Το χάος της κλιματικής κρίσης που ξεδιπλώνεται μπρος στα μάτια μας· η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που μεγαλώνει ολοένα· η έντονη πόλωση των κοινωνιών μας. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Το μοντέλο ευημερίας της Δύσης είναι ξεπερασμένο. Είναι επιτακτική ανάγκη, όπως επισημαίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.
Σε αυτό το βιβλίο η επιδραστική Γερμανίδα οικονομολόγος Μάγια Γκέπελ μάς καλεί να ξεπεράσουμε παγιωμένες αντιλήψεις μας και να βρούμε μηχανισμούς με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα περισσότερα προβλήματα· μηχανισμούς, που ίσως θέσουν υπό αμφισβήτηση πολλές πεποιθήσεις, αλλά που θα μας επιτρέψουν, αντί ν’ απορρίπτουμε παθητικά και αντιδραστικά ένα δυσοίωνο μέλλον, να διαμορφώσουμε ενεργά ένα επιθυμητό.
Οι παγκόσμιες κρίσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία δεν είναι απλές συμπτώσεις. Αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τους εαυτούς μας και τον πλανήτη στον οποίο κατοικούμε. Αν θέλουμε να υπερνικήσουμε αυτές τις κρίσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους κανόνες, με βάση τους οποίους χτίσαμε το οικονομικό μας σύστημα. Μόνο όταν τους κατανοήσουμε πλήρως, θα μπορέσουμε να τους αλλάξουμε – και να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας.
Μάγια Γκέπελ
H διακεκριμένη οικονομολόγος Μάγια Γκέπελ (1976) είναι μια από τις σημαντικότερες φωνές υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οι ιδέες της, που αφορούν την αλληλεπίδραση κοινωνίας, επιστήμης και πολιτικής, έχουν αποτυπωθεί τόσο σε επιστημονικές εκδόσεις (The Great Mindshift: How a New Economic Paradigm and Sustainability Transformations go Hand in Hand) όσο και βιβλία για το ευρύ κοινό όπως το ανά χείρας δοκίμιο ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ, το οποίο ήταν στη λίστα των γερμανικών ευπώλητων τίτλων επί μήνες. Από το 2017 έως το 2020 η Μάγια Γκέπελ διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Γερμανίας για την Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή (WBGU), ενώ έως τον Ιούλιο του 2021 είχε τη θέση της Διευθύντριας Έρευνας στον οργανισμό The New Institute. Το 2019 αναγορεύθηκε επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Leuphana του Λίνεμπουργκ. Είναι μέλος της Λέσχης της Ρώμης, του World Future Council, του Balaton Group και μεταξύ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας Scientists4Future.