Το έντομο που θεωρείται η επιτομή της επιβίωσης, φτάνει να εκφράσει ακόμα περισσότερους συμβολισμούς στην μετά-Covid εποχή. Τι είδους «επιβίωση» έχουμε κατακτήσει μετά την πανδημία και πόσο κοντά είμαστε στη «μεταμόρφωση»;
Στην ατομική του έκθεση ο Capten, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις με έργα μεγάλης κλίμακας, με πιο πρόσφατες τη «Μπανανία» (Platforms Project – Αθήνα, 2018) , «Εκλογές στη Μπανανία» (Platforms Project – Αθήνα, 2019), «Το Πριγκιπάτο της μιας Ημέρας» (Τόποι δημιουργίας – Μέτσοβο, 2019), παρουσιάζει μια μεγάλη εγκατάσταση. Αυτή τη φορά, στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, που διαχειρίζεται ο Γαβρίλος Μιχάλης στα Καλύβια Αττικής, μας προσκαλεί να διαπιστώσουμε πώς το μισητό για πολλούς έντομο μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης σε απρόσμενες συναντήσεις με την προσωπική του μυθολογία.
Λέει η εικαστικός και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Παπαδημητρίου για τον Capten: «Μας ενθουσιάζει η παιγνιώδης διάθεση του καλλιτέχνη αλλά και μας προβληματίζει αν αναλογιστούμε τη σχέση μας με τη φύση και την τεράστια κλιματική αλλαγή. Στα έργα του οι κατσαρίδες παίρνουν ιερατικές διαστάσεις είτε είναι επιθετικές σαν στρατός σε εξόρμηση είτε είναι τεράστιες και εμφατικές. Παράλληλα, παρουσιάζει μια σειρά από επίχρυσες κατσαρίδες, κόσμημα φτιαγμένο με πολύ μαεστρία, σήμα κατατεθέν του έργου του!».
Ο συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων, Θεόφιλος Τραμπούλης, αναφερόμενος στη δουλειά του Capten επισημαίνει: «Οι εκατοντάδες κατσαρίδες που κατασκευάζει ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) σε κάθε μέγεθος και χρώμα θυμίζουν τον πήλινο στρατό́ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιν Χουάνγκ. Όπως κι εκεί, το κάθε άτομο έχει τη σχεδιαστική́ του αυτονομία, τη γλυπτική́ του αυτάρκεια, μόνον όμως όταν εντάσσεται στην κοόρτη του αναδεικνύεται η χειροτεχνική́ εμμονή́, η μεταφυσική́ υπερβολή́ της οποίας αποτελεί μέρος».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για τον Capten
Ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1968. Σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010). Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού ΝΑΥΤΙΛΟΣ .
Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και έχει αποσπάσει έπαινο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για εικαστικό του έργο που βρίσκεται στη συλλογή του. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές παρουσιάσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει επιμεληθεί 2 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του Capten βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.