DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας

Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260. Τα μέλη της ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν –εν μέσω προβών- για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…

Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260.

Μπροστά σε μια οθόνη και χρησιμοποιώντας ως όπλα τους laptop, μουσικά όργανα, κείμενα, παραμορφωτές ήχου, εικόνες και τη μουσική, τέσσερις performer διαλύουν και συνθέτουν τις μνήμες και τις προσδοκίες, την μαγεία και τον φόβο της τεχνολογίας, το ψηφιακό και το πραγματικό, φτιάχνοντας το δικό τους μανιφέστο για την πραγματικότητα που βιώνουμε και για το σκοτεινό μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν για την καλλιτεχνική τους “συνάντηση”, την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culture Now: Ας ξεκινήσουμε με τον συμβολισμό πίσω από το όνομα Detach (που σημαίνει απόσπαση). Γιατί το επιλέξατε;

 

DETACH: Πάντα μας ενδιέφερε να «αποσπάμε» από μια αφήγηση τα κομμάτια που εμείς θέλουμε και να τα οικειοποιούμαστε για να πούμε μια δική μας ιστορία. Βλέπουμε την «απόσπαση» αυτή (detach) σε διάφορα πράγματα γύρω μας, στο ρεμίξ, στα κείμενα του Μπάροουζ, αλλά και γενικότερα, στον κόσμο που ζούμε, που είναι επίσης αποσπασματικός. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι μια σύνθεση, ένα ρεμίξ, στοιχείων από διαφορετικά εικαστικά πεδία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε θέατρο, ούτε ότι κάνουμε μουσική ή σινεμά.

Culture Now: Πώς δημιουργήθηκαν λοιπόν οι Detach και ποιο θα λέγατε ότι είναι το κοινό όραμα που σας ένωσε ως ομάδα;

 

DETACH: Συγκροτηθήκαμε ως ομάδα γιατί ταιριάζουμε καλλιτεχνικά. Μας αρέσουν τα ίδια βιβλία, έχουμε την ίδια προσέγγιση στη μουσική και τη λογοτεχνία… Σε κάποιες από τις συζητήσεις μας έπεσε μια ιδέα στο τραπέζι και τότε είπαμε «Γιατί δεν την κάνουμε όλοι μαζί;». Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα καινούργιο σχήμα, για να συνθέσουμε λόγο, εικόνα και ήχο, συνδυάζοντας αυτά τα τρία πράγματα με τα οποία ο καθένας μας είχε μεμονωμένα στο παρελθόν ασχοληθεί.

 

 

Culture NowΣτις 27 & 28 Ιουλίου πρόκειται να παρουσιάσετε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το The Dark Manifesto. Πείτε μας λίγα λόγια για τη γέννηση αυτής της ιδέας…

 

DETACH: Ξεκινήσαμε συλλέγοντας πολιτικά και καλλιτεχνικά μανιφέστα, τα επεξεργαστήκαμε και καταλήξαμε στη δημιουργία ενός νέου μανιφέστου, του δικού μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε στην παράσταση. Ζούμε σε μια εποχή ακμής του μανιφεστικού λόγου. Σχεδόν κάθε νέο  προϊόν που λανσάρεται τον χρησιμοποιεί, υπάρχουν τεχνολογικά, ακόμη και εταιρικά μανιφέστα. Όσον αφορά το  “Dark”, δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται επεξήγηση. Πιστεύουμε ότι είναι σκοτεινός ο καιρός που ζούμε. Παρ’ όλα αυτά, το μανιφέστο μας δεν είναι μηδενιστικό.

Culture Now: Ποια είναι η θεματολογία που πραγματεύεται η παράσταση;

 

DETACH: Προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ψηφιακό μέσα στο πραγματικό, να εξετάσουμε τη σχέση τους, τον τρόπο που ανταμώνουν και ενώνονται αυτοί οι δύο κόσμοι, που αρχικά ήταν τελείως διαχωρισμένοι. Θέλουμε να μιλήσουμε για το internet σήμερα, μια και έχουν περάσει 20 χρόνια από την απαρχή του και έχει πλέον αρχίσει να δείχνει τα όριά του. Υπάρχει σαν ιδέα όπως ξεκίνησε κάποτε στα 80s ή όχι; Πώς δρα ο κόσμος μέσα σ’ αυτό και με ποιους τρόπους οι νέοι ψάχνουν ρωγμές για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο;

Culture Now: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι βασικές αρχές του Σκοτεινού Μανιφέστου;

 

DETACH: Αυτές διαμορφώνονται ακόμα!  Πέρα από την κριτική του παρόντος, το «Σκοτεινό Μανιφέστο» -όπως κάθε μανιφέστο- προτείνει κάποια πράγματα. Εμείς διακρίνουμε νέες δυνατότητες στον ψηφιακό κόσμο, παρότι δεν έχουν ακόμη πραγματωθεί επαρκώς. Υπάρχουν μικρές, αποσπασματικές ιστορίες που είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρες.  Από τη άλλη μεριά, ένα μέρος αυτού του νέου περιβάλλοντος -για να πούμε και κάτι που είναι πραγματικά σκοτεινό- ήρθε για να αντικαταστήσει την τηλεόραση στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου. Με αυτή την έννοια λέμε ότι το internet δεν υπάρχει πια.

Με την έλευση του internet, πριν από είκοσι χρόνια, ήρθε η εποχή των αντιγράφων. Όλοι «κατεβάσαμε» με μανία… Κι όχι μόνο αυτό, αμφισβητήθηκε επί της ουσίας η έννοια του πρωτότυπου και του δημιουργού. Ο καθένας μπορεί πλέον να επεμβαίνει σε πράγματα που δημοσιεύονται, να γράφει ψέματα πάνω σε αλήθειες και αλήθειες πάνω σε ψέματα.

Παράλληλα όμως αναδύεται και κεφαλαιοποιείται και κάτι καινούργιο: η δικτύωση, το μοίρασμα, το link. Αυτή είναι η κρυμμένη δυνατότητα για την οποία μιλάμε.

DETACH: THE DARK MANIFESTO TRAILER from Panagiotis Tomaras on Vimeo

 

Culture Now: Εάν μπορούσατε να συμπυκνώστε το σύνθημα αυτού του Μανιφέστου σε μία μόνο φράση, ποια θα ήταν αυτή;

 

DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας.

Culture Now: Όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία, δουλέψατε ομαδικά σε όλους τους τομείς ή υπήρξαν κάποιοι προκαθορισμένοι ρόλοι για τον καθένα από εσάς;

 

DETACH: Δουλέψαμε συλλογικά. Μαζί γράψαμε το κείμενο, μαζί σκηνοθετήσαμε. Συνδυάσαμε τις ικανότητές μας στη μουσική, την εικόνα και τον ήχο, και ο καθένας μας συνεισέφερε περισσότερο στον τομέα του. Στο τέλος, συνθέσαμε όλα τα στοιχεία και έτσι συν-δημιουργήσαμε το Σκοτεινό Μανιφέστο.

Culture Now: Τι ακριβώς πρόκειται να δούμε στην Πειραιώς 260;

 

DETACH: Λόγο, εικόνα και ήχο υπό τη μορφή μιας lecture performance.

 

 

Culture Now: Μετά το Σκοτεινό Μανιφέστο, έχετε κάποια επόμενα σχέδια;

 

DETACH: Το Σκοτεινό Μανιφέστο είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας πάνω σε αυτή τη φόρμα, τη συνεδριακή, του lecture, της press conference. Το δεύτερο μέρος προγραμματίζεται τον Μάρτιο και το τρίτο τον Ιούνιο.

~ Το «The Dark Manifesto» θα παρουσιαστεί  από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ