Η μουσειοπαιδαγωγός Αργυρώ Μπατσή, μας παρουσιάζει το Summer Camp που θα λάβει χώρα αυτό το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με πλούσιες και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους μικρούς επισκέπτες!

Παιχνίδι, μάθηση και ψυχαγωγία είναι μερικοί από τους κύριους άξονες των διαφόρων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο Γκάζι!

– Το Summer Camp για το καλοκαίρι του 2017 στην Τεχνόπολη είναι γεγονός. Ποια είναι η κεντρική ιδέα του camp και ποιος θα λέγατε ότι είναι ο μεγαλύτερος στόχος του;

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Τεχνόπολη και  το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς και παιδαγωγούς διοργανώνουν το Summer Camp στην Τεχνόπολη.

Η γνώση και ο πολιτισμός μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία: αυτή είναι η έννοια του summer camp για εμάς, προσφέροντας οργανωμένες δραστηριότητες για παιδιά μετά την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου.

– Με ποια βασικά κριτήρια σχεδιάστηκαν και επιλέχθηκαν τα προγράμματα; Ποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν ως προς τον σχεδιασμό, όταν απευθύνονται στις ηλικίες 6-12 ετών;

Το Summer Camp στην Τεχνόπολη φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιουνίου ως τις 14 Ιουλίου και θα διαρκέσει συνολικά 4 εβδομάδες καθεμιά από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή θεματική:

– 1η εβδομάδα | 19-23 Ιουνίου | Μαγεία κι εφευρέσεις

– 2η εβδομάδα | 26-30 Ιουνίου | Τέχνες και μικροί καλλιτέχνες

– 3η εβδομάδα | 3-7 Ιουλίου | Ρομπότ και πειράματα

– 4η εβδομάδα | 10-14 Ιουλίου | Σώμα και κίνηση

Το πρόγραμμα του Summer Camp σχεδιάζεται από τους έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με αγάπη και πολύ κέφι και υποστηρίζεται από τη συνεργασία μας με το Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών, Artfygio – Τεχνών το Καταφύγιο. Οι δραστηριότητες μας διακρίνονται από μία ποικιλομορφία που συνδυάζει αρμονικά τις τέχνες τις επιστήμες.

Καθημερινά, από τις 8.00 ως τις 16.00, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών απολαμβάνουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής αλλά και δραστηριότητες αφιερωμένες στην τεχνολογία και την επιστήμη, τη διατροφή και τη φυσική άσκηση, το περιβάλλον και την πολυπολιτισμικότητα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα, ανάλογα με την ηλικία τους. Βασικό μας στόχος είναι οι μικροί μας φίλοι να αναπτύξουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και τη συνεργασία αλλά και κυρίως να διασκεδάσουν!

– Με ποιους τρόπους εντάχθηκαν οι δράσεις στο περιβάλλον του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και της Τεχνόπολης;

Οι θεματικές του Summer Camp έχουν προκύψει από τα ερεθίσματα του ίδιου του χώρου και των δράσεων του. Έχοντας στο μυαλό μας την εφεύρεση του φωταερίου οδηγηθήκαμε στη θεματική «Μαγεία κι εφευρέσεις» και σχεδιάσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια εμπνευσμένα από εφευρέσεις και τεχνολογικά επιτεύγματα. Επιπλέον, η θεματική «Ρομπότ και πειράματα» δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν σε εργαστήρια νέων τεχνολογιών και επιστημών μέσα σε ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, σημαντικής ιστορικής σημασίας, που προωθεί την ιστορία της τεχνολογία του 19ου  αιώνα.

Από την άλλη, η θεματική «Τέχνες και μικροί καλλιτέχνες» είναι εμπνευσμένη από τις δράσεις της Τεχνόπολης που αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό στην καρδιά της πόλης και εμπνέει τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η τελευταία θεματική «Σώμα και κίνηση», προκύπτει από τους ανοιχτούς χώρους που διαθέτει η Τεχνόπολη, όπως η παιδική χαρά και το σύγχρονο Skywalk που διαθέτει κρεμαστά μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό ιδανικό για ομαδικά παιχνίδια ταχύτητας, άσκησης και εξερεύνησης!

– Η ιδιότητα της «Μουσειοπαιδαγωγού» έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται στη χώρα μας; Υπάρχει προθυμία από τα πολιτιστικά ιδρύματα να αξιοποιηθούν οι επαγγελματίες του κλάδου ή παρατηρείται κάποια σχετική συστολή;

Τα μουσεία σήμερα και γενικότερα οι πολιτιστικοί φορείς,  σχεδιάζοντας ολοένα και περισσότερες δράσεις για το κοινό, φιλοδοξούν να αποτελέσουν χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους  για όλους! Στο πλαίσιο αυτό η ιδιότητα του μουσειοπαιδαγωγού έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται στη χώρα μας και υφίσταται ως ρόλος, ωστόσο στη χώρα μας, ο μουσειοπαιδαγωγός περιορίζεται στην μουσειακή εκπαίδευση των παιδιών, ενώ στο εξωτερικό χειρίζεται και θέματα εμπλοκής και του ενήλικου κοινού.

– Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποιες από τις δράσεις που προγραμματίζετε για τη συνέχεια;

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από την αρχή της λειτουργίας του, έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, διοργανώνει όλο το χρόνο, μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και  ξεναγήσεων για όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, οικογένειες και σχολικές ομάδες. Έτσι θα συνεχίσει και τη φετινή χρονιά!

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσφέρει ξανά, για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών, μία ξενάγηση  διαφορετική από τις συνηθισμένες. Πρόκειται για τη διαδραστική θεατρική ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι».  Μικροί και μεγάλοι φοράμε τα μουστάκια μας, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε μικρά τρωκτικά και τρυπώνουμε μαζί με τον ξεναγό μας, τον Ορέστη,  τον ποντικό, σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

Παράλληλα, υλοποιείται μία νέα ξεχωριστή σειρά εικαστικών παιχνιδιών στην αυλή του εργοστασίου! Οι μικροί μας φίλοι, παιδιά από 3-8 ετών, μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης. Πρόκειται για μία νέα εικαστική απόλαυση στην καρδιά της πόλης!


Διαβάστε επίσης: Summer Camp 2017 στην Τεχνόπολη