Το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει την «Αστράμαξα», ένα παραδοσιακό παραμύθι από τον Άγιο Νικήτα Λευκάδας κάθε Κυριακή …

στις 5 το απόγευμα. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Στις ερωτήσεις των εγγονών της: «γιατί φυσάει ο άνεμος;» η γιαγιά αφηγούταν πως ο άνεμος ήταν ένας μουσικός που φύσαγε- τραγούδαγε δυνατά την επιθυμία του για ένα αστέρι του ουρανού… Τα αστέρια, ή μάλλον, η διάθεση να τα καταμετρήσει, σε αυτό το παραμύθι, αποτελεί την επιθυμία ενός ψαρά. Όμως αντί να τα καταφέρει «να τα μετρήσει όλα σε μια νύχτα», καταφέρνει να τα πιάσει στα δίχτυα του. Η σύγκρουση του «προσγειωμένου» ψαρά με τον αιθεροβάμονα μουσικό φέρνει τα αστέρια πάλι ψηλά στον ουρανό και δίνει αφορμή στον μουσικό- άνεμο να ξεκινήσει την αέναη περιπλάνησή του πάνω στη γη… «ζητώντας στο αστέρι, που δεν του δώσανε ποτέ».

Στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας φυσάει ακόμα πολύ, οι σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, όμως, έχουν αλλάξει αρκετά και το φύσημα του ανέμου δύσκολα μπορεί να φοβίσει ένα μικρό παιδί. Η επιθυμία του ακατόρθωτου, όμως, παραμένει αιώνια.

Η παράσταση, εκτός από τον  ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, ευελπιστεί να περάσει και ένα οικολογικό μήνυμα στους μικρούς μας θεατές σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Μέσω ευχάριστων παιχνιδιών που θα βρίσκονται στο φουαγιέ του θεάτρου, αλλά και μιας μουσικοκινητικής δραστηριότητας στο τέλος της παράστασης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βασικές αρχές που διέπουν την κίνηση του ανέμου, τη ναυτική ορολογία αλλά και τη ενεργειακή χρησιμότητά του, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Συντελεστές:

Διασκευή παραδοσιακού παραμυθιού: Κωσταντής Μιζάρας
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γουναρίδη
Μουσική: Κωσταντής Μιζάρας
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης

Παίζουν:
Αφήγηση – κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας
Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη

(Παράσταση με κούκλες, ηθοποιούς και ζωντανή μουσική για μικρά και μεγάλα παιδιά)

Η παράσταση είναι βασισμένη σε ένα παραδοσιακό παραμύθι από τον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας. Η πρώτη καταγραφή του παραμυθιού στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετά χρόνια πριν και «σκοπός» του ήταν να κατευνάζει τους φόβους των παιδιών ως προς το ήχο του ανέμου που φυσάει (έχει βρεθεί και μια καταγραφή του παραμυθιού που μοιάζει πολύ ως προς την πλοκή σε μια συλλογή αρμένικων παραμυθιών).