Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση με θέμα «Claude Debussy: ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης»…
… στο πλαίσιο των 150 ετών από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη, στις 8 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου 2012.
Κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2012, όσοι βρεθούν στη Βιβλιοθήκη θα έχουν την ευκαιρία να δουν την φωτογραφική έκθεση που επιμελήθηκε το Centre Documentation Claude Debussy, και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού.
Με την ευκαιρία των 150 χρόνων από τη γέννηση του Claude Debussy η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» σε συνεργασία με το Centre de Documentation Claude Debussy του Παρισιού, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού διοργανώνει μια έκθεση για το γάλλο συνθέτη,
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα εκθέματα προέρχονται από το Centre de Documentation Claude Debussy του Παρισιού και είναι 70 ως επί το πλείστον ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν πορτραίτα και καθημερινές στιγμές του συνθέτη, χειρόγραφα με κύρια έργα του, εξώφυλλα πρώτων εκδόσεων, φίλους και συγγενικά πρόσωπα και σκηνικά από παραστάσεις έργων του.
Η φωτογραφική έκθεση έχει εμπλουτιστεί με πρότυπα εκθέματα από το σπάνιο υλικό της συλλογής της Βιβλιοθήκης όπως παρτιτούρες, βιβλία και αφίσες. Μια μεγάλη οθόνη συνδεδεμένη με το διαδίκτυο προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει επιλεγμένα βίντεο με μεγάλους ερμηνευτές της μουσικής του Debussy όπως οι Arturo Benedetti Michelangeli, Walter Gieseking, Claudio Abbado, κ.ά. Τέλος, στους υπολογιστές του φουαγιέ της Βιβλιοθήκης ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει DVD της όπερας Pelléas and Mélisande (διεύθυνση John Elliot Gardiner και σκηνοθεσία Pierre Strosser, Lyon Opera, διάρκεια 147‘)
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» διαθέτει στη συλλογή της και προσφέρει στο κοινό πλούσιο υλικό για τα έργα και την ζωή του συνθέτη όπως βιογραφίες, επιστολές, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό.
Λίγα λόγια για τον συνθέτη:
Ο Claude Debussy γεννήθηκε το 1862 στο Saint-Germain-en-Laye, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα δυτικά από το Παρίσι. Μόλις δέκα ετών εγγράφεται στο Conservatoire του Παρισιού όπου παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, αρμονίας, και σύνθεσης. Το 1884 κερδίζει το Prix de Rome με το έργο L’Enfant prodigue και με υποτροφία μένει για τρία χρόνια στην γαλλική ακαδημία Villa Medici της Ρώμης. Επιστρέφοντας στην Γαλλία, παρακολουθεί στην Παγκόσμια Έκθεση του 1889 την ορχήστρα γκάμελαν και το θέατρο του Αννάμ και ξεκινάει μια περίοδο μελέτης της μουσικής της Άπω Ανατολής. Ταξιδεύει παράλληλα στην Γερμανία, στο Bayreuth, για παραστάσεις έργων του Wagner.
Στο Παρίσι συχνάζει σε κύκλους φίλων του ιμπρεσιονιστών ζωγράφων και συμβολιστών ποιητών (S. Mallarmé, C. Baudelaire, Leconte de Lisle, Pierre Louÿs), συνοδεύει τραγουδίστριες στο πιάνο και γράφει μουσική. Οι πρώτες του συνθέσεις είναι έργα για φωνή και πιάνο και πιάνο σόλο. Χρησιμοποιώντας πρωτότυπες για την εποχή του τεχνικές, παράλληλες συγχορδίες, πεντατονικές και τονικές κλίμακες, διαφωνίες και στατικούς ρυθμούς, ο Debussy δημιουργεί στα έργα του μια μετέωρη ιμπρεσιονιστική ατμόσφαιρα, όπως διακρίνεται και στο Prélude à l’après-midi d’un faune (1892-94), στο λυρικό δράμα Pélleas et Mélisande (1892-1902) και αλλού.
Ζώντας μια έντονη μποέμικη ζωή, ταραγμένη από πολλούς έρωτες, ο συνθέτης στην ηλικία των 43 ετών γίνεται πατέρας της μικρής και πολυαγαπημένης του Chouchou. Σε αυτή την περίοδο συνθέτει μουσική σχετική με την παιδική ηλικία όπως Children’s corner (1906-1908) για πιάνο, το μπαλέτο για παιδιά la Boîte à Joujoux (1913) και το χορωδιακό έργο Noël des enfants qui n’ont plus de maison (1915). Στις 25 Μαρτίου 1918 κατά την διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, στο βομβαρδισμένο Παρίσι ο Debussy πεθαίνει.