To εκπαιδευτικό σεμινάριο 12 ωρών γίνεται με αφορμές από εκθέματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Φασιανός & Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας»

Τα είδη των προφορικών ιστοριών δημιουργήθηκαν ανώνυμα και μεταφέρθηκαν στους αιώνες με τρόπο τυποποιημένο διατηρώντας τη σοφία τους. Γοήτευσαν γενιές και αξιοποιήθηκαν ως μέσο ψυχικής ανακούφισης, διαπαιδαγώγησης και θεραπείας σε ενήλικες και παιδιά. Πλέον χρειάζεται ειδική γνώση και διδασκαλία τεχνικής για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο λειτουργίας της αφήγησης και να την εφαρμόσει αποτελεσματικά σε προγράμματα σε σχολεία βιβλιοθήκες μουσεία αυτογνωσία και αλλού. Οι ιστορίες αποτελούν μαρτυρίες ζωής και μεταφέρουν βίωμα. Το εργαστήριο πληροφορεί και προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές για τη χρήση της αφήγησης και της δημιουργίας ιστοριών μέσα σε συγκεκριμένους θεματικούς χώρους, όπως π.χ. μία τάξη ή ένα μουσείο.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

– Τεχνικές αφήγησης – εισαγωγή: αναπνοή, τόνος φωνής, φωνήματα, σωματικά ηχεία κ.α.
– Αρχές κατασκευής ενός προγράμματος με βάση την προφορική αφήγηση.
– Εργαλεία δημιουργίας πρωτότυπων ιστοριών πάνω σε ένα θεματικό αντικείμενο.
– Δημιουργία νοητικού χάρτη πάνω σε μια ενότητα με εκπαιδευτικό ή άλλο χαρακτήρα.
– Εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογών με αφορμή τα εκθέματα

Το εργαστήριο είναι διαδραστικό. Θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη με κεντρικό σημείο διεξαγωγής τον 5ο όροφο (κλειστό στο ευρύ κοινό) όπου εκτίθεται μόνιμα συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές: εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, ηθοποιούς, ψυχολόγους, αφηγητές, κ.λ.π. και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

ΣΥΛΛΗΨΗ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΣΑΣΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ με λίγα λόγια

Με βαθειά γνώση στην προφορική αφήγηση δημιουργεί σύγχρονες γέφυρες καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκπαίδευσης και αυτογνωσίας που αξιοποιούν την Iστόρηση σε καινοτόμες δράσεις και νέα πεδία. Βασικοί Τομείς της Μεθόδου είναι η Τεχνική της Προφορικής Αφήγησης, η Δημιουργική Γραφή, η Καλλιέργεια της Φωνής καθώς και στοιχεία Αυτογνωσίας και Ετερογνωσίας.