Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός, συνθέτης και ερευνητής νέων μέσων Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης εισηγούνται ένα εντατικό workshop από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2018, το οποίο εστιάζει στη νέα χορογραφική και μουσική δημιουργία. Έξι χορογράφοι συμπράττουν με έξι συνθέτες για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό.
Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και ακολουθούν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής και μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες, όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης.
Στόχος του workshop είναι η καλλιτεχνική στήριξη των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, η ισχυροποίηση των αισθητικών επιλογών τους και η δικτύωση της νέας γενιάς δημιουργών.
Το workshop ξεκινάει τον Ιανουάριο 2018 με ένα εντατικό πρόγραμμα 1 εβδομάδας και ακολουθούν πρόβες με feedback και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εισηγητές, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με την παρουσίαση των νέων έργων στο κοινό στις 13 & 14 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το πρόγραμμα αποτελεί ιδέα της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη και υλοποιείται για πρώτη φορά σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2017 – 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη σελίδα του Μεγάρου www.megaron.gr αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής η οποία λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2017.
Λίγα λόγια για τους εισηγητές:
Σοφία Μαυραγάνη
Η Σοφία Μαυραγάνη σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα χορογραφία/dance making στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ (ΒΑ in Dance Making). Δουλεύοντας ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, γνωστή για τον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα του έργου της, έχει παρουσιάσει έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ανεξάρτητα θέατρα και σε φεστιβάλ (documenta14, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, «Δημήτρια», MIRfestival, ΚΘΒΕ, PARK YOUR ID στο Mάαστριχτ, Διεθνές Φεστιβάλ Ημέρες Χορού στα Χανιά, Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, Θέατρο Μπελισάριο στο Μπουένος Άιρες, Θέατρο Lagrada στη Mαδρίτη κ.ά.).
Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «Out of order» και το «playforPLACE», τo οποίo έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία. Παραλληλα διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία σε σχολές και κέντρα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.
Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης
Ο Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης είναι συνθέτης, εκτελεστής μουσικών έργων και sound artist. Η δουλειά του περιλαμβάνει αλγοριθμικές και διαδραστικές μουσικές συνθέσεις και διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Έχει γράψει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και χορού.
Σπούδασε κοντραμπάσο και ηλεκτροακουστική σύνθεση στη μουσική ακαδημία του Ρότερνταμ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία του ήχου, στο Ινστιτούτο Σονολογίας της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης και στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών στα παιδαγωγικά και στις Καλές Τέχνες στον τομέα της τέχνης και τεχνολογίας. Οι δύο διατριβές του έχουν βραβεύτεί με άριστα και τιμητική διάκριση.
Από το 2011 έως το 2014 εργάστηκε ως λέκτορας τεχνολογίας ήχου και υπεύθυνος των εργαστηριών ήχου και ηχοληψίας του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Φάλμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο).
Από το 2014 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για το Μουσικό Θέατρο και την Όπερα (CROMT) του Πανεπιστιμίου του Σάσεξ και ως λέκτορας στο Τμήμα Μέσων, Κινηματογράφου και Μουσικής του ιδίου πανεπιστημιου.
Είναι ενεργός ερευνητής σε θέματα, παιδαγωγικής, τεχνολογίας ήχου, πολυμέσων και τεχνολογικής διαδραστικότητας με πληθώρα διαλέξεων σε διεθνή συνεδρία και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Από το 2017 εργάζεται ως λέκτορας στο Τμήμα Ψηφιακής Μουσικής και Ηχητικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μπράιτον.
Το 2012 ανακηρύχθηκε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανωτάτης Εκπαίδευσης για τη συνεισφορά του στο τομέα της έρευνας. Είναι μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών συνεδριών (Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή EDULEARN2013, Ισπανία, Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή FASCINATE2013, Ε.Β.)