Cycladic Arts: Ένα κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Πάρο

Το Cycladic Arts – Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων στοχεύει στην ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μία πρόσφατα ανακαινισμένη παραδοσιακή κυκλαδίτικη κατοικιά στην Αλυκή, ένα γραφικό χωριό στα νοτιοδυτικά της Πάρου.

Αποστολή του Cycladic Arts είναι η υποστήριξη του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό γεωγραφικό και εθνικό υπόβαθρο, διαφορετικές ηλικίες και μορφές τέχνης και πολιτισμού. Το Cycladic Arts επίσης υποστηρίζει και ενθαρρύνει διεθνείς συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι να υπάρχει συνεχής δραστηριότητα στο νησί της Πάρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θεωρούμε σημαντικό να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με την ντόπια κοινωνία καθώς και ζυμώσεις με τους διεθνείς ή/και τους Έλληνες καλλιτέχνες ή άλλους ανθρώπους του πνεύματος, όπως θεωρητικούς της τέχνης και επιμελητές, συγγραφείς και ποιητές, μεταφραστές ή επιστήμονες που ίσως θα ήθελαν να επικοινωνήσουν το αντικείμενο τους με τους κατοίκους του νησιού.

Βασικό μέλημά μας είναι να μένουν ανοιχτά τα στούντιο εργασίας και να μπορεί ο καθένας, ιδιαίτερα οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να βλέπουν την διαδικασία παραγωγής των έργων, να εξοικειωθούν περισσότερο με την έννοια της σύγχρονης τέχνης, να ανταλλάσσονται απόψεις, αμφιβολίες, ανασφάλειες, να τίθενται ερωτήματα και γενικά να γίνεται μοίρασμα και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών και των επισκεπτών. Επίσης, αν θέλει ο εκάστοτε καλλιτέχνης ή οποιοσδήποτε δημιουργός ή επιστήμονας, να πραγματοποιεί παρουσίαση της δουλειάς του σε μορφή διάλεξης αλλά και workshops ανάλογα με το αντικείμενο του.

Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον, να φέρουμε σε επαφή τους εκάστοτε δημιουργούς με ανθρώπους που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως πχ στα λιοτρίβια, στον τρύγο, στα ρακιδιά (ρακιτζά), να γίνεται συναναστροφή με τους ψαράδες, ή με γυναίκες που πλέκουν ή υφαίνουν ώστε να μπορέσουν να διδαχθούν κάποιες από αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές.

Το Cycladic Arts – Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων αποτελείται από έναν εκθεσιακό χώρο (την παλιά κατοικιά των παππούδων της συντονίστριας και καλλιτέχνιδας Δήμητρας Σκανδάλη, ή οποία είναι μία από τα 31 εγγόνια της οικογένειας), το εργαστήριο της, έναν χώρο εργασίας και διαμονής για έναν επισκέπτη (live-work studio), δυο στούντιο διαμονής για δύο επισκέπτες και ένα στούντιο εργασίας γι’ αυτούς (shared studio), μία κοινόχρηστη κουζίνα και έναν κοινόχρηστο χώρο πλυντηρίου. Επίσης, υπαίθριοι χώροι, βεράντες και κήποι που μπορούν να απολαύσουν είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Κυκλάδων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 με την έκθεση [is]land of dreams σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου και με τους πρώτους προσκεκλημένους εικαστικούς και επιμελητές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Η διεθνής προέλευση τους δηλώνει την επιθυμία μας για δικτύωση με διαφορετικές κουλτούρες καθώς και για διατήρηση των σχέσεων που έχει αναπτύξει με την δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό η συντονίστρια του προγράμματος τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια. Στο διάστημα του ενάμιση μόνο μήνα, έχουν ήδη προσκληθεί τέσσερις εικαστικοί, μια επιμελήτρια και μια θεατρική συγγραφέας για διαστήματα διαμονής/εργασίας από 5 ως 10 ημέρες. Οι προσκεκλημένοι ταξίδεψαν από το Βέλγιο, την Ιταλία, το Τελ Αβίβ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αμερική. Η πολύ-πολιτισμικότητα και η ζύμωση των επισκεπτών με την ντόπια κοινωνία είναι βασικά ζητούμενα του προγράμματος ώστε να προσελκύσει κόσμο που να επιθυμεί να βιώσει το νησί με καινούργιους δημιουργικούς τρόπους. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης ανοίγματος των οριζόντων καθώς και μιας αίσθησης ότι ανήκουμε σε ένα ευρύτερο και αλληλεξαρτώμενο σύνολο και όχι σε ένα απομονωμένο χωριό/νησί –ιδιαίτερα τους μήνες εκτός καλοκαιρινής σαιζόν-, όπως επίσης και η καλλιέργεια ενός αισθήματος ότι μοιραζόμαστε ίδιες αγωνίες, ίδιους φόβους και ανησυχίες με άλλες κοινωνίες του πλανήτη, είναι κάτι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε.

Αν και στο ξεκίνημα, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον συνεργασίας από διάφορους φορείς του εξωτερικού. Το Torrance Art Museum από το Torrance του Λος ‘Αντζελες, το Artefact Athens με βάση την Αθήνα και η AAC Platform με βάση την Ρώμη είναι οι πρώτοι που μας στηρίζουν. Το ΤΑΜ και η AAC Platform, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να βρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να στέλνουν με καλυμμένα τα έξοδα του ταξιδιού και του προγράμματος, έναν καλλιτέχνη από την νότια Καλιφόρνια κάθε χρόνο στο πρόγραμμά μας το πρώτο (ΤΑΜ) καθώς και έναν καλλιτέχνη από την Ιταλία το δεύτερο (AAC Platform). Το Artefact Athens με τον Δρ Κώστα Πράπογλου μας στήριξε από την αρχή με την επιμέλεια της πρώτης μας έκθεσης όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Επίσης, ο Δρ Πράπογλου είναι ένας από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής τoυ Cycladic Arts. Άλλα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή είναι: η Katie Hood Morgan, επιμελήτρια και cultural producer με βάση το New York’s Hudson Valley, η Holly Blake, Senior Residency manager των Headlands Center for the Arts, Σασολίτο, Καλιφόρνια, η Heidi Quante, εικαστικός με βάση το Bay Area & Arts Fundraiser, η Camilla Boemio, με βάση τη Ρώμη, και μέλος του AICA International Art Critics και ιδρυτικό μέλος της AAC Platform, συγγραφέας, σύμβουλος & επιμελήτρια. Επίσης, υπάρχει μια τριμελής επιτροπή επιμελητών με βάση το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες η οποία θα αξιολογεί τους υποψήφιους και είναι οι ακόλουθοι: η Donna Enad Napper (επιμελήτρια και art consultant με βάση το Bay Area), η Katya Min, επιμελήτρια και co-director του See(d) Artist Series, και η Alison Woods (ζωγράφος και επιμελήτρια με βάση το Los Angeles).

Το κάλεσμα για καταθέσεις προτάσεων (στα ελληνικά ή αγγλικά) είναι τώρα ανοιχτό. Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται όλον τον χρόνο. Οι αιτούντες θα ενημερώνονται για την επιλογή τους ή μη στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι επιτυχόντες θα μπορούν να μένουν και να δουλεύουν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φιλοξενίας στην Αλυκή της Πάρου από τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη του 2022 και από τον Μάρτη ως τον Δεκέμβρη του 2023.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ