Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ανακοινώνει το προσεχές ψηφιακό της πρόγραμμα με τίτλο Art Pluriverse: A Community Science Series. Καθώς η δεύτερη έκδοση της διοργάνωσης, που θα υλοποιούνταν στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο του 2020, χρειάστηκε να αναβληθεί, ο οργανισμός προετοιμάζει έναν μήνα ψηφιακών δράσεων, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος των δραστηριοτήτων του. Art Pluriverse είναι ο τίτλος μιας ετήσιας σειράς δράσεων “community science” με θέμα την άυλη πολιτισμική κληρονομιά, η οποία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020. Η επίσημη ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη από τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει για το κοινό στις 3 Δεκεμβρίου.
Στις νέες συνθήκες που επικρατούν, η Μπιενάλε θα παρουσιάσει ένα ψηφιακό πρόγραμμα σε σύνδεση με την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, μετά από μια σειρά open calls, που θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Οι κοινότητες, καλλιτέχνες και συμμετέχουσες/οντες που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Η 1η έκδοση του Art Pluriverse εστιάζει στην τέχνη της υφαντικής και στις κοινότητες που ασχολούνται με πρακτικές ύφανσης. Οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν συνέργειες κοινοτήτων-καλλιτεχνών οι οποίες συνδέουν παραδοσιακές πρακτικές με τη σύγχρονη τέχνη, έναν 3D χώρο εικονικής πραγματικότητας για την τέχνη της υφαντικής, εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά μαθήματα για τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων, καθώς και την έκδοση ενός zine που θα καταγράφει δημιουργικά τη δράση.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, προάγοντας την καταγραφή, πρόσβαση και αναγνώρισή τους μέσα από τη σύγχρονη τέχνη και την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κοινότητες που διαφυλάσσουν παραδοσιακές πρακτικές με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, πρόκειται να συνεργαστούν με καλλιτέχνες και ερευνητές συνδημιουργώντας έργα τέχνης και κοινοτικά αρχεία με βάση καλές πρακτικές, μέσα από την καλλιτεχνική έρευνα και τη συνεργατική μάθηση. Το πρόγραμμα εμπνέεται από την έννοια του “Pluriverse” επεκτείνοντάς την στα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού, λόγιου και λαϊκού, μαζί με έννοιες όπως η άυλη κληρονομιά, η κουλτούρα της καθημερινότητας, η τοπική ιστορία, η σύγχρονη τέχνη και η πολιτισμική οικολογία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πληροφορίες
Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (Biennale of Western Balkans – BoWB) συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την τεχνολογία, με σύνθημα την «παράδοση εκ νέου». Η Μπιενάλε έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2018 στα Ιωάννινα και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια ως κεντρική διοργάνωση, ενώ λειτουργεί με παράλληλο πρόγραμμα σε ετήσια βάση.
Σκοπός του οργανισμού είναι να υποστηρίξει και να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη και έρευνα που περιέχει πτυχές της πολιτισμικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα του άυλου πολιτισμού και τις αξίες της κοινότητας, μέσα από συνεργατικούς, εκπαιδευτικούς και πειραματικούς τρόπους. Η Μπιενάλε στοχεύει στην ανάπτυξη της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην ενίσχυση ενός δικτύου κινητικότητας στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο οργανισμός υποστηρίζει προγράμματα, δράσεις και συνεργασίες που προωθούν την ανοικτή και διαμοιραζόμενη γνώση, τις ανοικτές τεχνολογίες και τα κοινά (commons), συνδέοντας παραδοσιακές με σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει τη συλλογική δράση, τη συνεργατική μάθηση και την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τη σύζευξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς με την ψηφιακή.
Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων είναι μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.