30 χώρες και από τις 5 ηπείρους του κόσμου συμμετέχουν το 2012, καθεμία με το δικό της εθνικό πρωτάθλημα. Ο νικητής κάθε χώρας προκρίνεται απευθείας στον Παγκόσμιο Τελικό με έπαθλο το χρυσό Go for the Gold τρόπαιο και πακέτο αμοιβών 100.000 δολαρίων για τον τίτλο της Νέας Καλύτερης Μουσικής Μπάντας στον Κόσμο!
Ο National Director του GBOB Βασίλης Ραυτόγιαννης, λίγο πριν τον ελληνικό τελικό, μιλάει στο Culturenow για τις ελληνικές συμμετοχές και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του μέσα από το Παγκόσμιο GBOB.
CultureNow: Πείτε μας λίγα λόγια για το GBOB Greece και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μουσικών Συγκροτημάτων. Πώς ξεκίνησε ο διαγωνισμός στην Ελλάδα και ποιος είναι ο σκοπός του;
Βασίλης Ραυτόγιαννης: Το Global Battle Of the Bands είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στον κόσμο για μουσικά συγκροτήματα που παίζουν αποκλειστικά το δικό τους υλικό ζωντανά. Από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και τον Ειρηνικό, το GBOB συγκεντρώνει τις καλύτερες νέες μπάντες μέσα από εκατοντάδες προκριματικούς γύρους σε ένα και μοναδικό show πραγματικού ταλέντου και αυθεντικής μουσικής έκφρασης – στον Παγκόσμιο Τελικό που γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Μόνο το 2010, 12.000 μουσικοί πήραν μέρος σε πάνω από 200 συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Έχοντας ήδη μια πολύχρονη παρουσία (ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2004), το GBOB αποφάσισε το 2010 να εντάξει και άλλες χώρες στον διαγωνισμό. Μας βρήκαν στο διαδίκτυο. Τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την σύγχρονη μουσική σκηνή και μας έστειλαν ένα e-mail τον Οκτώβριο του 2010. Το ένα έφερε το άλλο και τον Ιούνιο του 2011 υπογράψαμε τα δικαιώματα για την διοργάνωση του πρώτου Ελληνικού πρωταθλήματος στα πλαίσια του GBOB Worldwide με έναρξη το 2012.
Σκοπός του GBOB είναι να επιστρέψει την μουσική πίσω στους μουσικούς. Ειδικότερα στην χώρα μας, φέτος που είναι η πρώτη χρονιά προσπαθούμε να διαδώσουμε τον θεσμό, να γίνει περισσότερο γνωστός στα μουσικά συγκροτήματα και φυσικά στο σύνολο του μουσικόφιλου κοινού.
C. N.: Λίγο πριν τον τελικό πείτε μας λίγα λόγια για την όλη διαδικασία μέχρι στιγμής και τις ελληνικές συμμετοχές που έφτασαν έως τον ελληνικό τελικό. Υπήρξε μεγάλος αριθμός συμμετοχής;
Β. Ρ.: Παρά την μηδενική υποστήριξη από χορηγούς επικοινωνίας στα πρώτα βήματα που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, στόμα με στόμα και με πολύ κόπο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε δεκάδες υποψηφιότητες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συνολική ανταπόκριση.
Το GBOB είναι ανοικτό σε όλους και όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με δύο μόνο προϋποθέσεις: Όχι διασκευές, όχι προηχογραφημένα. Όσα συγκροτήματα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες συμμετοχής έγκαιρα, μπήκαν σε ένα από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους που έγιναν κάθε μήνα από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλιο με τις πρώτες θέσεις να οδηγούν στον μεγάλο τελικό.
Σήμερα η ελληνική μουσική κοινότητα αριθμεί περισσότερα από 100 ενεργά μέλη – μουσικά συγκροτήματα, ενώ πάνω από 40 είναι αυτά που εμφανίστηκαν ζωντανά σε κάποιο γύρο του φετινού πρωταθλήματος. Πλέον οι 15 καλύτερες εμφανίσεις, όπως τις επέλεξαν κοινό και κριτική επιτροπή, θα διαγωνιστούν για μία ακόμα φορά στις 26 Μαΐου στο Fuzz και από εκεί ανοίγει ο δρόμος για τον νικητή να μας εκπροσωπήσει στον Παγκόσμιο Τελικό.
C. N.: Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχουν 30 χώρες και από τις 5 ηπείρους του κόσμου! Στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Βουκουρέστι τι έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική συμμετοχή και τι διεκδικεί;
Β. Ρ.: Παρακολουθώντας τις συμμετοχές και από τις άλλες χώρες μέσα στο gbob.com και ακούγοντας τις μουσικές και των «δικών μας» συγκροτημάτων, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως το επίπεδο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και οι απαιτήσεις μεγάλες. Τα συγκροτήματα που έχουν περάσει στον ελληνικό τελικό είναι πραγματικά εξαιρετικά.
Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα μια εκπληκτική γενιά νέων μουσικών που κόντρα στους καιρούς παραμένουν δημιουργικοί, δραστήριοι και με σκληρή δουλειά αρκετοί από αυτούς απολαμβάνουν ήδη και σημαντική διεθνή αναγνώριση. Για αυτό τον λόγο είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική παρουσία έχει να διεκδικήσει στο Βουκουρέστι πολλά περισσότερα από μια απλώς καλή και αξιοπρεπή εμφάνιση. Γιατί όχι και την πρώτη θέση!
C. N.: Το Global Battle of the Bands είναι ένας διαγωνισμός, που τρέχει μέσω του ίντερνετ κυρίως; Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του διαδικτύου στην διάδοση του διαγωνισμού και την ένωση όλων των χωρών που συμμετείχαν;
Β. Ρ.: Ο διαδικτυακός κόμβος www.gbob.com στεγάζει αυτή την στιγμή την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διεθνή μουσική κοινότητα για εκείνους που τους αρέσει να ακούν ή και να παίζουν μουσική ζωντανά.
Ο κόμβος αποτελεί ένα πρότυπο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογα δίκτυα όπως το Facebook και τα πιο μουσικά Myspace, Reverb Nation κλπ. Ειδικότερα με το Facebook, το GBOB είναι συνδεδεμένο με την δική του εφαρμογή – app, κάνοντας έτσι τον συγχρονισμό ανάμεσα στα δύο μια εύκολη υπόθεση.
Συνεπώς το διαδίκτυο ναι, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην διάδοση του θεσμού, στην αλληλοενημέρωση, την προβολή και την επικοινωνία ανάμεσα στα μουσικά συγκροτήματα και τους fans από όλο τον κόσμο, με απώτερο στόχο πάντα την επόμενη ζωντανή συναυλία, αφού το διαγωνιστικό μέρος εξελίσσεται αποκλειστικά σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές. Κάθε 2 μέρες κάπου στον κόσμο συμβαίνει ένα GBOB event!
C. N.: Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί του χρόνου στην Ελλάδα; Νέοι μουσικοί και μπάντες που μπορούν να μάθουν περισσότερα έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί σας και αν θέλουν να συμμετέχουν στις επόμενες διοργανώσεις;
Β. Ρ.: Ο διαγωνισμός έχει έρθει γα να μείνει. Με την στήριξη του κόσμου πιστεύουμε πως κάθε χρονιά θα ανεβαίνουμε και ένα σκαλοπάτι, ώστε να φτάσουμε στο σημείο όπου μουσικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα προκριματικό γύρο που θα συμβαίνει κάπου εκεί κοντά τους. Μακάρι να το αγκαλιάσει ο κόσμος όσο πιο ζεστά και να αποκτήσει τόση δημοφιλία, ώστε να ευοδωθούν οι συνθήκες και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να φιλοξενήσουμε ακόμα και ένα Παγκόσμιο Τελικό του GBOB στην χώρα μας.
Όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το Global Battle Of the Bands, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το www.gbob.com και να «χτυπήσουν» πάνω στην ελληνική σημαία για να δουν τα νέα από το GBOB Greece και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να γίνουν μέλη της μουσικής κοινότητας, είναι δωρεάν.
C. N.: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την βραδιά του ελληνικού τελικού; Θα υπάρξουν εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες και το κοινό που θα παραβρεθεί;
Β. Ρ.: Ξεκινώντας από το κοινό και μόνο το γεγονός ότι θα παρευρεθεί σε μια συναυλία με 15 εξαιρετικά μουσικά συγκροτήματα που θα τα δώσουν όλα για να περάσουν μέσα από την μουσική το μήνυμά τους, είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα έχουν να την θυμούνται όσοι βρεθούν στο Fuzz στις 26 Μαΐου.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσθέσουμε μια ακόμα ευχάριστη βραδιά στο ελληνικό GBOB. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη την διοργάνωση καθ’ όλη την διάρκειά της, δίχως να το κυνηγάμε και ιδιαίτερα. Είναι ο χαρακτήρας του πρωταθλήματος τέτοιος που πραγματικά κάθε γύρος, κάθε συναυλία επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους διοργανωτές, το κοινό και τους μουσικούς, για όλους. Εννοείται πως είναι ο πρώτος τελικός του GBOB στην Ελλάδα, οπότε όλο και κάτι ξεχωριστό ετοιμάζουμε για την μεγάλη βραδιά! Σας περιμένουμε..:)