Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), που προσκαλεί στην Αθήνα σημαντικούς διανοητές του καιρού μας και εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Τη συζήτηση με το κοινό συντονίζει ο Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Θεωρίας του Λόγου του Έσσεξ. Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.
«Δημοκρατία και συναίσθημα»
Στη διάλεξή της στο Μέγαρο, η Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ] θα εξετάσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την πολιτική εκείνο που αποκαλεί «πάθη», όταν αναφέρεται στα κοινά συναισθήματα [affects] που διακυβεύονται κατά τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων. Αντλώντας από τον Σπινόζα, τον Φρόυντ και τον Βίττγκενσταϊν καθώς και από το αγωνιστικό μοντέλο για τη δημοκρατία, το οποίο έχει επεξεργαστεί σε πολλά από τα γραπτά της, θα διερευνήσει τη φύση της τρέχουσας «μετα-δημοκρατικής» συνθήκης και θα θέσει ερωτήματα για τα συναισθήματα που πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογική βούληση ικανή να δώσει νέα πνοή στα δημοκρατικά ιδεώδη. Θα καταδείξει επίσης τη σημασία μιας τέτοιας προσέγγισης για την κατανόηση της φύσης της «λαϊκιστικής στιγμής» που παρατηρούμε σήμερα στη Δυτική Ευρώπη.
Η Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ] είναι καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ (Λονδίνο). Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ έχει αναλάβει ερευνητικές θέσεις στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κορνέλ, Καλιφόρνιας καθώς και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών του Πρίνστον και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μαζί με τον Ernesto Laclau έχει συμβάλει στη δημιουργία της επονομαζόμενης Σχολής του Έσσεξ για την ανάλυση λόγου (Essex School of discourse analysis).
Από το διεθνούς φήμης έργο της έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα τα βιβλία Το δημοκρατικό παράδοξο (Πόλις, 2004) και Επί του πολιτικού (2010), ενώ άρθρα της έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (Νήσος, 2006) και Η απραγματοποίητη δημοκρατία (Futura 2010).
Στις κυριότερες διεθνείς δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται επίσης τα βιβλία Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική: Προς μια ριζοσπαστική δημοκρατική πολιτική [Hegemony and socialist strategy: Towards a radical democratic politics (Verso, 1985)] που έγραψε μαζί με τον Ernesto Laclau και Αγωνισμός: Μια πολιτική σκέψη για τον κόσμο [Agonistics: Thinking The World Politically (Verso, 2013)].