Δήμος Δημητριάδης: Διάλεξη στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του Δήμου Δημητριάδη.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του Δήμου Δημητριάδη.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει με θέμα «Αυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία: Η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ», στο πλαίσιο του 15ου Κύκλου Διαλέξεων Τζαζ, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, στις 19.00-21.00.

15ος Κύκλος Διαλέξεων: Τζαζ

Aυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία: η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ

Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο 15ος κύκλος διαλέξεων της Μουσικής Βιβλιοθήκης είναι για πρώτη φορά αφιερωμένος στην τζαζ.

O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, με διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

Η δεύτερη διάλεξη του κύκλου δίνεται από τον Δήμο Δημητριάδη, μια σημαντική φυσιογνωμία στο χώρο της τζαζ, με διπλή υπόσταση: αυτή του μουσικού κι εκείνη του εκπαιδευτικού.  Τι συμβαίνει όταν ένα μικρό σύνολο τζαζ παίζει μία σύνθεση; Πώς ανασυνθέτει, αναδημιουργεί επεκτείνει, προσαρμόζει και αναπτύσσει ένα κομμάτι; Πώς οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στη φόρμα, την αρμονία, το ρυθμό; Τι ικανότητες αυτό απαιτεί και κυρίως με ποιο τρόπο καλλιέργησαν, έμαθαν και μαθαίνουν αυτή τη σύνθετη τέχνη οι μουσικοί της τζαζ;

Μέσα από σπάνιες ηχογραφήσεις και βίντεο αλλά κυρίως με τη βοήθεια ενός κουαρτέτου απαρτιζόμενου από μερικούς από τους καλύτερα καταρτισμένους νέους μουσικούς της τζαζ, απόφοιτους του προγράμματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Δήμος Δημητριάδης θα επιχειρήσει να δώσει ζωντανές μουσικές απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα και να διαφωτίσει πολλές σημαντικές και όχι τόσο γνωστές λεπτομέρειες για τη φύση της τζαζ, την ιστορία της και τη σημασία της για τη μουσική εκπαίδευση σήμερα.

Το κουαρτέτο τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελούν οι:

Δήμος Δημητριάδης σαξόφωνο

Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο

Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο

Βασίλης Ποδαράς ντράμς

Βιογραφικό ομιλητή

O σαξοφωνίστας και εκπαιδευτικός Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του. Συνέχισε στις ΗΠΑ ως υπότροφος στο Berklee College of Music (Βachelor of Music-Cum Laude) και ως πανεπιστημιακός βοηθός στο Bennington College (Master of Music). Στους δασκάλους και μέντορές του περιλαμβάνονται μεγάλες φυσιογνωμίες της τζαζ και σημαντικοί παιδαγωγοί οι οποίοι διαμόρφωσαν τόσο το σύνθετο προσωπικό του μουσικό όραμα όσο και τις πρώτες του ιδέες για τη μουσική εκπαίδευση: Steve Lacy, Mal Waldron, Βill Dixon, Joe Viola, Jerry Bergonzi, George Garzone, John Purcell και Hal Crook. Οι μουσικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα καλύπτουν 17 χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Φιλλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Λεττονία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα). Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ όπως οι: Tim Hagans, Adam Nussbaum, Ron McClure, Sheila Jordan, Mark Murphy, Chico Freeman, Keith Copeland, Armen Donelian, JD Walter, Jonathan Kreisberg, Andy Middleton, Rick Peckam, Ricky Ford και Ran Blake αλλά και απο την Ευρώπη και τις Σκανδιναυικές χώρες όπως οι: Christy Doran, Erik Ineke, Ronan Guilfoyle, Francois Theberge, Bruno Tommaso, Charlie Miklin, Theodosii Spassov, Stephane Galland, Michel Hatzigeorgiou, Gianni Lenoci, Günter Sommer, Jarmo Savolainen, Jukkis Uottila. Ο Δήμος Δημητριάδης ανέπτυξε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο για το οποίο είναι γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά τμήματα τζαζ της Ευρώπης και των ΗΠΑ: Vienna Konservatorium, Sibelius Academy Helsinki, Kunstuniversitat Graz, New School for Jazz and Contemporary Music New York, Bowling Green State University Ohio. Ως εκλεγμένος γραμματέας του μοναδικού διεθνούς οργανισμού για την εκπαίδευση της τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) έχει δεκαετή μουσική και εκπαιδευτική δράση σε όλο τον κόσμο ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων τζαζ του εξωτερικού. Τον Οκτώβριο του 2010 διοργάνωσε στην Κέρκυρα το 2nd IASJ Jazz Education Conference το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του μουσικού αυτοσχεδιασμού, με κεντρικούς ομιλητές το συνθέτη, μαέστρο, ερευνητή και συγγραφέα Gunther Schuller, το συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου και συμμετέχοντες από 16 χώρες. Το Νοέμβριο του 2011 διοργάνωσε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης το πρώτο διήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ τζαζ με τίτλο Jazz Now! και συμμετοχή 17 μουσικών.

Eίναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, γραμματέας του Φεστιβάλ Κέρκυρας, μέλος του συμβουλίου του ISIM (International Society for Improvised Music), διευθύνει την Εβδομάδα Τζαζ της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα Ionian Jazz Concerts και έχει διοργανώσει πλήθος συναυλιών και σεμιναρίων με διεθνείς καλλιτέχνες στην Κέρκυρα και αλλού. Ο προσωπικός του δίσκος «The Game» κυκλοφόρησε το 2006 με πρώτη διεθνή παρουσίαση στο Padova Porsche Jazz Festival 2006 στην Ιταλία. Είναι επίσης παραγωγός των δίσκων Ionian Jazz Ensemble (2003) και Jazz Now! (2011) που κυκλοφόρησαν από το περιοδικό «Jazz&Τζαζ» με σύγχρονη μουσική τζαζ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνιστούν σημαντική καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παρέμβαση. Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant απο το Ίδρυμα Fulbright χάρη στο οποίο εργάστηκε για τρεις μήνες στη Νέα Υόρκη ως μουσικός και συνθέτης και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο New School for Jazz and Contemporary Music.

Θα ακολουθήσει η τελευταία διάλεξη του προγράμματος:

24/4 Η ελληνική τζαζ

Μίμης Πλέσσας, συνθέτης, πιανίστας

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει από το 2000 ετήσιους Θεματικούς Κύκλους διαλέξεων με μουσικό ενδιαφέρον, που απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό. Οι ομιλητές στους κύκλους αυτούς είναι προσκεκλημένοι της Βιβλιοθήκης από το ακαδημαϊκό κυρίως περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ερευνητές μουσικής ή μουσικοί, με εξειδίκευση στο θέμα που αναπτύσσεται σε κάθε κύκλο. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικό υλικό και βιβλιογραφία από την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης. Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

Περιλήψεις των διαλέξεων και βιογραφικά των ομιλητών φιλοξενούνται επίσης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=7012

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ