Οι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, η πείνα, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ενεργειακή φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αλλαγή του κλίματος απαιτούν μια νέα μορφή ανάπτυξης, όπως αυτήν της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες θα μιμούνται την φύση. Η μετάβαση σε αυτή τη μορφή ανάπτυξης αφορά και την χώρα μας. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται η σωστή γνώση και κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.
Με αυτό το όραμα σχεδιάστηκε το φετινό, εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα του Athens Science Festival 2019, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας.
Μερικές από τις δράσεις του φετινού μας προγράμματος:
Θέμα της συζήτησης: Μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις και βιοοικονομία
Ημερομηνία & ώρα: Παρασκευή 5 Απριλίου, 18.00
Ο Διονύσης Ασημακόπουλος και ο Φραγκίσκος Κολίσης, καθηγητές του ΕΜΠ και η Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου από το Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας θα εξερευνήσουν τους βέλτιστους τρόπους διαχείρισης των φυσικών πόρων και το πώς η βιοοικονομία αποτελεί μια ελπιδοφόρα απάντηση στις προκλήσεις της εποχής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θέμα της συζήτησης: Βιοτεχνολογία: Πανάκεια ή το κουτί της Πανδώρας
Ημερομηνία & ώρα: Παρασκευή 5 Απριλίου, 19.00.
Οι καθηγητές Δημήτριος Κουρέτας και Γιώργος Σκαράκης, ο μοριακός βιολόγος και δημοσιογράφος Σπύρος Μανουσέλης, με συντονιστή τον καθ. Φραγκίσκο Κολίση, θα συζητήσουν για τις εφαρμογές αυτής της συναρπαστικής, αλλά και αμφιλεγόμενης επιστήμης της βιοτεχνολογίας που παίζει κεντρικό ρόλο στην βιοοικονομία, με στόχο την σωστή και έγκυρη ενημέρωση στα περιβαλλοντικά, ηθικά και πρακτικά θέματα που εγείρει.
Τίτλος ομιλίας: Η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία
Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου, 19.00
Ο Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός, σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συντονιστής της διϋπουργικής ομάδας διοίκησης έργου για την κυκλική οικονομία, θα μας παρουσιάσει τις δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου της χώρας για την επόμενη διετία.
Τίτλος τραπεζιού: Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν βιώσιμο πλανήτη
Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου, 18.00
Στην ανάδειξη νέων στρατηγικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας κινείται και το τραπέζι με θέμα «Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν βιώσιμο πλανήτη» με συντονίστρια την επικ. καθ. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη. Ο Παναγιώτης Κολλάς CEO & Founder – UNISCRAP, η Ελένη Σπανίδη, Τεχνολόγος Περιβάλλοντος – APIVITA SA και ο αρχιτέκτονας Σπύρος Κίζης – Κizi Design Studio θα μας παρουσιάσουν μερικά εύστοχα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για τον τρόπο τόσο του επιχειρείν όσο και του παράγειν στη χώρα μας.
Τίτλος τραπεζιού: Επενδύοντας στην έξυπνη, καινοτόμο και βιώσιμη βιομηχανία
Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου, 19.00
Ο Αντώνης Κοκόσης, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Ξενοφών Μπακούρας, μηχανικός περιβάλλοντος και ειδικός σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, σκοπεύουν να μας αποδείξουν ότι με την υιοθέτηση τεχνολογικών αλλαγών, τη μετατροπή ερευνητικών επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον τομέα των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κυκλικής οικονομίας θα προετοιμάσουμε κατάλληλα το έδαφος για μια έξυπνη, καινοτόμα και βιώσιμη βιομηχανία. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τίτλος ομιλίας: Ερευνώντας τον κόσμο που μας περιβάλλει
Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου, 19.00
Με την Υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
Από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μία μεγάλη ομάδα ερευνητών, οι: Ιωάννα Τσίγκανου, Ρωξάνη Καυταντζόγλου, Νίκος Δεμερτζής, Χριστίνα Βαρουξή, Νίκος Γεωργαράκης, Καλλισθένης Αβδελίδης και Αλίκη Μουρίκη θα καταθέσουν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον.
Τίτλος ομιλίας: «Εξημερώνοντας» το δάσος
Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου, 20.00
*Με την Υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι ιστορικοί Μαρία Λεοντσίνη, Κέλλυ Μαυρομμάτη και Μαρία Αλυσανδράτου θα μας οδηγήσουν σε μια εντυπωσιακή περιήγηση στα εκπληκτικά μονοπάτια της σχέσης του ανθρώπου και της οικονομίας με το… δάσος, στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.
Επιπλέον, στο φετινό Athens Science Festival 2019 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 15 περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά. Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρουσία διχτυών στο βυθό της θάλασσας; Tι θα είχε συμβεί στον πλανήτη μας, εάν δεν είχαν υπάρξει αυτές οι μαζικές εξαφανίσεις ειδών; Τι συμβαίνει σε μία χωματερή; Ποιός έκλεψε τα λουλούδια από τη Μελισσοχώρα; Μπορείς να σώσεις το νερό;
Όλες οι απαντήσεις στο Athens Re-Science Festival, στην Τεχνόπολη! Εσύ θα λείπεις;