Με την ομιλία «Επανάσταση τώρα» της αμερικανίδας Susan Buck-Morss [Σούζαν Μπακ-Μορς], καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας στο Graduate Center της Νέας Υόρκης και ομότιμης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Cornell, συνεχίζεται την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 7 μ.μ. ο κύκλος διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Μegaron Plus.
Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), που προσκαλεί στην Αθήνα διακεκριμένους διανοητές του καιρού μας και σημαίνοντες εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Eπιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.
«Επανάσταση σήμερα»
Η αντίφαση μεταξύ μιας αυξανόμενης παγκόσμιας οικονομίας και της εθνικιστικής πολιτικής του αποκλεισμού μας τοποθετεί στον χρόνο. Ο καπιταλισμός από μόνος του δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη βάση για την οργάνωση της καλής κοινωνίας. Οι δυνάμεις της αγοράς αυτές καθαυτές δεν μπορούν να παράσχουν κοινωνικό δεσμό. Η παγκόσμια κυριαρχία της λογικής του κέρδους δεν ευνοεί τους ανθρώπους, ούτε οποιαδήποτε μορφή ζωής. Και έτσι, χρειαζόμαστε ακόμη μια επανάσταση, πολλές επαναστάσεις. Όμως, πώς η ιδέα της Επανάστασης θα επιβιώσει το πέρας της κουλτούρας της νεωτερικότητας, στην οποία οφείλει την πολιτική ζωή της; Τι μπορεί να μας διδάξει η πρόσφατη ιστορία;
Η Susan Buck-Morss [Σούζαν Μπακ-Μορς] καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας στο Graduate Center της Νέας Υόρκης και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell. Το έργο και η διδασκαλία της αντλούν από διαφορετικά γνωστικά πεδία, μεταξύ των οποίων η ιστορία της τέχνης, η αρχιτεκτονική, η συγκριτική λογοτεχνία, οι πολιτισμικές σπουδές, οι γερμανικές σπουδές, η φιλοσοφία και ο οπτικός πολιτισμός. Σε αυτό το διεπιστημονικό πλαίσιο, η πολιτική θεωρία της αναδύεται από έναν αστερισμό ιστορικού υλικού, οπτικών εικόνων και σύγχρονων γεγονότων.
Συνεργάζεται με ακαδημαϊκά περιοδικά και δίνει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια διεθνώς. Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί τα βιβλία της Πέρα από τον τρόμο: Ισλάμ, κριτική θεωρία και αριστερά (Αλεξάνδρεια, 2005) και Η διαλεκτική του βλέπειν: Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν και το Σχέδιο εργασίας περί Στοών (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009), ενώ άρθρα της έχουν συμπεριληφθεί στους τόμους Μεταμαρξιστικά ρεύματα στην αισθητική και στη θεωρία της λογοτεχνίας: Λούκατς, Γκολντμάν, Μπένγιαμιν, Μπρεχτ, Μπαχτίν, πολιτισμική θεωρία, αποδόμηση (Futura, 2004) και Παλιννόστηση αισθήσεων: Αντίληψη και μνήμη ως υλική κουλτούρα στη σύγχρονη εποχή (Πεδίο, 2017).