Σώμα και φωνή, ήχος και φως, βίντεο και ψηφιακό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και αληθινές ιστορίες γίνονται σημεία – σταθμοί σ’ ένα χάρτη. Ένα χάρτη που ο θεατής ακολουθεί, για να περάσει από τη ζωή στη Μικρά Ασία, έπειτα, στα μεγαλειώδη ταφικά μνημεία, μέσα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, ως ευθεία αντιπαραβολή της μικρασιατικής καταστροφής και της μεγαλοπρέπειας των χαμένων πολιτισμών, και κατόπιν, ξανά έξω από τη Μεγάλη Τούμπα και στο “μετά”: Μετά την καταστροφή, μετά τη μετακίνηση, μετά την εγκατάσταση. Στη νέα, πια, ζωή. Το “CATCH (19)22” είναι μια περιήγηση στη ζωή που προηγείται και έπεται της καταστροφής. Ένα ταξίδι, όπου η διαχρονικότητα των συνεπειών του πολέμου και του επεκτατισμού στη ζωή των ανθρώπων, σε αντίθεση με την πολυτέλεια των ταφικών μνημείων αντιπαραθέτει άμεσα την πολιτική με την πολιτιστική ζωή, τη «Μεγάλη Ιδέα» με τη ρίζα και τον ξεριζωμό.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Catch-22 σημαίνει “φαύλος κύκλος”, αφού το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Χέλερ έμελλε να καθιερωθεί ως έκφραση για να δηλώσει το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, το παράλογο του πολέμου, όπου επιτυχία και καταστροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Γιατί τι άλλο είναι ο πόλεμος, παρά ένας ακόμη Σίσυφος που σπρώχνει το βράχο του στην κορυφή και πάλι πίσω; Το Catch (19)22 εξερευνά τη μικρασιατική καταστροφή, μέσα από το παράλογο του πολέμου και δε διστάζει να τη φέρει αντιμέτωπη με τη μακεδονική ακμή και παρακμή. Εκεί, πάνω από τους τάφους των μεγάλων βασιλιάδων. Όπου μεγαλείο και θάνατος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία – Συντονισμός Καλλιτεχνικών εργαστηρίων: Αθηνά Χατζηαθανασίου
Κείμενα – Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Γουργουλιάννη
Κίνηση: Αφροδίτη Γεωργιάδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ευγενία Βησσαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Κατασκευές σκηνικών: Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου
Επιμέλεια βίντεο: Νάλια Ζήκου
Γραφιστική επιμέλεια: Εύα Λαμπάρα
Performers: Ευγενία Βησσαρίου, Γιάννης Ζέρβας, Άντα Κουγιά, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου
Συμμετέχουν στις δράσεις: Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βέροιας (Φιλίππειο), Μέλη ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής
Ακούγονται οι φωνές των: Γιώργου Γιαννακάκου, Μάνιας Παπαδημητρίου

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Κοτζαερίδη για την παραχώρηση της προσωπικής του συλλογής – ψηφιακό υλικό, αντικείμενα υλικού πολιτισμού και μαρτυρίες.

Διάρκεια δράσης: 60 λεπτά (περιλαμβάνει περιήγηση στους σταθμούς της δράσης και επίσκεψη στο μουσείο).

Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022: Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους!