Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ομάδα όπερας The Medium Project παρουσιάζουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια Bon appétit (1989) του Lee Hoiby [Λη Χόιμπυ], η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε πανελλήνια πρώτη, τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Τη μονόπρακτη όπερα του αμερικανού συνθέτη και πιανίστα σκηνοθετεί η Ράια Τσακηρίδη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ανδρέα Τσελίκα. Το κοστούμι σχεδίασε ο Παύλος Θανόπουλος. Το «πεντανόστιμο» λυρικό έργο του Χόιμπυ, που είναι εμπνευσμένο από ένα επεισόδιο της εκπομπής μαγειρικής της αμερικανίδας σεφ Τζούλιας Τσάιλντ (1912 – 2004), συμβόλου της αμερικανικής κουλτούρας, ανεβαίνει στο Μέγαρο με την ευγενική χορηγία των Αλλατίνη, Lurpak και Miele.
Η παρτιτούρα του Χόιμπυ, που μας ανοίγει την όρεξη για… γλυκές δημιουργίες, είναι μια γαστριμαργική περιπέτεια που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, με οδηγούς τον Δημήτρη Μαρίνο στο πιάνο, τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου στον ρόλο της Τζούλιας Τσάιλντ και, σε ρόλο έκπληξη, τον γνωστό σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο.
Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Τσάιλντ «η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά χαρά», αυτή η διασκεδαστική κωμωδία αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς» τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής. Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, ένα σοκολατένιο κέικ (gâteau au chocolat l’éminence brune) παρασκευάζεται επί σκηνής σε πραγματικό χρόνο, και με αληθινά συστατικά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει μάθημα ζαχαροπλαστικής, στο οποίο ο Στέλιος Παρλιάρος θα δείξει στο κοινό πώς παρασκευάζεται το κέικ της παράστασης και θα συζητήσει με τους θεατές. Έτσι, όσοι αγαπούν τους πειραματισμούς στην κουζίνα, μπορούν να πάρουν τη συνταγή και να δοκιμάσουν στο σπίτι τις δυνάμεις τους στη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιώντας υλικά που θα τους διανεμηθούν δωρεάν μετά το τέλος του μαθήματος! Όσο για τους λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να αντισταθούν στους γλυκόπικρους πειρασμούς, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν επιτόπου το γαλλικό παραδοσιακό γλύκισμα του αγαπημένου σεφ, συνοδεύοντάς το με έναν καφέ (ευγενική προσφορά της Nespresso).