Ένας νέος φανταστικός κόσμος θα ανοίξει τις πύλες του στο Φουαγιέ του ισογείου του Μεγάρου για να υποδεχτεί μικρούς αλλά και …
μεγάλους εξερευνητές από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2013. Το όνομά του, Blobterre (Μπλομπτέρ) και δημιουργός του η διάσημη Γαλλίδα designer Ματαλί Κρασσέ (Matali Crasset), που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία αυτή την πρωτότυπη εικαστική της εγκατάσταση, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων (ατομικών, ομαδικών ή σχολικών) του κοινού στο Μέγαρο, εξειδικευμένο εκπαιδευμένο προσωπικό θα ξεναγεί τους νεαρούς περιηγητές στο θαυμαστό κόσμο της Ματαλί Κρασσέ. Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και η επίσκεψη στο εργαστήρι(είτε πρόκειται για μεμονωμένα παιδιά είτε για σχολεία) γίνεται μόνο σε γκρουπ το πολύ των 30 ατόμων.
Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού ξεκινά το 2005 και εγκαινιάζεται με το πρώτο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τους Ματίς-Πικάσο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής και εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασία, το Blobterre, μια ακόμη ευφάνταστη παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού φθάνει στην Αθήνα για να κεντρίσει την φαντασία των παιδιών και να τα ταξιδέψει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.
Η Ματαλί Κρασέ προσκαλεί τα παιδιά σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι αφιερωμένο στο πνεύμα της εξερεύνησης, της δημιουργίας και της φαντασίας.
Στο σύμπαν του Blobterre η αίσθηση του χρόνου είναι δια
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
φορετική. Άλλωστε τα πάντα, εκεί, λειτουργούν διαφορετικά. Αυτό το τόσο ξεχωριστό σύμπαν είναι γεμάτο ασυνήθιστα σχήματα, χρώματα, μυρωδιές και ήχους, που σκοπό έχουν να παρασύρουν τα παιδιά μακριά από την καθημερινότητά τους.
Ο περιβάλλων χώρος είναι υβριδικός, τεχνητός αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος. Ωστόσο, ενώ βασίζεται σε οργανικές φόρμες και σχήματα, παραμένει μακριά από το βιολογικό του εαυτό.
Τα παιδιά καλούνται να περιπλανηθούν μέσα σε αυτόν και, αφού τον εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις, να φανταστούν και να προτείνουν διαφορετικά σενάρια ζωής για τον τόπο αυτό.
Στο τέλος, όμως, οι μικροί επισκέπτες της φανταστικής βιόσφαιρας της Ματαλί Κρασσέ αντιλαμβάνονται ότι, για να μπορέσουν να ζήσουν σ’ αυτό τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο και να συμβιώσουν με τα φυτά και τα άλλα πλάσματά του, πρέπει να τον κατανοήσουν και να τον σεβαστούν.
H Ματαλί Κρασσέ σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο. Τη δεκαετία του 1990, θήτευσε δίπλα στα «ιερά τέρατα» του design Nτενί Σαντακιάρα (Ιταλία) και Φιλίπ Σταρκ (Γαλλία). Πριν από 10 περίπου χρόνια, δημιούργησε τη δική της εταιρεία αντιμετωπίζοντας το design ως ένα είδος έρευνας που προσεγγίζει την καθημερινότητα με διαφορετικό τρόπο, σχεδόν υπερβατικό. Η μεθοδολογία της προέκυψε από την παρατήρηση των πράξεων της καθημερινότητάς μας και την ανατροπή των φυσιολογικών οργανωτικών αρχών της ζωής μας.
Η Ματαλί Κρασσέ εγκαταλείπει την ασφάλεια του κεκτημένου για να μελετήσει γνωστές συνήθειες των ανθρώπων και να ανακαλύψει νέες τελετουργίες. Σκοπός της είναι, μέσα από την αμφισβήτηση των παγιωμένων κωδίκων και στερεοτύπων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να προτείνει την απελευθέρωση του τρόπου ζωής μας από αυτούς. Συνδετικός κρίκος στο έργο της Κρασσέ παραμένει πάντα η αρχή του συμβιωτικού αλληλοσεβασμού.
Σε συνεργασία με το Centre Pompidou