραμμένη περιπλάνηση. Για τον κόσμο μέσα από τα μάτια αυτού που περιμένει. Για το μοτίβο της αναμονής ως θεμελιώδες συστατικό της ζωής.
Δύο νεαροί άνδρες παγιδεύονται σε ένα video game και μετατοπίζονται σταδιακά στον ιδιόρρυθμο κόσμο αυτού του νέου περιβάλλοντος. Κατοικώντας σε ένα σπίτι μινιατούρα και χωρίς να διακόπτουν τη ρουτίνα μιας συμβατικής αστικής ζωής, οι δύο ήρωες πραγματοποιούν άθελά τους μία περιπλάνηση αντίστοιχη με του Ομηρικού Οδυσσέα.
Η παράσταση αντλεί υλικό από την σύγχρονη αστική κουλτούρα και αρθρώνεται ως ένα περίπλοκο σκοτεινό παιχνίδι. Εξωφρενικοί κανονισμοί και δοκιμασίες διέπουν τον χαρακτήρα του. Όμως το παιχνίδι δεν έχει κανέναν απολύτως στόχο. Είναι ένα σύνολο τακτικών και στρατηγικών για το ξεγέλασμα του χρόνου που κυλάει. Για τον ενδιάμεσο εκείνο χρόνο μέχρι το επόμενο συμβάν. Η Οδύσσεια μοιάζει μονίμως απούσα από τον άργο. Αθλήματα και οι κανονισμοί τους, πολυδαίδαλες οδηγίες και κατευθύνσεις, αστικοί μύθοι, κείμενα από το διαδίκτυο, συνθέτουν το ετερόκλητο υλικό της παράστασης. Όμως, καθώς τα κομμάτια διασκορπίζονται σταδιακά στην πλατφόρμα του παιχνιδιού, η ιστορία του περιπλανώμενου πολυμήχανου ήρωα εισχωρεί ανεπαίσθητα, σε μία εκδοχή αρνητική.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από την Ομηρική περιπλάνηση προς την πόλη, στην περιπλάνηση του Τζόυς μέσα στην πόλη, τώρα, η περιπλάνηση είναι μέσα στο κεφάλι. Ένα παιχνίδι – προσομοίωση που απορρίπτει την μυθολογία του ανθρώπου που θέλει να θυμάται και να πράττει και αποκαθιστά τον ρομαντισμό όλων των ματαιωμένων πράξεων και αναβολών. Οι δύο performers, ως action figures σε ένα καφκικό video game, ακολουθούν με καταστροφική διάθεση κάθε κανόνα και δοκιμασία του παιχνιδιού. Διασχίζουν τοπία, δημιουργούν και αναπαράγουν ηχητικά περιβάλλοντα, ολοκληρώνουν αποστολές, ανακαλύπτουν μυστικά, αποκτούν ειδικές ικανότητες, χάνουν ζωές. Με ποπ ασθητική, διαβρωτικό χιούμορ και σκοτεινή διάθεση, ο άργος είναι μία παράσταση ελεγεία σε αυτό που δεν έχει συμβεί ακόμα, σε αυτό που περιμένουμε να συμβεί, σε αυτό που όταν συμβεί θα σημαίνει το τέλος όλων των πραγμάτων.
Η παράσταση άργος αποτελεί κομμάτι της συνολικής θεματικής της Create an Accident για τη σεζόν 2012 – 2013, με τίτλο Μύθος PhD (play hence destroy), θεματική που αναπτύσσεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με επιμέρους project από το σύνολο των τεχνών και σε συνεργασία με καλλιτέχνες και θεωρητικούς από ολό τον κόσμο. Η πλατφόρμα Create an Accident δραστηριοποιείται από το 2009 στο χώρο των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. Με βάση της το διαδίκτυο και συνεργαζόμενη με καινοτόμους καλλιτέχνες, θεωρητικούς και πολιτισμικούς φορείς, παρουσιάζει έργα που ανατέμνουν τη σύγχρονη αστική κουλτούρα. Οι δημιουργοί της παράστασης από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τη λήξη των παραστάσεων παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση και σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό, την πρόοδο της εργασίας τους με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας Create an Accident.
Σύλληψη – σκηνοθεσία – σχεδιασμός σκηνικού χώρου, φωτισμών, κοστουμιών, ήχου, video και ερμηνεία: Ντίνος Νικολάου, Σίμος Πατιερίδης
Σύντομα Βιογραφικά Συντελεστών
Ντίνος Νικολάου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως σκηνοθέτης, εικαστικός, επιμελητής και performer. Υπήρξε ιδρυτής της A.Z.E.R.T. Performance Group, όπου και σκηνοθέτησε όλες τις παραστάσεις της (2006 – 2008). Από το 2009 οργανώνει το project Γεωγραφίες και έχει παρουσιάσει εκδοχές του στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Φινλανδία. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της πλατφόρμας Create an Accident. Έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαϊωαννου (Πρώτη Ύλη- β. σκηνοθέτη), τον Hope (performer), τον Θέμελη Γλυνάτση (performer) κ.α.
Σίμος Πατιερίδης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του κθβε και της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Ευριπίδη Λασκαρίδη, Άντζελα Μπρούσκου, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Paul Koek, Γιάννη Ιορδανίδη,Έφη Θεοδώρου, Βάσια Μπακάκου. Στο χορό έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Φώτη Νικολάου, Thοmas Mettler, Gregor Weber, Κώστα Γεράρδο, Clint Lutes.Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις μεσημέρι σχεδόν και Θέλει σκάψιμο για την ομάδα tok talk_ και έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Νταλίκα ως δραματουργός στην παράσταση χορού Ευγενείς αποδράσεις και ως συγχορογράφος με την Βάσω Γιαννακοπούλου στην παράσταση Η Μαρία πάει στο ποτάμι. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, χορού και physical theatre με τους: Juan Cruz Diaz de Garraio Esnaola, Ted Stoffer, Jozef Frucek, Λίντα Καπετανέα, Νίνα Δίπλα, Clint Lutes, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Paul Koek, Anne Carine Lescoop, Thomas Mettler, Nina Schneider, Gregor Weber, Clive Mendus.