Cellular: Έκθεση της Αντωνίας Παπατζανάκη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει έκθεση με τίτλο Cellular της διακεκριμένης γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Βιολογίας και με τη συνεργασία του Θοδωρή Κουτσογιάννη, Δρ. Ιστορίας της τέχνης.

Στην σειρά έργων Cellular η Αντωνία Παπατζανάκη διερευνά την έννοια της οργανικής μονάδας, το βασικό κύτταρο της ζωής. Η Παπατζανάκη εμπνέεται από βιολογικές κυτταρικές δομές, το εγγενές φως τους και την καθολικότητά τους. Η σειρά κινείται μεταξύ γλυπτικής, χαρακτικής και ζωγραφικής. Κάθε έργο αποτελείται από επάλληλα επίπεδα χαραγμένου πλεξιγκλάς που φωτίζονται από το εσωτερικό του, ενώ τα οργανικά σχήματα χρωματίζονται και τονίζονται από τη διάθλαση του φωτός πάνω στις χαράξεις. Είτε ως φωτεινά έργα – από πλεξιγκλάς, ανοξείδωτο ατσάλι και φως – είτε ως εκτυπώσεις σε χαρτί, τα έργα καταδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον της δημιουργού για τον κόσμο και τα πρωτογενή στοιχεία του και υποδηλώνουν τον πρωταρχικό ρόλο του φωτός στην ύπαρξη της ζωής.

Η προσέγγιση των εκθεσιακών προτάσεων του Μουσείου των Ηρακλειδών τείνουν να ικανοποιούν το μότο του λογοτύπου του και τις αισθητικές και μαθησιακές ανάγκες του κοινού. Έτσι, η τέχνη γίνεται αφορμή και όχημα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων που απευθύνονται στο φιλότεχνο ή/και στο φιλομαθές κοινό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, στόχος της έκθεσης Cellular είναι να προσφέρει στο ευρύ κοινό μια ιδιαίτερη εικαστική εμπειρία καθώς και επιστημονική γνώση για τη βασική μονάδα της ζωής, το κύτταρο, και το ρόλο του φωτός στη διατήρησή της. Για το λόγο αυτό η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικές διαλέξεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων.

Αντωνία Παπατζανάκη

Η Αντωνία Παπατζανάκη γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης και είναι μια διακεκριμένη Ελληνίδα εικαστικός, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στην Hochschule für Angewandte Kunst στη Βιέννη και στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε το Master of Fine Arts. Είναι αποδέκτης πολλών σημαντικών διακρίσεων και έχει κερδίσει πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους. Υπαίθρια δημόσια έργα της είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε όλη την Ελλάδα. Η Παπατζανάκη έχει εκθέσει ευρέως δουλειά της σε πάνω από 60 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έργα της βρίσκονται σε πολυάριθμες ιδιωτικές συλλογές καθώς και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη συλλογή της οικογένειας Κοπελούζου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανιών.

Διαλέξεις

Δευτέρα 6 Μαΐου, 18:30 – 20:00 : Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30 – 20:00 : Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας & Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία

Δευτέρα 3 Ιουνίου, 18:30 –20:00 : Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις»

Εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων
Cellular – Βιολογία & τέχνη
Υπεύθυνη σχεδιασμού: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Βιολογίας. Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεννόηση με το Μουσείο Ηρακλειδών

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ