Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός: Δώρα εμπνευσμένα από την έκθεση στο Cycladic Shop

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, το Cycladic Shop εμπνέεται από την έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου».

«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» στο Cycladic Shop

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Με αφορμή την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Cycladic Shop παρουσιάζει μια σειρά νέων αντικειμένων εμπνευσμένων από την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου». Η έκθεση, που θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό αμέσως μόλις ανοίξουν τα μουσεία, περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα από μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.
Aνακαλύψτε online μια σειρά από 100% μεταξωτά μαντήλια εμπνευσμένα από την έκθεση, σε ποικιλία χρωμάτων, αλλά και πρωτότυπα βραχιόλια από υαλόμαζα δεμένη με χρυσό, με μικρογραφίες Ελλήνων της εποχής και σκηνές από το Λεύκωμα Ελληνικών Ενδυμασιών που εξέδωσε το 1837 ο O. M. Baron von Stackelberg.

Βασισμένα σε διάσημες ελαιογραφίες μεγάλων Ευρωπαίων δημιουργών, τα τέσσερα διαφορετικά παζλ του Cycladic Shop ζωντανεύουν την Ελληνική Επανάσταση στα χέρια μικρών και μεγάλων ενώ οι καλαίσθητες αφίσες παραδίδουν μαθήματα.. ιστορίας.

ΠΑΖΛ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΕΙΠΙΑ» | 150 κομ.
Αναπαριστά την ομώνυμη ελαιογραφία (1829) του Peter-Heinrich-Lambert von Hess (1792-1871)

Ελαιογραφία, 1829, Peter- Heinrich-Lambert von Hess (1792-1871)

Η Ελαιογραφία αυτή παριστάνει έναν Έλληνα Καπετάνιο με τα παλικάρια του να πολεμούν ταμπουρωμένοι ανάμεσα στα ερείπια ενός αρχαίου ναού. Ο γενναίος Καπετάνιος πάνοπλος, βαστάει στο ένα χέρι την πιστόλα και στο άλλο τη σημαία που έχει ένα σταυρό καρφωμένο στο κοντάρι της. Ο ζωγράφος θέλει να δείξει οτι οι αγωνιζόμενοι Έλληνες πολεμούσαν για τη θρησκεία τους και ταυτόχρονα υπερασπίζονταν την αρχαία τους κληρονομιά, με μια ανδρεία αντάξια των αρχαίων ηρώων.

ΠΑΖΛ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ» | 150 κομ.
Αναπαριστά την ομώνυμη ελαιογραφία (1829) του George-Philip Reinangle (1802-1835)

Μετά από επτά συνεχή χρόνια που οι επαναστατημένοι Έλληνες πολεμούσαν τους Τούρκους, οι τρείς μεγάλες ευρωπαικές δυνάμεις, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία, αποφάσισαν να τους βοηθήσουν. Τον Οκτώβριο του 1827, 27 πλοία του ενωμένου ευρωπαϊκού στόλου συγκεντρώθηκαν στον κόλπο του Ναυαρίνου. Εκεί κατατρόπωσαν τον τούρκικο στόλο που ήταν σχεδόν διπλάσιος με 52 καράβια. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αναπτέρωσε το ηθικό των αγωνιζόμενων Ελλήνων, διότι έβλεπαν να πλησιάζει πλέον η ημέρα της απευλεθέρωσής τους.

ΠΑΖΛ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ» |24 κομ.
Αναπαριστά την ομώνυμη ελαιογραφία (περ. 1837) άγνωστου Γερμανού ζωγράφου

Η Γερμανίδα πριγκίπισσα Αμαλία- Μαρία (1818-1875) παντρεύτηκε τον Βασιλιά Όθωνα το 1836 και ήρθαν μαζί στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με φιλανθρωπικά έργα και δημιούργησε τον κήπο των ανακτόρων που σήμερα ονομάζουμε Εθνικό κήπο. Η επίσημη ενδυμασία της Βασίλισσας Αμαλίας ήταν μια πλούσιο ελληνική παραδοσιακή φορεσιά που ονομάζεται «ενδυμασία Αμαλίας».

“Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη Μάχη της Ακρόπολης”, Ελαιογραφία, περ. 1835, Johann-Christian Perlberg (1806-1884) © Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

ΠΑΖΛ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΌΘΩΝΑΣ»| 24 κομ.
Αναπαριστά την ομώνυμη ελαιογραφία (περ. 1837) άγνωστου Γερμανού ζωγράφου

Ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας Φρειδερίκος Λουδοβίκος Όθων (1815-1867) είναι ο πρώτος βασιλιάς της απελευθερωμένης Ελλάδας και βασίλεψε από το 1833 έως το 1862. Σε αυτά τα χρόνια οργάνωσε το διοικητικό σύστημα του ελληνικού κράτους, τη νομοθεσία, την παιδεία και υποστήριξε τις Καλές Τέχνες.
Tις εντυπώσεις τέλος κερδίζoυν το πιστό αντίγραφο του γλυπτού έργου του Pierre-Jean David d’ Angers (1834) με τίτλο «Νεαρή κοπέλα στον Τάφο του Μάρκου Μπότσαρη» αλλά και ο ο δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης: Ο κατάλογος περιλαμβάνει κείμενα των επιμελητών ενώ παρουσιάζονται όλα τα έργα με αναλυτικά επεξηγηματικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Επιμέλεια: Δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Σχεδιασμός: BEND
Εκτύπωση: Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες
Διαστάσεις: 24 x 28 εκ.
Σελίδες: 435

Πραγματοποιώντας τις αγορές σας από το Cycladic Shop στηρίζετε τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα του Μουσείου. Η λειτουργία του e-shop συνεχίζεται κανονικά με αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός- Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου: Έκθεση στο Moυσείο Κυκλαδικής

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ