Η παράσταση “Birds of Paradise” επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης. Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Συναντώνται στην ανατολική Ινδονησία, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία. Τα αρσενικά έχουν αναπτύξει μια μοναδική συμπεριφορά ζευγαρώματος που αποτελείται από την επίδειξη του ζωηρού χρώματος των φτερών τους, την αλλαγή του σχήματός τους, τα καλέσματα ζευγαρώματος και τους περίπλοκους χορούς τους.

Το “Birds of Paradise” χρησιμοποιεί τις σουρεαλιστικές, εξελικτικές προσαρμογές αυτών των πουλιών ως κωμικό φακό για να αναστοχαστεί τον ανθρώπινο τρόπο ανταγωνισμού και έλξης. Μέσω της μιμητικής αναπαράστασης του ερωτικού παιχνιδιού, το έργο εξερευνά τις mise-en-scène πρακτικές και τις ικανότητές μας για αλλαγή σχήματος – γιατί αυτό που φοράμε και πώς το φοράμε είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας. Σε αντίθεση με τον κύκνο, για παράδειγμα, η σουρεαλιστική συμπεριφορά των πτηνών του παραδείσου δεν χρησιμεύει ως ιδεατή χάρις, αλλά αντίθετα ως αντανάκλαση των τακτικών αυτο-σκηνοθεσίας μπροστά στον θεατή.

Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης. Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Η παράσταση “Birds of Paradise” επικεντρώνεται στην καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Όταν οι χορευτές δημιουργούν τα δικά τους πουπουλένια ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά και πλαστικές σακούλες, αναδεικνύεται η άλλη πλευρά της μοντέρνας αυτοέκφρασής μας: η βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι όλο και ταχύτερα μεταβαλλόμενες τάσεις στη βιομηχανία της μόδας, τα ρούχα (υπερ)παράγονται με την υπερκατανάλωση πόρων και υπό καταστροφικές συνθήκες εργασίας στον Παγκόσμιο Νότο, άλλοτε γνωστός ως Τρίτος Κόσμος. Το έργο διερευνά επίσης τη σύνδεση μεταξύ της προσκόλλησής μας σε μια εξωτερική εικόνα της αυτοαντίληψής μας και της ανάγκης να επενδύσουμε σε μη βιώσιμες τάσεις της μόδας – αποδομώντας χιουμοριστικά την εικόνα του εαυτού μας σε σχέση με τα ρούχα μας και αγγίζοντας τις προβληματικές έννοιες βιωσιμότητα και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Συντελεστές

Χορογραφία και Σύλληψη: Aaron Carey-Burrows
Ερμηνευτές: Cecilia Castellari και Marco Rizzi
Βοηθοί Χορογράφου: Gianna Di Girolamo και Θεοδώρα Σαρρή
Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας
Σκηνογραφία: Μαρία Σαλουβάρδου, Aaron Carey-Burrows
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτριος Σταμάτης
Κείμενο και Δραματουργική επεξεργασία: Kai Pichmann
Διαχείριση παραγωγής και επικοινωνία: Fee Josten και Anna Königshofer
Φωτογραφίες, Video Τεκμηρίωση: Giovanni Lo Curto

Κρατήσεις θέσεων εδώ: lunaparkathens@gmail.com

Παραγωγή

Για την παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” ο κοινωφελής οργανισμός Initiative LUNA PARK e.V. συνεργάστηκε με τον Αυστραλό χορογράφο Aaron Carey-Burrows, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη LINK Dance Company, την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Δυτικής Αυστραλίας (2017). Εκτός από τη συνεργασία του με το LUNA PARK για αρκετές παραγωγές χορού, εργάζεται μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο της Γερμανικής Όπερας, το Γερμανικό Θέατρο και τον χορογράφο Sebastian Matthias.

Η παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen στην περιοχή Berlin-Wedding, μέσα στα πλαίσια της δράσης “tanz(t)räume“ (όνειρα χορού/χώρων) χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα TANZPAKT Stadt-Land-Bund με την υποστήριξη της Επιτρόπου Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης. Οι παρουσιάσεις του έργου στην Αθήνα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής “How to dance in times of crisis?” σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.