Είναι η πόλη μας ευχάριστη και πράσινη; Προσφέρει ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης; Μάλλον όχι. Ίσως όμως θα μπορούσαμε να θέσουμε υποψηφιότητα στον πρώτο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης αν γίνουμε λίγο πιο «πράσινοι», ε;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαγωνισμό για την πιο Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το βραβείο του διαγωνισμού από εδώ και στο εξής, θα απονέμεται κάθε χρόνο στην πόλη που θα πρωτοστατεί στη φιλο-περιβαλλοντική διαβίωση στα αστικά κέντρα.
Η αφορμή για την καθιέρωση ενός τέτοιου διαγωνισμού ήταν κυρίως το γεγονός ότι οι πόλεις ολοένα γίνονται και μεγαλύτερες, δεδομένου ότι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους ζουν πλέον σε αστικά κέντρα.
Αρα, η ανάγκη για υγιεινό, πράσινο αστικό περιβάλλον γίνεται όλο και επιτακτικότερη και μέσω του διαγωνισμού αυτού ίσως υπάρξει μία ώθηση ως προς την εκπλήρωση αυτής της ανάγκης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να παροτρύνει προς την κατεύθυνση αυτή τους πολεοδόμους, τις τοπικές αρχές αλλά και τους κατοίκους των πόλεων.
Το βραβείο θα επιβραβεύει κυρίως μακροπρόθεσμες, καινοτόμους περιβαλλοντικές λύσεις. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση δέκα περιβαλλοντικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και θα βαθμολογούνται οι χώροι πρασίνου, οι καθαρές συγκοινωνίες, η αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων και της ηχορύπανσης, η κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές, ο ατμοσφαιρικός αέρας, τα απόβλητα και τα ύδατα.
Και επειδή η δρομολόγηση του Bραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας της Eυρώπης συμπίπτει φέτος με την Παγκόσμια Hμέρα Bιοποικιλότητας, αποφασίστηκε δύο από τους δείκτες που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιδόσεων των πόλεων να συνδέονται με τη βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα την ύπαρξη δημόσιων χώρων πρασίνου και την αειφόρο χρήση της γης.
Οι ενδιαφερόμενες πόλεις μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για την επιλογή της Πράσινης Πρωτεύουσας της Eυρώπης για τα έτη 2010 και 2011 από τώρα, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης.
Yποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων. H προθεσμία για τα πρώτα βραβεία (του 2010 και του 2011) λήγει την 1η Oκτωβρίου 2008.
Tο 2010, για πρώτη φορά, θα επιλεγεί η ευρωπαϊκή πόλη που θα ανακηρυχθεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Eυρώπης για το έτος αυτό.
Σύμφωνα με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, το βραβείο θα απονεμηθεί σε μια πόλη που ανταποκρίνεται σταθερά σε υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικά πρότυπα, έχει ως μόνιμο μέλημα τη λήψη φιλόδοξων μέτρων, την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, καθώς και να συμβάλει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Tο βραβείο μπορούν να διεκδικήσουν τα 27 κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, οι υποψήφιες χώρες (Tουρκία, ΠΓΔM και Kροατία), καθώς και οι χώρες του Eυρωπαϊκού Oικονομικού Xώρου (Iσλανδία, Nορβηγία και Λιχτενστάιν).
H κριτική επιτροπή απαρτίζεται από αντιπροσώπους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Περιβάλλοντος, του ICLEI (Aρχές Tοπικής Aυτοδιοίκησης για την Aειφορία), της Eυρωπαϊκής Oμοσπονδίας για τις Mεταφορές και το Περιβάλλον (T&E), της Ένωσης των Πρωτευουσών της Eυρωπαϊκής Eνωσης και της Eπιτροπής των Περιφερειών.
H πόλη που θα βραβεύεται κάθε χρόνο, εκτός από το βραβείο, εξυπακούεται ότι θα κερδίζει και παγκόσμια φήμη χάρη στην οποία θα προσελκύει αξιόλογους και οραματιστές κατοίκους, επισκέπτες και νέες επενδύσεις.