Αυτόχειρ του Μιχαήλ Μητσάκη στο Θέατρο Act στην Πάτρα

Στην Πάτρα, στο θέατρο Act παρουσιάζεται το διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη «Αυτόχειρ» με την μορφή θεατρικού μονολόγου, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία Δημήτρη Γεωργαλά.

Στην Πάτρα, στο θέατρο Act παρουσιάζεται το διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη, «Αυτόχειρ» με την μορφή θεατρικού μονολόγου, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία Δημήτρη Γεωργαλά.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου.

Ο «Αυτόχειρ», αποτελεί ένα σημαντικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στο οποίο ο Συγγραφέας μάς χαρίζει μια καταπληκτική περιγραφή της Πάτρας τού 1900. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο.

Περίληψη:

Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο συγγραφέας/αφηγητής φτάνει στην πόλη ως ταξιδιώτης και καταλύει σ΄ένα ξενοδοχείο. Αφού κάνει την βόλτα του, επιστρέφει στο ξενοδοχείο για φαγητό. Εκεί βρίσκει τον ξενοδόχο, την γυναίκα του και τον φίλο τους τον αστυνόμο. Τρώγοντας ξεκινούν κουβέντα για τετριμμένα θέματα,  «Εκάματε περίπατο;», «Eπήγατε στο Γεροκομειό;», «Kαι πώς σας φαίνεται η πόλις μας;», «Eίχαμε και μίαν αυτοκτονίαν σήμερα…». Ένας άλλος ταξιδιώτης, σ΄ένα άλλο ξενοδοχείο, αυτοκτόνησε στο δωμάτιό του. Ο αστυνόμος βγάζει από το πορτοφόλι του το σημείωμα του αυτόχειρα και το δείχνει στον αφηγητή. Μόνο πέντε λέξεις, “Αυτοκτονώ. Ας μην ενοχληθή κανείς”. Ο συγγραφέας θα ξαναβγεί αργότερα για την βραδυνή του βόλτα. Στην περιπλάνησή του στην πόλη παρατηρεί τη ζωή και τους ανθρώπους της με τις καθημερινές τους ασχολίες. Στο τέλος, λίγο πριν το ξημέρωμα, από το δωμάτιό του με θέα στην ακύμαντο θάλασσα, αναλογιζόμενος όλους τους ανθρώπους που συνάντησε στην πόλη, με τις σκοτούρες τους, τις  χαρές και τις λύπες, τον αγώνα της ζωής που προχωράει, αναρωτιέται για τον αφελή αυτόχειρα, «και ποίος ήθελε να ενοχληθή;», «ενώ από του Παναχαϊκού όρους ο ήλιος ανέτελλε, θαυμασίως ομοιόμορφος και απαραμίλλως αναλλοίωτος…»

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ο Μητσάκης γράφει τον «Αυτόχειρα» σε πρώτο πρόσωπο, χαρίζοντας μας έτσι έναν εξαιρετικό μονόλογο. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας. Ένας πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει. Ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι. Ο Μητσάκης για να αναπτύξει το θέμα του χρησιμοποιεί ως τοπίο την γεμάτη ζωή πόλη της Πάτρας του 1900.  Στην παράσταση, ένας ηθοποιός παίζει τον ρόλο του συγγραφέα/αφηγητή και διηγείται στους θεατές την ταξιδιωτική του εμπειρία σαν να έχουν περάσει λίγες μόνο μέρες. Περιπλανώμενος στην πόλη περιγράφει τους ανθρώπους και τη ζωή, δίνοντάς μας παράλληλα ένα υπέροχο «ρεπορτάζ» για την Πάτρα του 1900.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Μητσάκης, Μιχαήλ (1865;-1916). Δημοσιογράφος και πεζογράφος, ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Γεννήθηκε στα Μέγαρα, έλαβε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Σπάρτη, το 1880 γράφεται στην Νομική Αθηνών την οποία εγκαταλείπει μετά από δύο χρόνια και αφοσιώνεται στην δημοσιογραφία. Αρχικά συμμετέχει στην σύνταξη της σατιρικής εφημερίδας “Ασμοδαίος”, ενώ εκδίδει παράλληλα τις “Θόρυβος” και “Πρωτεύουσα”. Συνίδρυσε με τους Θέμο και Μπάμπη Άννινο, το σατιρικό Άστυ. Πρωτοπόρος του νατουραλισμού και θεμελιωτής της αστικής πεζογραφίας. Παρότι υπήρξε υπέρμαχος της Δημοτικής, η γλώσσα των έργων του είναι μεικτή. Η λογοτεχνική του παραγωγή σταματάει λόγω της ψυχικής ασθένειάς του και του θανάτου του από περιπνευμονία στο Δρομοκαΐτειο.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Μιχαήλ Μητσάκης (1865;-1916)
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνικά, κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Μουσική: Σάκης Μπάστας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινηματογράφηση – Φωτογραφίες: Περικλής Παπανδρεόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας και εντύπων: Δημήτρης Γιαννακούλιας

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ