Με θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας», το φεστιβάλ επιστήμης Athens Science Festival, αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου μέσα από μια δυναμική και εντυπωσιακή παρουσία.
Ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί από τον ελληνικό και διεθνή χώρο θα μας παροτρύνουν να εξερευνήσουμε με τον πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας του μέλλοντος. Μέσα από ένα πλήθος επιστημονικών δράσεων θα μας ξεναγήσουν στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης για να συντονιστούμε με σήμερα και με το αύριο της ζωής, της τεχνολογίας και των επιστημών.
Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo“, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίνων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Παρουσίαση, σύνοψη ομιλίας προσκεκλημένων ομιλητών στο ASF17
GovindaUpadhyay
LED it be: Από την Ινδία, για όλο τον κόσμο, με αγάπη
Αυτό το σύνθημα ακολούθησε και ο 28χρονος Govinda Upadhyay, ξεκινώντας από την Ινδία με όνειρό του να “φωτίσει” τον κόσμο. Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «LED it be», o Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ, και μας δείχνει το δρόμο, αλλά και τα εμπόδια που συναντά κάποιος από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγματοποίησή της. Ο Upadhyay είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς στο χώρο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, και έχει επιλεχθεί το 2016 από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους 30 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες της Ευρώπης κάτω των 30 ετών.
Τίτλος δράσης: LED it be || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 19.00-19.50
Κωνσταντίνος Δεμέτζος
Αόρατα(!) ρομπότ… εν δράσει
Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ έχουν την τιμητική τους. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούμε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος θα μας παρουσιάσει άλλα ρομπότ, που είναι …αόρατα! Αυτά τα «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς. Ο δρ. Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές και με ελάχιστες παρενέργειες.
Τίτλος δράσης: «Έξυπνα» Βιονανο-ρομποτικά Φάρμακα || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50
Δημήτρης Ματσάκης
Λάθος ώρα; Λάθος μέρος!
Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάποιος φροντίζει να λειτουργούν τα πάντα …ρολόι. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, τραπεζικές συναλλαγές, διαδίκτυο και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την ώρα που υπολογίζεται με βάση τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, πίσω από τα οποία κρύβεται ο Έλληνας «Father of Time ή Time Lord» Δημήτρης Ματσάκης. Ο «πατέρας του χρόνου» αποκαλεί τα ρολόγια παιδιά του, αν και ο ίδιος δεν φοράει ποτέ ρολόι! Δεν υπάρχει το «τέλειο» ρολόι, αλλά συνδυάζοντας 100 περίπου ατομικά ρολόγια – δηλαδή, ρολόγια που βασίζονται στην παρατήρηση των ταλαντώσεων ατόμων καισίου–, τεσσάρων διαφορετικών τύπων, ο δρ. Ματσάκης καταφέρνει να μετρήσει το χρόνο με τρομερή ακρίβεια, εξαλείφοντας τα αδύναμά τους σημεία. Αν η μέτρηση του χρόνου πέσει έξω έστω και για ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τότε αμέτρητα χρονοεξαρτώμενα συστήματα που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή θα καταστραφούν ― ένα GPS θα πέσει έξω περίπου ένα χιλιόμετρο στον προσδιορισμό της θέσης μας.
Τίτλος δράσης: Θεωρίες για τον Χρόνο || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 19.00-19.50
Σταμάτης Κριμιζής
Πλούτωνας: Μια ιστορία απόσταση
Και από τη Γη στο διάστημα. Ένα ιστορικό ταξίδι στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, μας επιφυλάσσει ο σπουδαιότερος Έλληνας αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών & Johns Hopkins University, ΗΠΑ), που έχει συμμετάσχει στις σημαντικότερες αποστολές της NASA στους πλανήτες της ηλιακής «γειτονιάς» μας, με κυριότερες τις Voyager 1 και 2 και πρόσφατα την αποστολή New Horizons, η οποία το 2015 προσέγγισε για πρώτη φορά τον Πλούτωνα. Στην ομιλία του θα μας αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, ανακαλύπτοντας μέρη που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί.
Τίτλος δράσης: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Ένα σύγχρονο Έπος για την Eξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 19.00-19.50
JimAl-Khalili
Σε έναν κόσμο… κβαντικό!
Το Athens Science Festival, θα τολμήσει να μας αποκαλύψει και έναν άλλον, νέο και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Κβαντικής Βιολογίας. Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ.Βρετανία. Αλλά μην τρομάζετε, γιατί στο Athens Science Festival θα μας πάρει από το χέρι για να μας ταξιδέψει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Al-Khalili διδάσκει Κβαντική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ενώ, παράλληλα, διευθύνει το Τμήμα Επικοινωνίας και Διάδοσης Επιστημονικών Θεμάτων προς το ευρύ κοινό. Θα μπορέσει άραγε να μας πείσει ότι: «ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της επιστήμης είναι να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο κόσμος μας είναι κατανοητός;», όπως χαρακτηριστικά έχει πει;
Τίτλος δράσης: Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 20.00-20.50
Η ομιλία του καθηγητή Jim Al Al-Khalili θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου ΤΡΑΥΛΟΣ.
Γιώργος Παξινός
Know yourself, i.e. Γνώθι σαυτόν
«Ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου», θα υποστηρίξει ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, στην ομιλία του «Γνώθι σαυτόν» στο Athens Science Festival και θα συνεχίσει λέγοντας «…ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αδυνατούμε να καταλάβουμε κατοικεί μέσα μας, και δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο». Ο Καθηγητής Παξινός, ο πρώτος επιστήμονας που χαρτογράφησε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο, είναι ο πλέον ειδικός για να μας πείσει πως δεν υπάρχει ψυχή και να μας βοηθήσει να ξανανακαλύψουμε την ταυτότητά μας.
Τίτλος δράσης: Γνώθι σαυτόν || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50
Clifford Kentros
Ένας Ιός μπορεί να μας θεραπεύσει;
Τι κάνει τον εγκέφαλο τόσο ξεχωριστό από κάθε άλλο μέρος του σώματος; «Χωρίς αμφιβολία, η ανατομία του!» λέει ο νευροεπιστήμονας Clifford Kentros. Όταν η ανατομία ολόκληρου του υπόλοιπου σώματος δεν μπορεί να φτάσει ούτε στο ελάχιστο την πολυπλοκότητα της ανατομίας του εγκεφάλου, τότε τι όπλα έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες για να πολεμήσουν τις νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες; «Έναν ιό!», προτείνει ο Καθηγητής Cliff Kentros, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας συνεργάτης των Νορβηγών May-Britt Moser και Edvard Moser, (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2014).
Τίτλος δράσης: Bugs in the Brain || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 19.00-19.50
Η ομιλία του καθηγητή Clifford Kentros θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Μανώλης Δερμιτζάκης
Θα υπάρξει ιατρική για τον καθένα μας;
Μια εξερεύνηση στα κρυφά μονοπάτια της «γενετικής μας ταυτότητας» μας υπόσχεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Μελετώντας χιλιάδες ανθρώπινα γονιδιώματα από όλο τον κόσμο, ο Μανώλης Δερμιτζάκης δεν προσπαθεί να ανακαλύψει πόσο διαφέρουμε μεταξύ μας, αλλά πώς αυτές οι διαφορές συνδέονται με την προδιάθεσή μας σε ασθένειες. Απέχουμε πολύ από την εποχή που οι γιατροί θα μας συμβουλεύουν με βάση τη γενετική μας ταυτότητα; Η εξατομικευμένη ιατρική άραγε βρίσκεται προ των πυλών; .
Τίτλος δράσης: Εμείς και τα γονίδιά μας || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 20.00-20.50
Αθανάσιος Γιάννης
Γλυκό… βιτριόλι!
Σε ένα επιστημονικό ιστορικό ταξίδι μεταξύ ζωής και θανάτου, μας προσκαλεί ο γιατρός και χημικός Αθανάσιος Γιάννης. Πώς τα εκρηκτικά και τα δηλητήρια , από εγκληματικά όπλα στα χέρια τιμωρών, έγιναν θεραπευτικά εργαλεία στα χέρια γιατρών; Η αναισθησιολογία, η χειρουργική και η καρδιολογία του σήμερα, θα προσέφεραν τις ίδιες θεραπευτικές λύσεις χωρίς τις παραπάνω θανατηφόρες ανακαλύψεις; Οι απαντήσεις από τον Καθηγ. Γιάννη, του γερμανικού Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Τίτλος δράσης: Δηλητηριώδη βέλη, εκρηκτικά υλικά και γλυκό βιτριόλι: απο την τραγωδία στη θεραπεία || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 20.00-20.50
Vladislav Zhitenev
Κυνήγι τριχωτών γιγάντων
Σε αινιγματικά υπόγεια καταφύγια θα περιπλανηθούμε με τον ιστορικό και αρχαιολόγο Vladislav Zhitenev από το Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας. Tι ιστορίες μπορεί να κρύβουν οι σκοτεινές σπηλιές της Ευρώπης για τις μετακινήσεις και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού; Σαμάνοι και καλλιτέχνες, που έζησαν σε αυτές τις σπηλιές πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, άφησαν εκεί τα ίχνη και τις ζωγραφιές τους. Ωστόσο, μπορούν αυτές οι μοναδικές τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού μαμούθ να αποτελέσουν και αξιόπιστες ιστορικές πηγές ότι πράγματι οι τότε προϊστορικοί κάτοικοι κυνηγούσαν αυτούς τους τριχωτούς γίγαντες;
Τίτλος δράσης: Σπήλαια: καταφύγια για τους κυνηγούς μαμούθ || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 18.00-18.50
Σωτήρης Κωβός
Πόσο νέο μπορεί να είναι το παλιό;
Τι κάνει ένα αυτοκίνητο να αρέσει στο κοινό; Η λειτουργικότητά του, η αισθητική του, ή μήπως τα κριτήρια με τα οποία το επιλέγουμε είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας; Σύμφωνα με τον σχεδιαστή αυτοκινήτων Σωτήρη Κωβό, ο κώδικας των αξιών μας είναι αυτός που καθορίζει τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ο επιτυχημένος σχεδιαστής του Toyota Yaris, θα μας αποκαλύψει τις πηγές της έμπνευσής του που δίνουν σχήμα στα όνειρά μας.
Τίτλος δράσης: Car Design: Ρήξη ή συμφιλίωση με το παρελθόν; || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 19.00-19.50
Δημήτρης Κορρές.
Μια ιδέα είναι όλα
«Για τη σύλληψη μιας ιδέας μπορεί να αρκούν μερικά δευτερόλεπτα, για την υλοποίησή της ωστόσο απαιτείται πολύς χρόνος, πολλή δουλειά και συνήθως πολλά χρήματα». Η επίλυση τεχνικών προβλημάτων αποτελεί για αρκετούς μια εξαιρετικά ευχάριστη ασχολία. Προκαλεί την ίδια ευφορία που απολαμβάνουμε όταν λύνουμε μια άσκηση γεωμετρίας ή ένα σταυρόλεξο. Είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων χρειάζονται γνώσεις, αλλά και φαντασία, ή αλλιώς μια ιδέα! Σε αυτό το ταξίδι, από την έμπνευση έως τη δημιουργία, θα μας παρασύρει ο πολυμήχανος αρχιτέκτων μηχανικός, κεραμίστας – αγγειοπλάστης, μηχανουργός Δημήτρης Κορρές, στον οποίον οφείλονται έως και 40 μετακινήσεις κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Super Car.
Τίτλος δράσης: Η γέννηση μιας έξυπνης ιδέας || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 19.00 – 19.50
Η «Επιστηµογραφία» του Bίκτορα Κοέν στην Έκθεση Τέχνης του Athens Science Festival
Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, σχεδιαστής και δάσκαλος στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, Βίκτωρ Κοέν, θα παρουσιάσει μια ατομική έκθεση με τον τίτλο «Επιστηµογραφία». Πρόκειται για μια εικονογραφημένη γραμματοσειρά που συνδυάζει τον κόσμο της επιστήμης µε το βασικότερο συστατικό της γραφής µας: τα γράμματα. Εδώ οι φόρμες γραμμάτων αναμιγνύονται εντυπωσιακά µε παραδοσιακά αλλά και εξελιγμένα εργαλεία έρευνας. Τα γράμματα διατηρώντας τις εκπαιδευτικές τους ιδιότητες, προωθούν μια ιδιάζουσα οπτική αισθητικής, έµπνευσης και έκφρασης. Το πείραμα αυτό πρωτοεμφανίστηκε, με επιτυχία, στο εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού The New York Times Book Review. Η έκθεση “Επιστηµογραφία” θα παρουσιαστεί φέτος στην Έκθεση Τέχνης και Επιστήμης στο Athens Science Festival με σκοπό να εκπληρώσει την υπόσχεση της: να επανεξετάσει και να παρουσιάσει μια πλέον ολοκληρωµένη γραµµατοσειρά.
Επιμέλεια Έκθεσης: Χριστιάνα Καζάκου
Γιώργος Κόλλιας
Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «ζάχαρη»;
Η απάντηση στο Athens Science Festival από τον Ακαδημαϊκό Γιώργο Κόλλια. Ο ιδρυτής του Facebook, Μark Zuckerberg, ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια πρωτοβουλία 3 δισ. δολαρίων με στόχο να «θεραπεύσει όλες τις ασθένειες» μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Είναι ο στόχος εφικτός ή πρόκειται για μια ακόμη αβάσιμη προφητεία για κατανάλωση από τα ΜΜΕ; Ο Δρ. Κόλλιας είναι καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.
Τίτλος δράσης: Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «Ζάχαρη»; // Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 20.00-20.50
Ben Koppelman
Επιστήμη + Τεχνολογία + Τέχνη = Ένας αναπάντεχα υπέροχος συνδυασμός
Mια βουτιά στη βιωματική οικονομία μας επιφυλάσσει ο ομιλητής του Athens Science Festival Ben Koppelman. Ως διευθυντής της Επιτροπής Επιστημονικών Θεμάτων Διεθνούς Ασφάλειας του Royal Society, έχει προσφέρει τις συμβουλές του σε κυβερνήσεις, αλλά και βιομηχανίες, για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πυρηνική ενέργεια και την υδραυλική ρωγμάτωση, μέχρι τη βιολογική, χημική, πυρηνική ή διαδικτυακή ασφάλεια, τον εξοπλιστικό έλεγχο και την αντιτρομοκρατία. Στην ομιλία του υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να μας αποκαλύψει πώς επιστήμη, τεχνολογία, αλλά και τέχνη, συγκλίνουν και αναγεννώνται.
Τίτλος δράσης: Exploring the experience economy: a renaissance in science, technology and the art // Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50
Κατερίνα Χαρβάτη
Γιατί εξαφανίστηκαν οι Νεάντερνταλ;
Η Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας, Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοντολογία Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Tubingen της Γερμανίας, θα μιλήσει στο Athens Science Festival για τη συμπεριφορά, την προσαρμογή αλλά και τους λόγους εξαφάνισης των Νεάντερνταλ. Επίσης, θα αναφερθεί στον τρόπο ζωής τους, στο χρονικό διάστημα και τη διαδρομή κατά τον διασκορπισμό των μοντέρνων ανθρώπων στην Ευρώπη και στην προοπτική της βιολογικής και πολιτισμικής ανταλλαγής ανάμεσά τους.
Τίτλος δράσης: Οι Νεάντερταλ στον καθρέφτη: Νέα στοιχεία και ερμηνείες για την εξέλιξη των Νεάντερταλ και για την προέλευση των σημερινών ανθρώπων. // Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50
H oμιλία της Κατερίνας Χαρβάτη θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.