Η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, Underground Youth Orchestra (UYO ), που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς μουσικής παρουσίας, ξεκινά μια καινούργια μουσική διαδρομή, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο συναυλιών με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Η αρχή θα γίνει, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος, στις 20:30, με προσκεκλημένη, τη Βρετανίδα μαέστρο Catherine Larsen Maguire.
Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει όλος ο πλανήτης, η ορχήστρα που αποτελείται από 55 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών, τολμά δυναμικά, με οδηγό τη ζωντάνια και ενέργεια των νέων μουσικών και αναζητά διαφορετικές μουσικές εμπειρίες. Σεβόμενοι όλους τους υγειονομικούς κανονισμούς σας προσκαλούμε σε μια γιορτή αισιοδοξίας και ζωντάνιας! Σε μια συναυλία αντίδοτο στους φόβους και τις δυσκολίες.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα από τα έργα μεγάλων δημιουργών, ερμηνευμένα από νέους μουσικούς με την καθοδήγηση της έμπειρης μαέστρου Catherine Larsen Maguire, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της με νεανικές ορχήστρες.
Η Underground Youth Orchestra, στη συναυλία της 27ης Οκτωβρίου, ερμηνεύει τα έργα: W. Amandeus Mozart, Εισαγωγή από την όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο», Και G.Verdi/D. Lovreglio, Φαντασία πάνω σε θέματα από την Τραβιάτα, για κλαρινέτο και ορχήστρα εγχόρδων (με σολίστ τον Μάριο Ρούσκα), L.van Beethoven, Συμφωνία Νο 7.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η δραστήρια Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα
Η UYO ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο του σπιτιού του μαέστρου (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 55 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών και από το 2019 στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η υπεύθυνη για την εκπαίδευση ομάδα καθηγητών αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς: Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, Όσβαλντ Αμιράλη, Μιχάλη Ραμό, Κώστα Σίσκο και Μαρίνο Τρανουδάκη. Καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της UYO είναι ο Κώστας Ηλιάδης. Η δραστήρια Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.
Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach. Η UYO έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της.
Catherine Larsen-Maguire
Το 2012, μετά από δέκα χρόνια μόνιμης συμμετοχής της ως πρώτο φαγκότο στην Komische Όπερα του Βερολίνου, η Catherine Larsen-Maguire επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας, έχοντας αποκτήσει μια εκτενή γνώση του κλασικού ρεπερτορίου και αξιοποιώντας δημιουργικά ένα ευαίσθητο μουσικό αυτί και μια σε βάθος συνειδητοποίηση της ψυχολογίας της ορχήστρας.
Από τότε έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, τις φιλαρμονικές της Βρέμης, του Μαγδεμβούργου, του Άουγκσμπουργκ και της Νυρεμβέργης, την ορχήστρα του Komische Oper Berlin, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπόχουμ, το DeutschesKammerorchester του Βερολίνου, την Scottish Chamber Orchestra, την Orquesta Ciudad de Granada, την Belgrade Philharmonic και τη Slovenian Radio Orchestra, όπως και τις ορχήστρες στο Sunflower and Buzzards Bay Festivals στις ΗΠΑ, καθώς και την Orquesta Filarmónica de la UNAM, και την Orquesta Sinfónica de Xalathe Orquesta Filarmónica de Boca del Río, στο Μεξικό.
Παράλληλα με το κανονικό ορχηστρικό ρεπερτόριο, η Catherine Larsen-Maguire ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύγχρονη μουσική και έχει διευθύνει τις πρώτες παρουσιάσεις πολλών νέων έργων, όπως το Gefährliche Operette του Gordon Kampe, για τη Ruhrtriennale και τη βορειοαμερικανική πρεμιέρα του κοντσέρτου για όμποε του MacMillan, με τον Nigel Shore. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν τα Klangforum Wien, Ensemble Musikfabrik, Ensemble Resonanz, Ensemble ascolta και Ensemble United Berlin. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με νεότερους μουσικούς, η Larsen- Maguire εκπαιδεύει σύνολα νέων σε όλο τον κόσμο.
Ήταν μέλος της σχολής στο διαγωνισμό Besançon, το 2017 και το 2019 και για πέντε χρόνια διετέλεσε φιλοξενούμενη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Γεννημένη στο Μάντσεστερ και με έδρα τώρα το Βερολίνο, η Catherine Larsen- Maguire σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και φαγκότο στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Είχε δάσκαλο τον Klaus Thunemann, στο Ανόβερο και φοίτησε στην Ακαδημία Karajan, στο Βερολίνο. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Spring Bassoon 1996 της Πράγας. Εκτός από τη θέση της στο Komische Opershe έπαιξε επίσης ως φιλοξενούμενη διευθύντρια στις ορχήστρες Philharmonia, London Philharmonic, Royal Philharmoic και BBC Symphony Orchestra.