Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει στο χώρο του πρώτου ορόφου την ομαδική έκθεση με τίτλο «Το Αρχιτεκτονικό Αντικείμενο».
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2013.
Στην έκθεση The Architectural Object / Το Αρχιτεκτονικό Αντικείμενο τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και καταβολές, ερμηνεύουν τη συνύπαρξη αρχιτεκτονικής και αντικειμένου στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και τη μεταφορά αυτής σε διαφορετικά εννοιολογικά πλαίσια.
Εδώ η έννοια του «αρχιτεκτονικού» αντικειμένου αποκτά μια πολύπλευρη διάσταση και αντιμετωπίζεται ως μια συνθήκη συνεχώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη, η οποία ορίζεται κυρίως από το χώρο και τις συνιστώσες που αυτός περικλείει. Συνεπώς, ένα «αρχιτεκτονικό» αντικείμενο θα μπορούσε υποθετικά να είναι ένα βιβλίο, μια φωτογραφία, ένα σχέδιο ή ακόμα και ένα έπιπλο ή ένα σύμπλεγμα αντικειμένων και φορμών που βρίσκονται σε έναν κλειστό ή ανοιχτό χώρο.
Ο Cris Gianakos, η Rowena Hughes, ο Αλέξανδρος Λάιος, η Μάρω Φασουλή, θεμελιώνουν τη δική τους εικαστική έκφραση και θέτουν ερωτήματα στο θεατή σχετικά με την αντίληψή του για το αντικείμενο, τη σχέση του με αυτό και τη χρήση του ως μέσο κατανόησης της χωρικής γνώσης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Cris Gianakos αντιμετωπίζει τα αρχαιολογικά ευρήματα ενός φορτισμένου χώρου (αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού) ως δείγματα μιας μινιμαλιστικής γλυπτικής που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί σε μια σύγχρονη εποχή. Μέσα από τις 21 φωτογραφίες* του ο καλλιτέχνης τονίζει τη δυναμική ενός συνόλου που συντίθεται από την μοναδικότητα των μεμονομένων αντικειμένων δημιουργώντας ανεπητίδευτα μια site specific εγκατάσταση. Ενώ κάθε φωτογραφία έχει τη δική της ιστορική ακεραιότητα, μπορεί να επανερμηνευτεί και να οδηγήσει σε νέους συσχετισμούς σε σχέση με την «μεταμόρφωση» του αρχιτεκτονικού αντικειμένου.
H Rowena Hughes αποδομεί επιστημονικά βιβλία του 1950, επεμβαίνει πάνω στις σελίδες τους και τα ανασυνθέτει δινοντάς τους ένα καινούργιο περιεχόμενο. Σε κάθε σελίδα δημιουργεί ένα σχέδιο και επαναλαμβάνει την τελευταία φράση της προηγούμενης σελίδας. Με την προσθήκη και επανάληψη γεωμετρικών μοτίβων η καλλιτέχνης κατασκευάζει έναν νέο χώρο, ο οποίος ενεργοποιεί τη σχέση αντικειμένου και υποκειμένου εξαλείφοντας έτσι τα αφηγηματικά στοιχεία υπέρ μιας γεωμετρικής παραμόρφωσης. Οι εικόνες της Hughes συνδυάζουν την επιστημονική – μαθηματική σκέψη με τη φιλοσοφία και τις προοπτικές που αναδυκνυεί μια τέτοια σχέση.
Ο Αλέξανδρος Λάιος επικεντρώνεται στην αναζήτηση του οικείου (Heimlich), δηλαδή ενός χώρου ή μιας κατάστασης με την οποία μπορούμε να συμφιλιωθούμε. Η αναζήτηση αυτή μπορεί ωστόσο να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα φτάνοντας έως το ανοίκειο καθώς τα δύο αυτά μέρη ανταγωνίζονται μόνιμα στη συνείδηση του ανθρώπου. Τα έργα του επιχειρούν να επισημάνουν έναν τόπο χωρίς σταθερές, ένα καθημερινά μεταβαλλόμενο σκηνικό, με μια ιστορία που διαρκώς κερδίζεται ή όχι.
Η Μάρω Φασουλή έχει ως αφετηρία το κτίσμα, από την απλούστερη ως την πιο σύνθετή του μορφή. Το κτίσμα είναι το «μέσα» στο οποίο εμπεριέχεται ένας «σφραγισμένος» χώρος ερμητικά κλειστός και κυριώς προστατευμένος δυνητικά ικανός να δημιουργήσει ένα τόπο άθικτο. Ο τρισδιάστατος αυτός χώρος δημιουργεί έναν «μη – τόπο» που εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με τη χρονικότητα. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία αυτό που προκύπτει, είναι η συνειδητοποίηση του χώρου, η έννοια της ύλης, της φθοράς και η αποϋλοποίηση.
Μέσα από μια σφαιρική προοπτική τα «αρχιτεκτονικά» αντικείμενα μπορούν να ανιχνευτούν σε διαφορετικές αφηγήσεις του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής παραγωγής με προεκτάσεις σε εσωτερικά μνημειακών κτιρίων, σε εικαστικές εγκαταστάσεις και κυρίως σε αναφορές σχετικά με την κοινωνική παραγωγή (social production) του χώρου.
* Η ενότητα των 21 φωτογραφιών του Cris Gianakos έχει ήδη εκδοθεί σαν artist book με τίτλο Kerameikos σε 200 αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη, απο τις Cube Art Editions και θα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της γκαλερί.
- Η έκθεση θα παρουσιάζεται παράλληλα με τη δουλειά του Πάνου Φαμέλη “Το Κύμα” στον ισόγειο χώρο της γκαλερί.
Λεζάντες
Cris Gianakos
Rowena Hughes
Αλέξανδρος Λάιος
Μάρω Φασουλή
Επιμέλεια: Κατερίνα Νίκου
Photo Credits
Cris Gianalos
Kerameikos 1 (suite of 21 prints)
2005-2013
Gelatin silver print
40×40 cm
Kerameikos 2 (suite of 21 prints)
2005-2013
Gelatin silver print
40×40 cm
Rowena Hughes
Falling Upwards (Penrose series)
2012
Screen print on found book page
32 x 56 cm
Fold (Contingent series)
2010
Screen print on found book page
32 x 28 cm