Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ασπασίας Κουζούπη, «Μιγαδικά Σήματα» από τις …
7 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2013.
Με τη βασική αρχιτεκτονική της παιδεία, αλλά και την ειδίκευσή της στο τοπίο και το αστικό τοπίο, η Ασπασία Κουζούπη παρουσιάζει μία εικαστική έκθεση άρρηκτα δεμένη με την αντίληψη του χώρου. Πρόκειται για μία φυσική συνέχεια των αποδομημένων σημάτων σήμανσης-έργων τέχνης που πρωτοδημιουργήθηκαν το 2005 στον κόμβο Αναστάσεως της Αττικής Οδού, ως μόνιμη εγκατάσταση, έργο της ομάδας «ΓΛΥΠΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ®: Γκόλαντα + Κουζούπη».
Όπως σημειώνει η ίδια η Κουζούπη: «ως μιγαδικό ονόμασα ένα κομμάτι των στοχασμών μας που δεν άγγιξε ή που παραλίγο να αγγίξει την πραγματικότητα, που δεν αναδύθηκε ως γεγονός στην επιφάνειά της».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα μιγαδικά σήματα, κολλάζ φωτοευαίσθητων υλικών σε αλουμίνιο, αναδεύουν μνήμες του οδικού τοπίου. Θα παρουσιαστούν διαφορετικές ενότητες έργων, μεταξύ των οποίων, ενότητες έργων με τη δυνατότητα τοποθέτησης στον εξωτερικό χώρο, έργα σπονδυλωτά με δυνατότητες εσωτερικής μετακίνησης, έργα που προεκτείνουν τη γεωμετρία των οδικών μοτίβων. Η ενότητα «ΟΙΔΥΣΕΙΣ/Απαγορεύεται» διερευνά κοινούς τόπους ανάμεσα στον δύοντα ηλιακό δίσκο και το σήμα «απαγορεύεται». Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν και έργα της με την ιδιότητα της παρουσίας στο απόλυτο σκοτάδι, χάρη στη χρήση υλικών με φωσφορίζουσες ιδιότητες.
Τα εγκαίνια θα συνοδέψει το νέο κρασί
«Λευκός Κύκνος» της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων
www.greek-wine-cellars.com
Οι πρόδρομοι ή η ιστορία των μιγαδικών σημάτων
Τα ΜΙΓΑΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ έκαναν την 1η εμφάνισή τους σε ένα σύνολο-κολλάζ [2005 / μόνιμη εγκατάσταση] ‘αποδομημένα οδικά σήματα’ στον κόμβο «Αναστάσεως» της Αττικής Οδού. Πρόκειται για ένα από τα μικρό-τοπία κατά μήκος της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, ένα εκ των έργων της ομάδας «ΓΛΥΠΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ®: Ν. Γκόλαντα + Α. Κουζούπη», που στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στην μονογραφική έκθεση της ομάδας «Paysages Hybrides / Υβριδικά Τοπία» [2007, Citée Universitaire, Paris / Curator: Christophe Catsaros].
Στη συνέχεια μία δεύτερη γενιά ΜΙΓΑΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ , τα ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ, εγκαταστάθηκε για μερικούς μήνες στον ιστό της μικρής πόλης Saint-Tropez (Ιούλιος-Οκτώβριος 2007) σηματοδοτώντας την έκθεση «Dialogues Méditerranéens: parcours artistiques / Μεσογειακοί Διάλογοι: διαδρομές τέχνης» [Curator: Suzanne Van Hagen, διοργάνωση: Carat Culture] . Η ονομασία ΥΡΒΡΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ, επιλέχθηκε τότε για να προσδιορίσει την φύση τους: ανάμεσα σε αυτοτελή έργα και στοιχεία σήμανσης της μετάλλαξης της πόλης σε εικαστικό προορισμό. Πρόκειται για έργα της Α. Κουζούπη [με ειδικό σύμβουλο την Ν. Γκόλαντα].
Τα ΜΙΓΑΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ απέκτησαν αναδρομικά την ονομασία τους (2012), μέσα από μία συνολική οπτική με αφορμή την παρουσίαση νέου υλικού, της 3ης γενιάς τους [αλλά και ορισμένων επιλογών από την 2η γενιά τους] στην ατομική έκθεση της Ασπασίας Κουζούπη στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη.
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
www.sculpted-architectural-landscapes.gr
1η γενιά «Μιγαδικών Σημάτων»:
http://www.sculpted-architectural-landscapes.gr/projectScroll.php?id=dionysos/weber_d2-69.jpg
2η γενιά «Μιγαδικών Σημάτων»:
http://www.sculpted-architectural-landscapes.gr/project.php?id=21
έκθεση ‘Paysages Hybrides’ :
http://www.sculpted-architectural-landscapes.gr/projectScroll.php?id=dionysos/paris_ex-69.jpg
Ασπασία Κουζούπη
Η Ασπασία Κουζούπη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, ειδικεύτηκε στο τοπίο και το αστικό τοπίο στο ETH της Ζυρίχης, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΑΠΘ (επιβλέπουσα Βάνα Τεντοκάλη), και επί πτυχίω φοιτήτρια στην ΑΣΚΤ Αθηνών (δάσκαλοι: Παπασπύρου, Λαζόγκας, Σπηλιόπουλος, Τσαλαματά, Ξαγοράρης). Συν-ιδρύτρια (2000) της ομάδας «ΓΛΥΠΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ®: Γκόλαντα +Κουζούπη», με την οποία αποσπά διεθνείς και Πανελλήνιες διακρίσεις, όπως: Finalist Rosa Barba Prize 2000/ 1st Landscape Biennale of Barcelona για τα «Λατομεία Μαρμάρου Διονύσου: Ανοιχτό Μουσείο Παλαιάς Λατομικής Τέχνης» , Finalist European Prize for Urban Public Space 2004 για τα «τοπία ανάμεσα στο ανθρωπογενές και το φυσικό: Αττική οδός και Όρος Υμηττός, έπαινος «καλύτερου πραγματοποιημένου έργου» / βραβεία ΔΟΜΕΣ 2010 για την «τοπιογέννεση στην Κεντρική Πλατεία Γλυφάδας Βάσω Κατράκη» κ.ά. Εκτός της ομάδας συνεργασίας της, έχει διδάξει χαρτογραφήσεις τοπίων και συνθέσεις τοπίων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007 έως 2011) αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών (2009, 2010), έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία (7ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό Πολεοδομικού Τοπίου του Canton Neuchâtel, Ελβετία), παρουσίασε τα «Signaux Hybrides-Υβριδικά Σήματα» στην μεγάλη Μεσογειακή έκθεση «Dialogues Méditerranéens à Saint Tropéz, été culturel 2007» [curator: Suzanne Van Hagen]. Έργα της έχουν εκτενώς δημοσιευτεί στην Ελλάδα και παγκοσμίως.