Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

GREEK BODY OVERLAYS

17 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου

Εικαστική έκθεση «GREEK BODY OVERLAYS» του Gerald Pryor, Αμερικανού καλλιτέχνη και καθηγητή φωτογραφίας. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως υλικά τέμπερες και μεταλλικό αλουμίνιο και ως μέσο το ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας ένα ζωγραφικό αποτέλεσμα το οποίο στη συνέχεια φωτογραφίζει στο σκοτάδι. Έπειτα τοποθετεί ως βάση φωτογραφίες από την Ελλάδα. Με την ψηφιακή επεξεργασία αυτών των φωτογραφικών απεικονίσεων επιχειρείται μια διαρκής σωματική διάδραση του καλλιτέχνη με την αρχαία Ελλάδα. Οι τελικές φωτογραφίες εκτυπώνονται σε μεγάλα φύλλα χαρτιού, εκφράζοντας την πίστη του καλλιτέχνη πως «η σπουδαιότητα του ανθρώπινου σώματος είναι ο κύριος άξονας στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπως φαίνεται και από τα αγάλματα των Κούρων αλλά και μεταγενέστερα γλυπτά».

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΩΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2018

Στo πλαίσιo των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Έκθεση Χαρακτικής & έργων γλυπτικής με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Η έκθεση έχει ως στόχο, αφενός, να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την πολυσχιδή δράση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και να το ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις παραπάνω νόσους και, αφετέρου, να το φέρει σε επαφή με έργα της σύγχρονης χαρακτικής τέχνης. Περιλαμβάνει συνολικά 88 εικαστικές δημιουργίες, στην πλειονότητά τους χαρακτικά έργα καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

11-13 Οκτωβρίου 2018

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της περιοδικής του έκθεσης «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και πειραματικό εργαστήριο με θέμα τα πήλινα ειδώλια. Σκοπός του συμποσίου είναι η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση των ειδωλίων, μίας από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αρχαιολογικών ευρημάτων. Στόχος είναι μέσω της παρουσίασης νέων αρχαιολογικών δεδομένων, καθώς και μέσω της συνθετικής επανεξέτασης παλαιότερων ευρημάτων, να συγκεντρωθούν και να συζητηθούν οι κυριότερες πτυχές της έρευνας σχετικά με τα ειδώλια αλλά και να αναδειχθούν οι ανάγκες και οι προοπτικές για το μέλλον.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ

Νοέμβριος 2018-Νοέμβριος 2019

Θέμα της έκθεσης αποτελούν οι ποικίλες όψεις του φαινομένου της αντιγραφής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από την έμπνευση, τη δημιουργική επίδραση, την πιστή μίμηση, την πολλαπλή αναπαραγωγή για ποικίλους λόγους, ακόμη και την αρνητική όψη του φαινομένου, δηλαδή την παραγωγή κίβδηλων για εξαπάτηση. Ο χρονικός ορίζοντας της έκθεσης είναι ευρύτατος και καλύπτει την αντιγραφή τέχνεργων στην αρχαιότητα αλλά και την αντιγραφή τέχνεργων της αρχαιότητας στους νεότερους χρόνους: παρουσιάζονται παραδείγματα απομίμησης τεχνοτροπιών και υλικών που χρονολογούνται ήδη από την αρχαιότητα αλλά και έργα που επηρεάστηκαν ή αντέγραψαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό γνωστά έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ