Διάλεξη του Charles Taylor στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κύκλος διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μegaron Plus συνεχίζεται τον Ιούνιο με την ομιλία του Charles Taylor, ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.

O Taylor θα προσεγγίσει το θέμα «Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας». Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα (με ταυτόχρονη μετάφραση).

Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Μπαρτσίδης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΑΠ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.

«Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας»

Μαζί με τα διαδεδομένα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους προς τη δημοκρατία, ειδικότερα την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τον έλεγχο της ζωής τους, υπάρχουν επίσης βλαβερές συνθήκες προς τις οποίες ρέπει η δημοκρατία. Σήμερα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής δημοκρατίας, παρατηρούνται όλο και περισσότερες ενδείξεις τριών τέτοιων συνθηκών:

Μια αίσθηση ανικανότητας που καταβάλλει τον μέσο ψηφοφόρο, καθώς το πολιτικό σύστημα ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό από το χρήμα και/ή τις διάφορες ελίτ που η φωνή του δεν είναι πια υπολογίσιμη.

Ο πειρασμός αναπροσδιορισμού του «λαού» ώστε να συμπεριλαμβάνει μόνο εκείνους που ανήκουν σε κάποια ευνοημένη εθνική/εθνοτική ομάδα, ή η ιδέα του «αυθεντικού» λαού που αποκλείει τους πρόσφατους μετανάστες.

Ο αναπροσδιορισμός της δημοκρατίας ως κανόνα της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις που χάνουν τις εκλογές να μη γίνονται πια αποδεκτές ως συνομιλητές.

Αυτοί οι τρεις τρόποι του εκφυλισμού συγκλίνουν με καταστροφικές συνέπειες. Το γιατί συμβαίνει αυτό και το τι μπορούμε να κάνουμε είναι τα μεγάλα ερωτήματα.

Ο Charles Taylor [Τσαρλς Τέυλορ]…

… είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ. Με το ευρύτατο και πολυβραβευμένο έργο του έχει συμβάλει στην Πολιτική Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών, την Ιστορία της Φιλοσοφίας και την Ιστορία των Ιδεών. Τομή έχει αποτελέσει η μελέτη του για τον νεωτερικό εαυτό. Τα γραπτά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα Τα βιβλία που ελευθερώνουν: Οι λεωφόροι της πίστης. Συνομιλίες με τον Jonathan Guilbault (Πόλις, 2018), Μια κοσμική εποχή (Ίνδικτος, 2015), Πηγές του εαυτού. Η γένεση της νεωτερικής ταυτότητας (Ίνδικτος, 2007), Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας (Εκκρεμές, 2006), Πολυπολιτισμικότητα (Πόλις, 1999).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ