Το Megaron Plus ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου, η οποία άρχισε πέρυσι με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κόσμου των Γραμμάτων, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, η Τζούντιθ Μπάτλερ και ο Κώστας Δουζίνας. Έτσι, υποδέχεται, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ μια από τις πλέον ριζοσπαστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, την Τζάκλιν Ρόουζ [Jacqueline Rose], καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη και πολιτικά στρατευμένη κριτικός θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο «Γυναίκες στα πρόθυρα της επανάστασης: Ρόζα Λούξεμπουργκ και Μαίριλυν Μονρόε» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση). Η ομιλία της, η πρώτη –για φέτος– της σειράς διαλέξεων Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του ιδρυτή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ Κ. Δουζίνα, ο οποίος προλογίζει την εκδήλωση και έχει αναλάβει επίσης χρέη συντονιστή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Για την περίοδο 2016-17 ο κατάλογος των ομιλητών του Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus διαμορφώνεται ως εξής: Dame Marina Warner (25/11), Joanna Bourke (20/1/2017), Georges Didi-Huberman (28/2/2017), David Harvey (20/3/2017), Stephen Frosh (24/4/2017) και Boaventura de Susa Santos  (8/5/2017).

«Γυναίκες στα πρόθυρα της επανάστασης: Ρόζα Λούξεμπουργκ και Μαίριλυν Μονρόε»

Ποια θα ήταν άραγε η σχέση μεταξύ της επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ και του ινδάλματος της κινηματογραφικής οθόνης Μαίριλυν Μονρόε; Σύμφωνα με τα κυρίαρχα στερεότυπα, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες: η Λούξεμπουργκ είναι μια γυναίκα με μυαλό και χωρίς καθόλου σώμα, ενώ η Μονρόε μια γυναίκα με σώμα και χωρίς καθόλου μυαλό. Όμως, για την Τζάκλιν Ρόουζ, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στη διάλεξή της θα διαφωνήσει και θα εξηγήσει γιατί, ειδικά στις μέρες μας, είναι πολλαπλά σημαντικό να διαπιστώσουμε ότι και οι δύο επέδειξαν ριζοσπαστική δημιουργικότητα· μια δημιουργικότητα που αναδύεται από τις πιο σκοτεινές πολιτικές και προσωπικές εμπειρίες τους, προκειμένου αμφότερες να ανταποκριθούν ως γυναίκες στις σκληρές προκλήσεις του άδικου κόσμου της εποχής τους.

Jacqueline Rose

H Τζάκλιν Ρόουζ είναι γνωστή στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τα συγγράμματά της σχετικά με τον φεμινισμό, την ψυχανάλυση, τη λογοτεχνία καθώς και με την πολιτική και την ιδεολογία περί Ισραήλ και Παλαιστίνης. Το ευρύτατο συγγραφικό της φάσμα περιλαμβάνει τους τίτλους: Feminine Sexuality – Jacques Lacan and the école freudienne (σε συνεργασία με την Τζούλιετ Μίτσελ), Sexuality in the Field of Vision (Verso Radical Thinkers), The Haunting of Sylvia Plath, States of Fantasy, On Not Being Able to Sleep – Psychoanalysis and the Modern World, The Question of Zion, The Last Resistance,  Conversations with Jacqueline Rose, Proust Among the Nations – from Dreyfus to the Middle East, Women in Dark Times. Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα Albertine και το βιβλίο Jacqueline Rose Reader. Αρθρογραφεί τακτικά στο έντυπο The London Review of Books. Είναι μεταξύ των συνιδρυτών του δικτύου Independent Jewish Voices στο Ηνωμένο Βασίλειο και Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Το άρθρο της με τίτλο «Trans» που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books, μεταφράστηκε πολύ πρόσφατα στα ελληνικά για λογαριασμό των Εκδόσεων Επέκεινα.

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
(Birkbeck Institute for the Humanities)

Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director / currently on leave) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν μαζί τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Με αυτόν τον τρόπο, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η κριτική μπαίνουν και πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου.

Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου
(www.megaron.gr).