«Ξέρω μόνο μία ελευθερία, και αυτή είναι η ελευθερία του μυαλού» – Antoine de Saint-Exupéry
Η έκθεση “As a state of mind” παρουσιάζει δύο σύγχρονους καλλιτέχνες, σε έναν διάλογο με έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα γιορτάζει τα διακόσια χρόνια από τον αγώνα για Ελευθερία και το κίνημα του Φιλελληνισμού που απλώθηκε στην Ευρώπη και τον κόσμο που εκφράστηκε μέσα από την αναβίωση του πολιτισμού της Ελλάδας της Κλασικής περιόδου, η έκθεση εστιάζει στην ελευθερία ως έννοια και ως διαχρονικό αφήγημα.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η ελευθερία μπορεί να ερμηνευθεί ως θεμέλιο δημοκρατίας για τα κράτη, αλλά σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο αγώνας για ελευθερία είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, μολονότι είναι κάτι που πολλοί από εμάς αποζητούμε στην καθημερινή μας ζωή: δουλεύουμε και επιδιώκουμε να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο από τις επαγγελματικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Αν η ελευθερία είναι ένα διαχρονικό αφήγημα, πώς αναπαριστά ο καλλιτέχνης τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία; Μέσω ποιας σκηνογραφίας απεικονίζεται και κερδίζεται η ελευθερία μας και τί ρόλο παίζει η φύση και η ζωγραφική μέσα σε αυτό το πλαίσιο;
Σε δύο παράλληλες τοποθεσίες – μία στο κέντρο της Αθήνας και άλλη μία στο νησί των Κυκλάδων, Κέα – μπορεί κανείς να βιώσει πίνακες δύο συγχρόνων καλλιτεχνών, με τοπία και αντικείμενα, που αποτυπώνουν την ελευθερία ως ψυχική κατάσταση (state of mind). Ο Pontus Raud εμπνέεται από την καθημερινή ζωή· παρατηρεί κοινωνικές συζητήσεις και δελτία ειδήσεων, αναμιγνύοντας την πολιτική με τις διακοπές και την παραλία. Εδώ βλέπουμε πίνακές του με μια ακτογραμμή στο Haverdal, στη δυτική ακτή της Σουηδίας, ένα μοτίβο που ζωγραφίζει επανειλημμένα. Σε άλλες εικόνες, εμφανίζονται «ηλιόλουστοι άνθρωποι» ξαπλωμένοι στον ήλιο και φαινομενικά ελεύθεροι σε σώμα και πνεύμα. Ο Kristoffer Zetterstrand ξαναφέρνει στη ζωή παλιά αριστουργήματα, σμιλεύοντας τα μέσω 3D προγραμμάτων. Συνδυάζει αυτά τα περασμένα τοπία με εικόνες που βρίσκει στο διαδίκτυο και οικογενειακές φωτογραφίες. Το τοπίο ως αλληγορία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, όπως και σε άλλα ιστορικά γεγονότα, εξυπηρετώντας ιδεαλιστικούς και πολιτικούς σκοπούς. Η έκθεση πραγματεύεται την ανάμνηση ενός τόπου ή το πώς τον φανταζόμαστε εμείς πως είναι, κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην είναι αληθές, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Pontus Raud (1962, Στοκχόλμη, Σουηδία) δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε απρόοπτα γεγονότα και παραλογισμούς, όπου φαινομενικά μικρά γεγονότα έχουν την τάση να μεγεθύνονται και να συσχετίζονται με ιστορίες. Ο Raud είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης (1994-98). Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει πολλές, ξεχωριστές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί εκδηλώσεις και πρότζεκτ, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Kristoffer Zetterstrand (1973, Στοκχόλμη, Σουηδία) πειραματίζεται με ψηφιακές νεκρές φύσεις, συχνά με τη μορφή σκηνογραφίας, εξερευνώντας το πώς το δισδιάστατο (και η ζωγραφική) σχετίζεται με τους τρισδιάστατους κόσμους του υπολογιστή. Μελετά οπτικούς χώρους κατασκευασμένους διαδικτυακά και σε παιχνίδια για τον υπολογιστή και διερευνά το τί συμβαίνει όταν η ψευδαίσθηση καταρρέει και αναδύεται η υποκείμενη κατασκευή. Ο Zetterstrand είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Καλές Τέχνες από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης (1996-2001).
H Kourd Gallery έχει αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Από τότε η οικογένεια Κουρδογλανιάν ασχολείται με την εμπορία αρχαίας και νεότερης τέχνης. Μετά το 1922, οι δραστηριότητες της μεταφέρονται στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι και το Κολωνάκι.
Εμψυχωτής και εμπνευστής αυτών των διαδρομών στον 20ο αιώνα ήταν ο Ζανό Κουρντ- Κουρδογλανιάν. Από το 2008, η gallery εγκαθίσταται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στην οδό Κασσιανής 2, σε άνετους και σύγχρονους χώρους. Τώρα στις αρχές του 21ου αιώνα ιδιοκτήτης της είναι ο Χάικ Κουρδογλανιάν- Κουρντ, γιος του Ζανό Κουρντ. Σκοπός της gallery είναι η ανάδειξη και η δυναμική προώθηση του έργου κάθε αξιόλογου σύγχρονου δημιουργού.
Οι Niki και Johan Kralli Anell είναι ένα δημιουργικό δίδυμο επιμελητών, με βάση τη Στοκχόλμη που έχουν πάθος για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Δύο χώροι έκθεσης:
Gallery Kourd, Αθήνα
Κασσιανής 2 και Φαναριωτών, Αθήνα, 114 71
Εγκαίνια: Σάββατο 10 Ιουλίου, ώρα από τις 12 ως τις 6 μμ.
Διάρκεια: 12 – 30.07
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 12 – 8 μμ. και κατόπιν συνεννόησης.
Τηλέφωνο: 2106426573, 6944347573
Studio Krallis, Κέα/ Τζιά
Ιουλίδα, κεντρική πλατεία δίπλα από το εστιατόριο Παπαρούνα
Εγκαίνια: Σάββατο 17 Ιουλίου, ώρα 6.30 με 10 μμ.
Διάρκεια: 17 – 25.07
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 6.30 με 10 μμ. και Πέμπτη με Κυριακή 10.30 πμ με 1 μμ.
Τηλέφωνο: +46702029084