Αύγουστος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Αύγουστο με πλήθος εκδηλώσεων!

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΑΜΘ

Δευτέρα 7 Αυγούστου

ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΟ ΑΜΘ

«Οι μουσικοί του δρόμου στο Μουσείο» είναι ο τίτλος της συναυλίας με τους μουσικούς του δρόμου, στη γιορτή του φεγγαριού, στον κήπο του Μουσείου.

Συμμετέχουν οι: Sailing Tomatoes, Λόγου Χάρη & η Μαρία Ευλαβή με μία ευρεία γκάμα επιλογών, από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κεντρικός αύλειος χώρος/ώρα:21:30/είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 18 Αυγούστου

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Το ΑΜΘ υποδέχεται και ξεναγεί Ιταλούς ερευνητές και φοιτητές οι οποίοι θα περπατήσουν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Καβάλα ως τις 31/8, ακολουθώντας την πιθανή πορεία της αρχαίας Εγνατίας οδού. Πρόκειται για ένα πολυετές πρόγραμμα της  ιταλικής ΜΚΟ Fuorivia και του Πανεπιστημίου ΙUAV Βενετίας με στόχο την αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού ως μιας πεζοπορικής διαδρομής πολιτισμού από το Δυρράχιο ως την Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο υποδοχής της αποστολής, τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς προσφέροντας μια διαφορετική οπτική προσέγγισης του ελληνικού πολιτισμού στους Ιταλούς ερευνητές.

Το ΑΜΘ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας και βασικός συνεργάτης στο εγχείρημα καθώς η Θεσσαλονίκη είναι σημαντικός κόμβος  της διαδρομής, χάρη στους μιλιοδείκτες της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα εκθέματά του.

Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί με σχετικό Δελτίο Τύπου

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο IUAV- Ιταλική MKO fuorivia –

Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κεντρικός αύλειος χώρος του ΑΜΘ/είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Αυγούστου

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΘ

Το ΑΜΘ φιλοξενεί το ετήσιο συμπόσιο διδακτορικών φοιτητών που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγγλικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγλικών Σπουδών.

Στο συμπόσιο συμμετέχουν 40 νέοι επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ευρώπης που εκπονούν διδακτορική διατριβή σε θέματα που αφορούν τις αγγλόφωνες λογοτεχνίες, την αγγλική γλώσσα και γλωσσολογία καθώς και τις πολιτισμικές σπουδές.

Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Αγγλικών Σπουδών – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Μ. Ανδρόνικος/ώρες βλ. πρόγραμμα συνεδρίου/είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 30 Αυγούστου

Η ΟΠΕΡΕΤΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ «Ο ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟΣ» ΣΤΟ ΑΜΘ

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ θα ανεβάσουν την οπερέτα «Ο Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Συνδιοργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθριο/ώρα:21:00/είσοδος ελεύθερη

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ … ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ. 90+χρόνια λειτουργίας. 100+χρόνια χωρικού σχεδιασμού»

Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου 2017-31 Αυγούστου 2017

Φιλοξενούμενη έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 100 χρόνων από τον πρώτο πολεοδομικό/χωρικό σχεδιασμό του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται  σύγχρονες αλλά και ιστορικές φωτογραφικές λήψεις, σχέδια, κριτικά επεξηγηματικά κείμενα και εκδόσεις που αφορούν σε κτηριακά συγκροτήματα του Α.Π.Θ., καθώς και ένα ογκομετρικό πρόπλασμα (μακέτα) του συνόλου.

Έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών πλαισιώνουν την έκθεση. Παράλληλα, με τη προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, γίνεται κατανοητή η απήχηση που είχε η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

«ΕΙΔΩΛΙΟ ένας μικρόκοσμος από πηλό»

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017-30 Απριλίου 2018

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.

«Ορφικόν φως Ιωάννης Μητράκας »

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου-27 Αυγούστου 2017

Εικαστική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα. Η μεταβυζαντινή ζωγραφική και η λαϊκή τέχνη διατρέχουν το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη, δημιουργώντας το ιδιαίτερο προσωπικό του ιδίωμα. Ο Μητράκας, είναι ένας συγγραφέας του χρώματος. Μέσα από τις εικόνες του διηγείται ιστορίες πραγματικές, μυθοπλαστικές ή μυθολογικές, διαμαρτύρεται, καταγγέλλει, επικροτεί, συναινεί ή απορρίπτει, ειρωνεύεται ή σαρκάζει. Όμως, σε κάθε περίπτωση νοιάζεται για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, για τον πόνο επί της γης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ