Βασίλης Σκουλάς – Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης: Αν έχει η Κρήτη δυό ψυχές

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης καλούν τον Βασίλη Σκουλά και όλους εμάς σε μια βραδιά χορού και μουσικής αφιερωμένη στην

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης καλούν τον Βασίλη Σκουλά και όλους εμάς σε μια βραδιά χορού και μουσικής αφιερωμένη στην Κρήτη …

μέσα από την παράσταση Αν έχει η Κρήτη δυό ψυχές.

Από την αρχαιότητα η καλλιέργεια της μουσικής στην Κρήτη είχε ξεχωριστή θέση. Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές (Κνωσού, Φαιστού κ.ά.) και τα αρχαία κείμενα παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες. Αναπαραστάσεις (γλυπτών, κεραμικών, ζωγραφικής) απεικονίζουν μουσικούς και χορευτές που παραπέμπουν στη σημερινή εποχή, που ο λυράρης παίζει στη μέση και οι χορευτές χορεύουν γύρω του κυκλικά.

Επιπλέον,η Κρητική μουσική, σε αντίθεση με τη δημοτική παράδοση άλλων περιοχών της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ζωντανή και να εμπλουτίζεται.

Αυτό οφείλεται και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει ο στίχος, είτε πρόκειται για μεγάλη ρίμα, είτε για σύντομη δίστιχη μαντινάδα, ο οποίος εξακολουθεί να εξελίσσεται και μέσω αυτοσχεδιασμού.

Ο Βασίλης Σκουλάς ο οποίος διανύει την τέταρτη δεκαετία στο χώρο τόσο του παραδοσιακού κρητικού, όσο και του έντεχνου τραγουδιού,με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του,ερμηνείες που σημάδεψαν την κρητική μουσική παράδοση και εμφανίσεις στο εξωτερικό,ανταμώνει με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη οι οποίοι έμαθαν να κάνουν το σώμα τους προέκταση της ψυχής.

Κάθε τους βήμα είναι \”αέρινο\” και συγχρόνως βαρύ, φορτωμένο με παραδόσεις,αφηγήσεις, μουσικές και εικόνες από Κρήτη.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση πολλών στοιχείων. Το θεϊκό άκουσμα της λύρας και η μελωδική φωνή του Βασίλη Σκουλά συναντιέται με την τέχνη του κρητικού χορού αλλά και με video προβολές στις οποίες θα παρακολουθήσουμε σπάνιες καταγραφές απο την Κρήτη οι οποίες αφορούν την μουσικοχορευτική της παράδοση.

Τραγούδια από την πλούσια προσωπική δισκογραφία του Βασίλη Σκουλά συνυπάρχουν αρμονικά με τους κρητικούς χορούς τους οποίους θα παρουσιάσει μία πολυμελή ομάδα χορευτών,των αδερφών Μεγαλακάκη.

Η παράσταση μας ταξιδεύει στα βάθη της αυθεντικής και ανεξερεύνητης ταυτότητας της Kρήτης.

Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης

Κατάγονται απο τα Χανιά και το Ρέθυμνο. H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό.

Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.

To 1997 χορεύει ο Γιάννης Μεγαλακάκης στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματις στίβου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα.

Το 1998 ιδρύουν την \”Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών\”.

Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το 2005 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα,την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη»στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.

Το ίδιο έτος οι αδερφοί Μεγαλακάκη κυκλοφορούν το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό «Όταν ακούω Κρήτη»

Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

Το 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων»με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο\’\’Χορογράφοντας\’\’απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες,τον χορό και την ποίηση.Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ \’\’Χορεύω αιώνες στην Κρήτη\’\’

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει αναλάβει την διδασκαλία κρητικών χορών απο τον περασμένο Ιανουάριο, στους πρωταγωνιστές της σειράς:\’\’Το νησί\’\’η οποία προβάλεται από το Μega.

Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Παράλληλα τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του,ώς τέχνη.

Πολλά άρθρα του Γιάννη Μεγαλακάκη σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση,έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κιλκίς, Βέροια, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Χανιά, Ικαρία, Ρόδο, Κώ, Ηράκλειο,
Μόναχο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βασιλεία Γαλλίας, Λονδίνο, Ζυρίχη, Παρίσι και άλλες πόλεις.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ