Breaking Art: Μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στο χορό και τη μουσική

Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός, συνθέτης και ερευνητής νέων μέσων Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης γράφουν για το πρωτότυπο workshop Breaking Art, τo αποτέλεσμα του οποίου θα δούμε στις 16 & 17 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Βreaking Art προέκυψε ως επιθυμία να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στο σύγχρονο χορό και τη μουσική, δύο τέχνες στενά δεμένες μεταξύ τους. Παρατηρώντας μία έλλειψη στις ευκαιρίες που έχει να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στην εκπαιδευτική με την επαγγελματική του πραγματικότητα ένας άνθρωπος  που θέλει να ασχοληθεί με τις παραστατικές αυτές τέχνες στήθηκε ένα δίκτυο πειραματισμού και συνεργασίας.

Νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και μουσικοί συνθέτες, μοιράστηκαν εργαλεία έρευνας και μεθόδους δημιουργίας μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ομαδικότητας τη μόνη ικανή συνθήκη να αναδείξει νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προσεγγίσεις.

Δημιουργήθηκε ένας χώρος ζύμωσης που ενθάρρυνε  την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών, επιρροών και αντιλήψεων καθώς όλοι οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αρχικά μία ομάδα όπου μοιράστηκαν το υλικό τόσο της διαφορετικής τους καταγωγής όσο και των διαφορετικών τους μέσων.

Το Βreaking Art  ξεκίνησε με ένα εντατικό εργαστήριο μιας εβδομάδας. Ήδη από το πρώτο αυτό διάστημα, τα δείγματα γραφής των νέων καλλιτεχνών, οι ιδέες τους και η διαθεσιμότητά τους να δοκιμάσουν, να συνεργαστούν και να εξελιχθούν, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Είδαμε μουσικούς να χορεύουν και χορευτές να παίζουν μουσική. Ανθρώπους να εμπιστεύονται, να πειραματίζονται και να αναρωτιούνται στην πράξη ποιά είναι τελικά τα όρια των τεχνών. Μια δυναμική ομάδα Τhe Breaking team σχηματίστηκε.

Στη συνέχεια ορίστηκαν τα ζευγάρια των χορογράφων και των συνθετών και άρχισε η περίοδος των προβών όπου οι συμμετέχοντες δοκίμασαν στρατηγικές συνεργασίας, παίδεψαν και εξέλιξαν τα εργαλεία σύνθεσης και ερμηνείας που προτάθηκαν, ζορίστηκαν, ευχαριστήθηκαν και δημιούργησαν.

Στις παραστάσεις βλέπουμε εφτά μικρά έργα που δημιουργήθηκαν από τα εφτά ζευγάρια των χορογράφων και των μουσικών με την υποστήριξη πάντα ολόκληρης της ομάδας του εργαστηρίου. Αναδείχθηκαν έτσι οι δυνατότητες που ανοίγουν οι συνεργατικές πρακτικές για την ισχυροποίηση της αναγνώρισης σε κάθε καλλιτέχνη του προσωπικού του καλλιτεχνικού στίγματος μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, διαλόγου και σεβασμού.

Το Βreaking Art  πραγματοποιείται για πρώτη φόρα σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών χάρη στην ουσιαστική βοήθεια των ανθρώπων που το πλαισίωσαν.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές του workshop:

Σοφία Μαυραγάνη

Σπούδασε Χορογραφία/Dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/Marketingστo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δουλεύοντας ως χορογράφος και εκπαιδεύτρια, γνωστή για τον κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα της δουλειάς της, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέατρα, φεστιβάλ και διοργανώσεις όπως: documneta14, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ΚΘΒΕ, Δημήτρια, MIRfestival, Dance DaysChania, Park your ID Festival, Teatro Belisario, Teatro Lagrade κ.α. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «playforPLACE», το οποίο έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία και το “Breaking Art”. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens. 

Περισσότερα: www.sofiamavragani.com

Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης

Είναι συνθέτης και sound artist. Η δουλειά του περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά έργα, καθώς και μουσική για θέατρο και χορό. Σπούδασε Κοντραμπάσο και Ηλεκτροακουστική σύνθεση στην Ολλανδία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο στα παιδαγωγικά, στις Καλές Τέχνες και στον τομέα της τέχνης και τεχνολογίας

Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται ως λέκτορας τεχνολογίας ήχου σε πανεπιστήμια του Η.Β. (Falmouth, Brighton, Sussex). Επίσης, από το 2014 μέχρι σήμερα εργάζεται και ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για το Μουσικό Θέατρο και την Όπερα (CROMT) του Πανεπιστημίου του Sussex, (τμήμα Μέσων, Κινηματογράφου και Μουσικής).

Το 2012, για την προσφορά του στην έρευνα στον τομέα της τέχνης και τεχνολογίας ανακηρύχθηκε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

Περισσότερα: www.thanospl.net


Φωτογραφία: Σοφία Μαυραγάνη και Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης © Margarita Nikitaki


Διαβάστε επίσης:

Η Performance του εργαστηρίου «Breaking Art» στο Μέγαρο Μουσικής | 16 & 17 Μαρτίου 2018 | Εισιτήρια: webtics.megaron.gr

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ