Τι είναι η ιστορία; Ποια η σχέση της με τη λογοτεχνία; Πώς επηρεάζει τη δουλειά και τη γραφή του ιστορικού η ίδια του η ζωή, οι προτιμήσεις του, τα ενδιαφέροντά του, οι αναμνήσεις του;
Η Claire Zalc προβαίνει σε μια διπλή εξιστόρηση: παρουσιάζει το επιστημονικό της έργο και συνάμα ξεδιπλώνει μιαν αφήγηση τόσο μύχια όσο και λόγια, αποκαλύπτοντας το εργαστήρι της ως ιστορικού, ως συγγραφέα, αλλά και την ίδια την προσωπική της ιστορία. Ανάμεσα στην ιστορία και το απομνημόνευμα επινοεί ένα καινοφανές είδος που καθιστά τον ερευνητή αντικείμενο της ίδιας του της μελέτης.
Υπό τον αστερισμό του έργου του Ζωρζ Περέκ, και ιδιαίτερα του βιβλίου του W ou le souvenir d’enfance (στο οποίο παραπέμπει ακόμα και ο τίτλος που επέλεξε η Zalc για το δικό της βιβλίο), η συγγραφέας, αναμειγνύοντας το παιγνιώδες και το σοβαρό, τα μεγάλα γεγονότα με τα μικρά στιγμιότυπα, ανακαλεί περιπέτειες, αναγνώσεις, ατομικές και συλλογικές διαδρομές, οικογενειακές μνήμες, ιδεολογικούς αγώνες και επιστημονικές διαμάχες, συγκροτώντας ένα κείμενο ταυτοχρόνως λογοτεχνικό, αυτοβιογραφικό, επιστημονικό. Οιονεί μυθιστορηματικό, θα μπορούσαμε να πούμε.
Claire Zalc – Πληροφορίες για τη συγγραφέα
Η Claire Zalc γεννήθηκε το 1971. Απόφοιτος της École normale supérieure, agrégée και διδάκτωρ της ιστορίας, είναι διευθύντρια σπουδών (καθηγήτρια) στην École des Hautes Études en Sciences Sociales. Έχει διατελέσει διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (ΙΗΜΕ).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στα έργα της περιλαμβάνονται και τα:
- Melting Shops: Une histoire des commerçants étrangers en France
- Face à la persécution: 991 Juifs dans la guerre (με τον Nicolas Mariot)
- Dénaturalisés: les retraits de nationalité sous Vichy